Netflix grundare om: Begränsningen, konkurrensen och varför de valde Sverige

I dag lanserades Netflix i Sverige, som vi tidigare har rapporterat. Över en lunch i dag träffade vi Netflix tre internationella chefer, inklusive grundaren Reed Hastings för ett samtal om tjänstens framtid i Sverige.

Så har till sist den amerikanska tjänsten Netflix kommit till Sverige. Netflix, en prenumerationsbaserad tjänst för att strömma filmer och TV-serier på ungefär samma sätt som vi strömmar musik på Spotify. Tjänsten fungerar på datorer, spelkonsoler, hemmabio och mobila enheter, men konkurrensen är hård. Här hemma i Sverige finns redan aktörer som MTG-ägda Viaplay och Bonnier-ägda Filmnet. Senare i år kommer även HBO att lansera en liknande tjänst i Sverige. Så varför satsa på Sverige? Vi är bara ett i raden av länder då Netflix redan finns etablerat i USA, Kanada, Latinamerika, Storbritannien och Irland.
– Vi valde Sverige därför att så många har bredband och ni ligger i framkant när det gäller teknik. Se bara på Spotify som har sitt huvudkontor här i Stockholm, säger Reed Hastings som möter Ajour på Berns salonger i Stockholm.
Han är influgen från Kalifornien för att under dagen svara på pressens frågor. 1997 var han med och grundade Netflix och idag är han VD för världens största företag när det gäller strömmad film och TV-serier. Nu sitter han i ett hotellrum på Berns i centrala Stockholm och svarar rappt om varför Netflix är bättre än sina konkurrenter och varför lagliga tjänster som Netflix kommer att konkurrera ut illegal fildelning.
– När vi lanserade i Kanada så laddade många ner sina filmer via BitTorrent-klienter. Efter det att kanadensarna upptäckte Netflix slutade många att ladda ner filmer illegalt. Precis som svenskar är kanadensare laglydiga, jag tror inte att de egentligen ville ladda ner illegalt. Men det fanns inga bra lagliga alternativ innan Netflix, säger han.
Vad är det då man kan se på Netflix? Utbudet styrs av vilka avtal Netflix har med filmindustrin berättar Reed Hastings. För varje geografisk region måste företag teckna nya avtal. I Sverige har Netflix avtal med Warner Brothers, Twentieth Century Fox, Disney, Sony Pictures, BBC, CBS, ITV, Shine, Nordisk Film, SF och Scanbox. Det gör att vi bland annat kan se filmer som The Expendables, Maria Larssons eviga ögonblick och A Clockwork Orange samt TV-serier som Breaking Bad, Spartacus och Sherlock.
– Det fungerar ungefär som en budgivning där olika aktörer får rättigheter till olika filmbolags kataloger. Det är inte samma filmer i amerikanska Netflix som i den svenska motsvarigheten. I Sverige har Netflix till exempel fått rättigheter för filmer från Warner Brothers, men det har vi inte USA, säger Reed Hastings.
Men det är inte bara detta som filmindustrin kontrollerar. Även vilka datum vi får tillgång till filmerna eller TV-serierna styrs av dessa avtal. Om detta berättar Ted Sorondos som är chef för innehållet på Netflix:
– Vi får tillgång till filmer och TV-serier efter att de kommit ut på DVD. Det är filmbolagen som vill ha det på det sättet. Men så är det inte över hela världen. I Latinamerika så har illegal nedladdning konkurrerat ut DVD-uthyrningen, så där beslutade sig filmbolagen att ge oss tillgång till filmer och TV-serier snabbare.
Ted Sorondos har arbetet för Netflix sedan år 2000 och är specialiserad på just avtal med filmindustrin. Han har gedigen erfarenhet av filmdistribution och är även engagerad i Tribeca och Los Angeles Film Festival.
– Jag tror att vissa aktörer i filmindustrin kommer att ändra sin inställning i framtiden. De kommer att inse att det är bättre att lansera filmer och TV-serier snabbare i tjänster som Netflix istället för att folk laddar ner illegalt. Men där är vi inte idag, säger han.
Vad skiljer Netflix från sina konkurrenter rent tekniskt? Neil Hunt som är produktansvarig lyfter fram att Netflix finns i mängder av olika apparater, att Netflix har överlägsen bild- och ljudkvalitet som inte hackar samt att användare får personliga rekommendationer.
– När man frågar användarna vad de vill ha så svarar många att de vill se hur många filmer som helst framför sig när de väljer. Men det har visat sig att gränssnittet blir rörigt då. Det är mycket viktigare att visa upp 10 riktigt bra filmtips som är anpassade till den unika användarens smak, säger Neil Hunt.
Netflix rekommendationer bygger på vad användaren tidigare har tittat på, vilka betyg användaren har satt och användarens Facebook-konto, om användare godkänt koppling via Facebook Connect. I dagsläget finns det inte någon integration med andra sociala nätverk än Facebook, men det kan komma när det finns tillräckligt många användare berättar Neil Hunt. De jobbar även med trenden att använda en andra skärm utöver TV:n.
– Redan idag kan du styra vilken skärm filmen eller TV-serien ska visas på från din läsplatta. Du kan säga åt Netflix att spelas på din PS3 eller TV. I framtiden vill vi utveckla detta. Vi undersöker till exempel möjligheten att låta användaren interagera med andra användare, berättar Neil Hunt.
Intervjutiden är slut. De tre herrarna tackar för sig. Framtiden får utvisa om Netflix och de andra strömmande tjänsterna för film och TV-serier kan rubba den totala dominansen för illegal fildelning som råder i Sverige idag.
TEXT: Pontus Vinderos
Blogg: www.webbstrateg.nu Twitter: @pontusvind Google: 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. C says:

    Irriterande att de inte släppt Boxeeappen i Sverige – den finns bara i USA och Kanada av någon anledning. Inte har den stöd för Airplay heller, hade de haft det hade man kunnat köra Ipad-klienten.
    Gah säger jag.

    • Erik Abelsson says:

      Känns som stöd för AirPlay kan vara någon deal med Apple då enda produkten som verkligen tar emot AirPlay-bild lagligt är Apple TV och då den redan har Netflix som dedikerad app inte behöver kunna använda AirPlay.
      Vet ej hur det ser ut med AirPlay till Boxee, kan bara prata om mina erfarenheter från XBMC och den formen av AirPlay som används är olicensierad. Ännu ett steg mot Apples vision om att bygga fort kring sina produkter.
      Intressant att det mest pratas om att konkurrenterna pressar priser, i min värld spelar priset ingen större roll så länge det inte sticker mot skyarna. Det jag verkligen hoppas att konkurrensen leder till är bättre utbud, som i sin tur leder till fler kunder, som i sin tur förhoppningsvis kan göra att dessa bolag får större makt jämt emot film- och tv-bolagen. Något som i slutändan skapar ännu bättre utbud. (Ja man får ju drömma iaf)

    • Fredrik says:

      Det finns en netflix app dold i boxeen, dock så fungerar den inte då de spärrat den.
      (Går att få fram genom att välja funktion för playkanppen).
      Då jag påtalade för netflix att de faktiskt har en app blev de helt tysta.
      Dock om du via VPN ansluter till USA så fungerar ditt svenska konto i samma app.

    • Jacob Hamacher says:

      Jag måste säga att jag är mycket förvånad över att Netflix fungerar så dåligt på Boxee. Jag var övertygad om att jag skulle kunna köra det på min iPad och sedan använda Airplay åtminstone. Men det verkar också vara spärrat.
      Å andra sidan så tittar jag så lite på film så jag kan nog fortsätta hyra två filmer i månaden från Headweb och slippa teknikstress och i stället njuta av innehållet.
      /jacob

  2. Gustaf says:

    ”I Latinamerika så har illegal nedladdning konkurrerat ut DVD-uthyrningen, så där beslutade sig filmbolagen att ge oss tillgång till filmer och TV-serier snabbare.”
    Känns som om att filmbolagen borde använda sig mer av denna strategi, vi får det vi vill ha och de tjänar mer pengar, win-win? Tror den största anledningen att folk laddar ner inte är för att de inte har råd, utan för att de får vänta så himla länge på att filmerna och TV-serierna ska komma till de lagliga alternativen…
    Amerikanarna kan se HIMYM gratis på CBS hemsida, medans man i Sverige antingen måste vänta 2 år på DVD-boxen eller ladda ner det olagligt.