Staket fångade tjuv, polis fångade fotot – är det ett problem?

Polisen i söderort gjorde nyss ett gripande – av en fantastisk bild.

 

Saken har fått viss uppmärksamhet i andra medier, bland annat Aftonbladet har publicerat helt andra bilder som polisen fotat från platsen.

Samtidigt kan jag inte låta bli fundera: är det polisens uppgift att lägga ut bilder på dråpliga händelser? Polisen i söderort säger på Twitter att de inte tycker det var några konstigheter, eftersom personen var anonymiserad. Frestelsen är såklart också stor: En sådan händelse kommer ge bra med reaktioner och delningar. Men är det integritetskränkande? Kanske inte. Jag gissar att frågan inte ens varit uppe för diskussion för poliserna.

Det har den däremot med de efterlysningsbilder man gör på misstänkta brottslingar. Polisen i hela Sverige har under tid intensifierat sin bevakning och användning av sociala medier. Så när man för någon vecka sedan efterfrågade upplysningar till några personer fick de många frågor om just integritet. I dag har därför polisen publicerat det dokument som reglerar när och varför de gör sådana efterlysningar. Här framgår bland annat att det måste vara den sista utvägen innan utredningen läggs ner.

Situationerna, en efterlysning och en anonymiserad bild, går såklart inte att jämföra. Men nog är det en intressant utveckling!