Pierre-sur-Haute, militäranläggningen som den franska säkerhetspolisen helst inte vill se på Wikipedia. Foto: S. RIMBAUD (CC-BY-SA)
Vad händer när källbelagda uppgifter visar sig vara hemligstämplade och ett lands säkerhetspolis försöker censurera uppslagsverk? När franska säkerhetspolisen inte lyckades få Wikipedia att ta bort en artikel, gav de sig direkt på användarna istället.
Läs vidare →
Arkiv för
censur
5 april
Apple i krig med Kinas myndigheter
Apples kärlekshistoria med Kina har tagit en vändning åt det sämre hållet. Det hela började på den internationella konsumentdagen 15 mars, då det statliga tv-nätverket CCTV i klagade länge och högljutt på Apples kundtjänst och garantivillkor i ett årligt program om konsumenträtt.
Man menade att Apple bryter mot kinesisk lag genom att endast erbjuda ett års garanti, och att man bemöter sina kunder här sämre än i USA, där det enligt CCTV är lättare att få exempelvis en ny telefon om den gamla gått sönder.
Det hela följdes upp med en ledarartikel i Folkets dagblad – en tidning som ofta kallas ”kommunistpartiets språkrör” – där kinesiska kunder uppmanades att bojkotta Apple som straff för företagets ”ojämförbara arrogans”.
I västerländsk media har det uppmärksammats att framför allt CCTV:s påhopp var dåligt underbyggt. Enligt en undersökning av CNN så skiljer sig inte företagets garantivillkor i Kina alls från de i USA.
Dessutom kom det senare fram att CCTV hade betalat en populär taiwanesisk sångare för att skriva negativa poster om Apple på sin mikroblogg, i samband med inslaget om konsumenträtt.
Detta har väckt spekulationer om vilket syfte kinesisk statlig media egentligen har med att hänga ut Apple. Återigen är det CNN som lägger fram några tänkbara anledningar.
CNN menar bland annat att Kinas myndigheter kanske försöker gynna de egna mobiltelefontillverkarna, som ju slåss med populära Apple på världens största marknad. Det kan också vara så att Kina försöker ge sina inhemska statliga mobilföretagen ett bättre förhandlingsläge gentemot Apple, då exempelvis världens största mobiloperatör China Mobile ännu inte har lyckats komma överens med Apple om villkor för att erbjuda 3G till Iphone.
En annan teori är att det handlar om hämnd. De kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE har förlorat stora affärsmöjligheter i USA och andra länder, efter att amerikanska myndigheter utan tydliga bevis anklagat dessa företag för att ha nära band till Kinas militär.
App Store i Kina skiljer sig nu från resten av världen
Hur det än må vara med syftet, så gick Apples vd Tim Cook i veckan ut med en officiell ursäkt till Kina, där man erkände sina brister gällande att göra affärer i Kina och hur man kommunicerar med landets konsumenter. Man lovade att inte ge upp innan man får sina kinesiska kunder att känna samma förtroende som företaget åtnjuter i andra delar av världen.
Ursäkten kan givetvis delvis ses som taktiskt viktig. I fjol ökade Apples försäljning i Kina (inklusive Hongkong och Taiwan) med 67 procent, för att uppgå till 6,63 miljarder dollar, vilket är 13 procent av företagets globala försäljningsintäkter.
Ursäkten blev väl mottagen i kinesisk media, och även utrikesministeriets talman Hong Lei sade vid en presskonferens att Apples handling ”är värd respekt jämfört med många andra amerikanska företag”.
Men konflikten är ännu inte avslutad. Då kinesiska myndigheter nu vittrat svaghet hos Apple, är det sannolikt att man kommer öka pressen på företaget att låta Kina kontrollera innehållet i App Store.
Kina har länge motsatt sig faktumet att kinesiska användare av App Store kan ladda ner samma appar som användare i alla andra länder, vilket bland annat inkluderar VPN-appar samt e-böcker med regimkritiskt innehåll samt information om Tibet.
Då Apple i fjol märkte störningar i nedladdningen av vissa appar i Kina, bytte man protokoll på App Store från HTTP till HTTPS. Något som i praktiken begränsar Kinas möjlighet att omöjliggöra sökningar och nedladdningar av för dem obekvämt innehåll. Analytiker har efter detta kallat App Store för ”den mest omfattande trojanska hästen” som tagit sig förbi Kinas vägg av censur.
Men nu kan det vara slut med det. I veckan kom en oroande rapport från app-utvecklaren Hao Peiqiang att hans app tagits bort efter att ha varit tillåten i två månader. The Next Web publicerar det email som Hao fick från Apple, där det förklaras att hans app tagits bort för att den ”innehåller material som är olagligt i Kina”.
Hao misstänker att det beror på de tre böcker av en censurerad kinesisk författare som finns att ladda ner i hans app, som nu alltså är oåtkomlig i Kina, men tillgänglig i alla världens övriga länder. Quartz menar att detta bara är början, och att vi omgående kommer få se mer innehåll tas bort från kinesiska App Store.
Utvecklingen är värd väl att bevaka av många skäl. Vad som sker i förhållandet mellan Apple och Kina kommer sätta ribban för andra utländska internetföretags verksamhet i landet. Det ska också bli intressant och se till vilken grad världens största företag, av ekonomiska skäl, är beredd att böja sig för krav från världens största diktatur.
/ Jojje Olsson
Jojje Olsson är författare och journalist bosatt i Peking. Han driver nyhetsbloggen InBeijing, och i sommar kommer hans bok ”Peking – förändringarnas stad” som publiceras hos Laurella & Wallin förlag.
19 oktober
Twitter blockerar nazi-konto – men bara i Tyskland
Hur skall digitala aktörer balansera krav på yttrandefrihet med krav på restriktioner från de stater i vilka de verkar? Googles tidigare beslut att införa ett censurfilter på sina sökmotorer på den Kinabaserade portalen Google.cn väckte stark kritik. Nu konfronteras Twitter med samma problematik, när företaget blockerar användare i Tyskland – men inga andra – från ett högerextremt konto. Läs vidare →
25 september
Tintin-debatten handlade alltså om en flytt av böcker
På tisdagmorgonen rasade en debatt om hur Tintin-böckerna skulle ”plockas bort från Kulturhuset”. Detta var en felaktig beskrivning i Dagens Nyheter-artikeln (och även TT), som ledde till många arga kommentarer i den efterföljande Twitter-stormen. Men i själva verket skulle böckerna bara flyttas till Serieteket, alldeles bredvid.
Jag begav mig till Kulturhuset för att undersöka hur långt hyllbytet skulle vara:
Även om sakfrågan kanske är nödvändig att diskutera, så borde utgångspunkten vara i fakta. Det handlade alltså aldrig om någon ”utrensning” från Kulturhuset, utan en flytt av böckerna.
Läs vidare →
10 juli
Skillnaden mellan yttrandefrihet och yttrandefrihet
Tidigare i år annonserades att en av de största publiceringsplattformarna online, WordPress, nu har tillgång ett s.k. anti-censur-tillägg. RePress kallas det för, och omvandlar en wordpressblogg till en proxy. En proxy fungerar som en slags mellanhand och är ett användbart verktyg för människor som befinner sig i länder där yttrandefriheten är begränsad. När de inte kan nå information eller hemsidor, så kan en proxy skapa en teknisk omväg runt hindren, och materialet finns då tillgängligt.
Skaparna av det här tillägget heter Greenhost, och för att illustrera kraften bakom tillägget skapade de en proxy för den i Nederländerna spärrade sidan The Pirate Bay. Nu har Greenhost beordrats ta ner proxyn, utan att ens blivit hörda av den rättsliga instans som beslutat om åtgärden.
Denna åtgärd vidtogs strax efter att FN antagit en resolution som lagt till tillgång till internet och att uttrycka sig online till de grundläggande mänskliga rättigheter som antogs 1948. Det nya tillägget utvidgar den grundläggande yttrandefriheten att även gälla på internet, samt konstaterade att nätet är en drivande kraft för utveckling — särskilt i utvecklingsländer — och att tillgång till information ska stöttas — inte blockeras — av regeringar. Läs vidare →
4 maj
Topp tio-listan över världens mest censurerade länder
Organisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) har publicerat en rangordnad lista över länder som censurerar media. Eritrea, Nordkorea och Syrien intar de tre första placeringarna. Noterbart är att Vitryssland (Belarus) hamnat på tionde placeringen, det land som Teliasonera samarbetar med och uppmärksammades av Uppdrag Granskning. De tio länder som toppar listan använder sig av ett brett spann av censurtekniker, men en gemensam nämnare är att alla länder lyder under någon form av auktoritärt styre. Hela listan består av Eritrea, Nordkorea, Syrien, Iran, Equatorial Guinea, Uzbekistan, Burma, Saudiarabien, Kuba och Vitryssland. Ytterligare länder som övervägdes var Turkmenistan, Kina, Etiopien, Vietnam och Azerbajdzjan.
13 april
Anonymous China vill riva den kinesiska brandmuren
Anonymous har hackat hundratals kinesiska servrar och hemsidor. I processen har de kommit över mailadresser och lösenord — läckor som skapat tillräckligt stora problem att den kinesiska regimen officiellt medgett att de utsatts. Fortsatt aktivitet har utlovats och Anonymous har trappat upp sina hot: de tänker försöka sänka ”the great firewall of China”, det intrikata teknologiska lapptäcke som kontrollerar kinesers digitala kommunikation, skriver ZDnet.
30 mars
Krönika: Lever vi som vi lär i kommentarsfälten?
På internet uppstår ganska ofta ett slags slagfält både om och i kommentarsfälten. Ska de modereras, ska det vara tillåtet, ska det vara anonymt eller inte. Demokrati är ofta ett ämne som diskuteras i samband med internet, men intressant nog är inte själva uppbyggnaden av hemsidor och diskussioner särskilt demokratiskt. Jag brukar säga att internet består av miljontals diktaturer, till och med. Läs vidare →
19 februari
Twitter och censuren
I slutet av januari annonserade Twitter sin nya censurpolicy. Olika länder har olika lagar och för att kunna växa globalt har de accepterat möjlighet för länder att censurera inlägg. Som exempel anger de Tyskland och Frankrike, där pro-nazistiska kommentarer är otillåtna. I praktiken fungerar det som så att den som bryter mot en lag i sitt egna land blir censurerad där, men resten av världen kan se tweeten. Regionala användare möts i så fall av det här budskapet:
Läs vidare →
30 januari
Twitters nya censurfunktion hyllas av världens diktaturer
I lördags lanserade Twitter en ny funktion: Selektiv censur. Om en stat rapporterar att en tweet bryter mot en lag i landet kan Twitter blockera tweeten från att visas i landet. Det syns fortfarande för världens övriga twittrare – men inte de som befinner sig i det aktuella landet.
Funktionen mötte snabbt hård kritik från stora delar av internet, vilket fick Twitter att snabbt gå ut och förtydliga att de inte censurerar i förväg, utan bara på uppmaning.
Nu har Twitter fått oväntat stöd – av två diktaturer. Läs vidare →