Arkiv för
acta

10 juli

EU-förhandlingar med Kanada innehåller delar av Acta-avtalet

I förra veckan röstades Acta ner i EU-parlamentet med överlägsen majoritet. Redan har det uppstått ett problem. I läckta dokument daterade februari 2012 kan man hitta flera kapitel som är kopierade ord för ord från Acta-avtalet i ett handelsavtal med Kanada kallat Ceta. Att textdelarna finns med i avtalet beror antagligen på att det förhandlats under en tid då alla inblandade förutsatt att Acta-avtalet skulle godkännas och att formuleringarna därmed skulle ha bäring på avtalet med Kanada.
Michael Geist befarar att om Ceta möter samma sorts proteststormar som Acta gjort, riskeras ett viktigt handelsavtal med Europa. Därför råder han Kanada att stryka Acta-delarna ur avtalet helt. Han är dessutom rädd för att EU-kommissionen kan komma att använda sig av detta som en bakdörr att krångla igenom Acta-avtalet.
EU-kommissionen skulle kunna använda sig av strategin att lyfta in Acta via Ceta, men i så fall var det med största sannolikhet inte planerat i Ceta-förhandlingarna. Det återstår att se vad avtalet med Kanada innehåller i kommande revideringar.

4 juli

26 februari

Krönika: Integritet är så tröttsamt ibland

Det händer mellan varven att jag kommer på mig själv att inte riktigt orka med att bevaka internetfrågor ur perspektivet personlig integritet och mänskliga rättigheter. Det är så många saker som måste hållas koll på. När ett lagförslag klarats av, eller rent av dragits igenom, så kommer nästa. Och det är inte som att de plötsligt dyker upp — de flesta har legat i den s.k. pipelinen i flera år.
Läs vidare →

26 januari

Sverige har undertecknat ACTA-överenskommelse


Det kontroversiella avtalet ACTA har i dag skrivits på av Sverige – i Japan. Det rapporterar myndighetssidor i Japan.
Avtalet jämförs med SOPA och PIPA, som vi skrivit om tidigare, och påstås ha samma förödande effekter för internet i Europa.
Vem som skrivit på för Sveriges räkning framgår inte, men klart är att signaturen hittills bara har symboliskt värde. Även om det därmed innebär att 22 av EU-länderna i stora drag är överens har det ännu inte klubbats i EU-parlamentet. Det beslutet tas i juni. Läs vidare →