Staket fångade tjuv, polis fångade fotot – är det ett problem?

Polisen i söderort gjorde nyss ett gripande – av en fantastisk bild.

 


Saken har fått viss uppmärksamhet i andra medier, bland annat Aftonbladet har publicerat helt andra bilder som polisen fotat från platsen.
Samtidigt kan jag inte låta bli fundera: är det polisens uppgift att lägga ut bilder på dråpliga händelser? Polisen i söderort säger på Twitter att de inte tycker det var några konstigheter, eftersom personen var anonymiserad. Frestelsen är såklart också stor: En sådan händelse kommer ge bra med reaktioner och delningar. Men är det integritetskränkande? Kanske inte. Jag gissar att frågan inte ens varit uppe för diskussion för poliserna.
Det har den däremot med de efterlysningsbilder man gör på misstänkta brottslingar. Polisen i hela Sverige har under tid intensifierat sin bevakning och användning av sociala medier. Så när man för någon vecka sedan efterfrågade upplysningar till några personer fick de många frågor om just integritet. I dag har därför polisen publicerat det dokument som reglerar när och varför de gör sådana efterlysningar. Här framgår bland annat att det måste vara den sista utvägen innan utredningen läggs ner.
Situationerna, en efterlysning och en anonymiserad bild, går såklart inte att jämföra. Men nog är det en intressant utveckling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Fantastiskt! Som man bäddar får man ligga, och så länge det är (hyfsat) anonyma bilder är det väl helt fantastiskt.

  2. Jag ser inga som helst problem med det. Det är däremot mycket värre, precis som du nämner, när tidningar lägger ut bilder på människor som inte blivit dömda (än) och kallar dem ”förövare” och liknande. Det är att brännmärka dem för en lång tid framöver och är mycket oansvarigt då det mycket väl kan visa sig vara så att de är oskyldiga.
    Tack för ordet/ Samuel Varg Thunberg

  3. Carina Svendsen says:

    Det största problemet är väl kanske trovärdigheten hos söderortspolisen.
    Under ”Liknande Artiklar” listar ni ju 2 artiklar där jag egentligen inte ser några större likheter. Däremot var det ju just söderortspolisen som gjorde det fantastiska ingripandet när en person efterlyste hastighetskontroll, som han sedan åkte fast i själv.
    http://ajour.se/tagg/henrik-ismarker/
    (det här var precis runt Påsk om jag inte har fel, så det var väldigt lägligt med en uppmaning ”kör försiktigt”)
    Nu händer det här fantastiska och söderortspolisen är på plats igen, precis samtidigt som man ska gå ut med nya riktlinjer för vad som gäller med bilder
    Så, dom har väldigt mycket tid att Twittra, och sen verkar det väl hända ovanligt mycket utöver det vanliga just hos dom.
    Eftersom FUP och strafförelägganden är offentliga uppgifter så tar jag för givet att jag kan få dom om jag kontaktar söderortspolisen, för att kontrollera att det här är något som verkligen har hänt!!?

    • Carina Svendsen says:

      Det finns ju en annan aspekt i det här (jag menar som sagt att det aldrig hänt, så om man ska tala ”polisspråk” så är ju huvudbrottet att man hittar på saker, vilket rimligtvis bör vara rätt allvarligt ur ett polisperspektiv, även om det kan verka harmlöst)
      Men, 1 person har inbrott under natten. Han ringer Polisen (vi antar att han inte upptäcker det förrän på morgonen, och ringer då) Polisen kommer på morgonen.
      Jag har väldigt svårt att se att den här mannen sitter så fast att han bara ligger och väntar på Polisen, om han inte var väldigt berusad, och då har jag svårt att tro att han gör inbrott (möjligtvis skulle han då ha kunnat gå fel)
      Sen är då frågan vem som har tagit bilden. Antingen har den som ringt Polisen gjort det, och då är frågan om Polisen ska bli något slags ”Dolda Kameran” kanal för andras dråpliga bilder. Annars har Polisen tagit den, och då är frågan om Polisen, det första man gör när man hittar någon som är skadad, ska ta ett kort på den personen, eller hjälpa honom/henne? Vad hade du velat om det var du?
      Men, säg att det hade varit en äldre dam som hade ramlat och slagit sig. Ska Polisen då publicera ”dråpliga bilder”`på det? Eller varför antas den här personen vara skyldig? Att/om personen är identitifierbar eller inte är irrelevant, den personens integritet är ju inte beroende av, eller avhängd av, att/om någon annan identifierar honom/henne, lika lite som kränkningen i ett brott har att göra med om andra vet om det eller inte.
      Det är möjligt att just den här situtationen är ”dråplig” och ”rolig”, och den kan möjligtvis vara det ”utifrån”.
      Men frågan är för allvarlig för att tas på det sättet, och bara i ”twitter-media” kan det rättfärdigas med en rolig bild. Det här är ju Polisens vardag, för dom bör rimligtvis dom här gränserna vara självklara. Kanske ska Polisen skapa ett flickr-konto och lägga upp alla bilder man tar? Dom är ju inga experter, låt oss andra avgöra vad som är roligt eller inte. Personligen tycker jag inte att det är speciellt roligt med en (troligtvis) utslagen människa som har varit med om en olycka, oavsett vad som har hänt i hans liv 1-100.000minuter tillbaka.
      Någon kanske skulle säga att det inte är roligt med bilder på förnedrade fångar i Abu Graib, men vem vet, det kanske JAG tycker, och så länge ingen känner igen personerna (och nej, skillnaden är faktiskt inte så stor, det dom gjorde, var ju faktiskt deras jobb, dom skulle förnedra fångarna, dom skulle bara inte ta kort på det egentligen)
      Det här är en diskussion som vi redan haft påstår jag, där media (och här även Polisen då) väljer att göra övertramp.
      Om den här personen nu finns (eller ja, det gör han ju) och frikänns, så har Polisen publicerat en bild på en människa som har varit med om en olycka, roligt?
      Är det någon som har försökt ta bilder på Polsien någon gång? Dom tycker oftast inte det är speciellt roligt, händelsen i tunnelbanan för något år sedan kommer till minnes t.ex. Det som är en ”dråplig” situation för dig, är det kanske inte för någon annan.
      Nu är jag övertygad om att Emanuel Karlsten ser en del av dom här frågorna/problemen, men han tycker att det är så fantastiskt med ”den twittrande polisen”, och känner självklart att han har mer gemensamt med dom/honom, att all kritik får stå tillbaka. Twitter har blivit världens mest offentliga slutna sällskap, där man tidigare hade hemliga handskakningar så drar man idag helt enkelt fram mobilen, och så vet båda att dom är överens om vad som är viktigt.
      Kritiska frågor till Polisen? Det går ju inte, då kanske inte han RT min nästa Tweet, och jag är inte med i klubben längre.
      Frågan är när vi får den första dödsskjutningen för att någon ska dra fram en mobil, men Polisen på plats är inte med i klubben, och tror att han ska dra fram ett vapen…

  4. AndersH says:

    Med det säregna skärpen lär han vara identifierbar för sin närmaste krets.