Nyårsbild över Stockholm är sann – nästan

Kanske har du snubblat över bilden på ett vintrigt Stockholm med nyårsraketer överallt? Well, bilden är fejk. Fast ändå inte. Ajour har pratat med fotografen bakom en av de senaste dagarnas mest spridda bild.
Du har säkert redan sett den. Såhär ser den ut:

[bild borttagen på fotografens begäran, 2016. Klicka här för att se bilden]

Originalbilden ser ut såhär och togs från Kaknästornet en tidig morgon 2007 av fotograf Ola Ericson.
[Fotografen vill 2016 inte längre godkänna att bilden visas på Ajour. Men bilden finns på nätet, till exempel här.]
Uppdraget kom från Kaknästornets restaurang och handlade om att föreviga Stockholmsnatten och fyrverkerierna. Men nyårsnatten blev inte riktigt som Ola Ericson hade tänkt sig.
– Det var risigt, ruskigt väder och bilderna blev ganska bruna som det kan bli när det är dåligt väder, säger Ola Ericson till Ajour.
Han tyckte inte att bilden dög för kunden och återkom därför några dagar senare, tidigt i gryningen, och tog en ny bild på Stockholm – utan fyrverkerier.
– En dubbelexponering. Jag la ihop bilderna. Det är alltså samma vy, men färgerna är olika.
Bilden har han sedan dess sålt flera gånger. Uppenbarligen både med och utan dubbelexponeringen. Det är också därför Imagebank Sweden har den i sin bank, med hänvisning till fotografen och rubriken ”Nyårsafton”.
Så kan man kalla det för fusk?
– Det beror väl på vad man har för kriterier. Jag tycker att ska man ge sig in i områden där som naturvetenskapliga sanningar, om man klistrar in lodjur och så där, då är man ute och cyklar, så kan man inte hålla på. De här bilderna har använts i kommersiellt sammanhang och de skiljer sig egentligen inte alls från andra redigerade bilderna som finns i media.
– Men ja, jag vet inte om man ska säga om den är falsk, bilden är plåtad från samma position på olika tillfällen och så har jag lagt ihop exponeringarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Det vore ju intressant att se den andra bilden också, den som fotografen tog på nyårsnatten och som inte blev bra.

  2. Maria Bergvall says:

    Helt ok och särskilt om man uppger det. Collage och dubbelexponeringar har väl funnits i årtal och kan även rymmas inom begreppet konst om det inte används som dokumentärbilder.

  3. Karl Nilsson says:

    Problemet ligger väl mest i att folk okritiskt sprider den som ”Bästa bilden från nyår” dagarna efter nyår 2012 fast det egentligen är en bild med ursprung 2006/2007.

  4. Här är mina tankar kring allt det här, och varför jag tror att den här bilden är totalt osann. http://lukaszlindell.wordpress.com/2013/01/02/nyarsbilden-inte-det-minsta-sann/

    • VP says:

      Bilden kan ju inte vara ”totalt osann”. Du ser den ju framför dig på skärmen? Möjligtvis att det är ett kollage med en bild från 07 och en från natten 12/13 men det gör ju inte en bild osann. Det är ju en subjektiv fråga vad som accepteras i efterbehandlingen och den debatten har redan för många fingrar i syltburken.

  5. […] Ajour rapporterar om en nyårsbild som enligt dom spridit sig på nätet senaste tiden. Bilden är tagen från Kaknästornet och visar en stor del av Stockholms innerstad tillsammans med en mängd smällare som lyser upp himlen. Emanuel Karlsten skriver: Well, bilden är fejk. Fast ändå inte. Ajour har pratat med fotografen bakom en av de senaste dagarnas mest spridda bild. […]

  6. Anders says:

    Varför ställer vi lägre krav på bilder än på ord/text?
    Om jag ”sammanflätar” 2 historier i ord/text som i sig är sanna, men som tillsammans skapar ett skeende som inte alls är sant, så är ju inte det okej..
    Sanning har blivit lögn…morgondagens fascister kallar sig anti-fascister..