Svensk video om sexuella övergrepp sprids över nätet


I en Facebookvideo om att våga anmäla berättar 18-åriga Sara Stille om de sexuella övergrepp hon utsatts för under flera år. Hennes film har fått över 20 000 likes på Facebook – och delats närmare 4 000 gånger.
”Mitt nyårslöfte för 2013 och alla andra år i mitt liv är att aldrig mer skämmas över vad någon annan gjort mot mig.” I en svartvit film som spritt sig på nätet den senaste veckan berättar Sara Stille om hur hon utnyttjades sexuellt under flera år från det att hon fyllde 13. Anledningen till att hon la upp filmen är att hon hoppas att uppmuntra andra i samma situation att våga anmäla.
För Sara Stille tog det fyra år innan hon gick till polisen.
– Jag stängde av alla minnen och känslor och tänkte inte anmäla. Men till slut insåg att att det var just det som fick mig att må dåligt. Man behöver acceptera det man varit med om för att ta sig vidare, säger Sara Stille till Ajour.
Tidigare har också liknande filmer på engelska spritt sig över nätet. Sara Stilles video, som finns på både Facebook och Youtube, publicerade hon dock först på sin då anonyma blogg.
– Jag ville aldrig göra en film som bara handlar om mig, jag ville göra en med ett budskap – att våga anmäla. På bloggen fick jag många kommentarer om att jag borde lägga upp den på Facebook så att den kunde nå fler. Därför gjorde jag det, säger hon.
Just nu har Sara Stilles video närmre 3000 kommentarer på Facebook.
– Det känns helt otroligt. Många vill berätta sina egna historier för mig och få råd. Det är mest unga killar och tjejer, men också vuxna människor som gått hela sitt liv och skämts över det de blivit utsatta för. De skriver att jag förändrat deras syn och många av dem har bestämt sig för att anmäla eller berätta för någon nu. Det är helt överväldigande, säger hon.
Hon uppskattar att hon fått över tusen mejl till följd av filmen och menar att hon försöker svara på alla.
– Det känns som att människor i samma situation har förtroende för mig efter min film. Kanske kan jag hjälpa någon bara genom att vara den de kan berätta för, säger hon.
Men alla reaktioner har inte varit positiva. I kommentarsfältet till Sara Stilles film ramlar meddelanden om att hon bara publicerat filmen för att söka uppmärksamhet.
– Men jag hade nästan förväntat mig ännu mer sådant. Därför skrev jag redan i texten till filmen, att ja, jag söker uppmärksamhet men inte för min egen skull – utan för ämnets skull. Men jag tar inte åt mig av det negativa, säger hon och fortsätter:
– Dock vill jag egentligen inte vara offentlig. Jag vill bara att min historia ska vara det.
I skrivande stund har filmen över 20 000 likes på Facebook, 3500 delningar och 2500 kommentarer. Utöver det har den över 10 000 visningar på Youtube.
– Jag tror inte att jag förstått att det är så många. Min syster sa att det ryms 13 000 i Globen och då blev det så verkligt. Som att jag står på scenen där och berättar min historia. Det är galet, säger hon och fortsätter:
– Mottagandet har varit fantastiskt, men det är läskigt också. Jag har varit med i tv, folk vet vem jag är och vad jag varit med om nu. Men det är värt det.
Vad vill du ge för råd till andra i samma situation?
– Jag tycker att man ska vänta med att berätta tills man själv är redo. Och även om jag tycker att man ska anmäla, så är det ens eget beslut att ta. Det är det viktigaste, att inte låta någon annan bestämma hur du ska hantera det du har varit med om, säger hon och fortsätter:
– Och prata med någon. Om den första människan inte förstår eller lyssnar på dig på rätt sätt, vilket jag har känt, hitta en ny person. Sluta inte prata. Och kom ihåg att det som hänt aldrig är ditt eget fel.
Här kan du se Sara Stilles Facebookvideo. 
Andra nätupprop om sexualbrott:
#vågaanmäl: Initiativ som startades under hösten 2012 av Cissi Wallin, Josefin Bunner, Marie Plosjö och Inka Rodriguez för att uppmuntra människor att våga prata om samt anmäla sexuella övergrepp.
#prataomdet: En hashtag på Twitter som startades 2010 av journalisterna Johanna Koljonen och Ajours Sofia Mirjamsdotter som drivande personer för att dela egna berättelser om gränser i det sexuella samlivet.
TEXT: Linda-Marie Nilsson, journaliststudent. Vikarierar och frilansar som reporter på Norra Skåne och Poplight.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kommentarFlest rösterSenasteÄldst

  1. […] En svensk video till alla som varit utsatt för övergrepp Läs mer på Ajour. […]