Arkiv för
etik

24 maj

Skulle kvällstidningar betala för bränder – vad hände med nyanserna?

Dagens stora snackis är att en SVT-journalisten Joakim Lamotte besökte Husby och sedan använde sin blogg för att publicera några citat.
Citaten handlar om hur flera berättat för honom att ”journalistfittorna” erbjudit dem pengar för att bränna ner bilar.
”De säger åt oss att filma när vi bränner bilar i Husby, och att vi får sjutusen för en bra film” är ett av citaten. Läs vidare →

9 januari

Södertäljerånet: Medborgare riskerade sitt liv för exklusiva bilder – vilket ansvar har medier?

Rånaren från guldrånet i Södertälje har avlidit. Nyheten släpptes alldeles nyligen och det är såklart en tragedi för alla inblandade. Rånet är också en nyhet som har berört väldigt många. Inte för att nyheten i sig var spektakulär, utan för att den var så väldokumenterad. Rånet skedde mitt på dagen i Södertälje centrum, varför alla med en mobiltelefon lyckades fånga händelsen i rörlig- eller stillbild. Läs vidare →

12 juli

Fotoagentur tvingade ner bildkritik från blogg – "Vi var tvungna att agera"


För en månad sedan postade bloggaren och fotografen Tomas Gunnarsson en mycket uppmärksammad bloggpost om foton i Arlandas tidning Xpress. De hade enligt honom, som granskar hur fotografer porträtterar kvinnligt i sina foton, ett uppenbart vridet genusperspektiv. Många höll med honom, delade den på sociala medier och snart plockade traditionella medier upp den. Tidningen gick ut och bad om ursäkt för bilderna och även fotografen och agenturen som tagit bilderna höll med om att det inte var ”de bästa bilderna”. Läs vidare →

27 mars

Krönika: Var finns samtalet om politisk etik?

Idag berättade Ekot om ytterligare en hemlig detalj i den s.k. Saudivapen-affären. Jag gjorde en mental snabbsummering av det som fastnat i form av kommunikation från regeringen i ämnet. Tolgfors som förnekat men kommits på att ljuga. Bildt som sa något om att han underförstått måste få vara oetiskt för att kunna vara förtroendeingivande för andra länders regeringsrepresentanter. Reinfeldt som sa sig vara orubblig om att detta var en bra grej för Sverige. Vill dra mig till minnes nåt om nån som sålt avlyssningsutrustning också? Läs vidare →

11 februari

Ajour räknade fel på 98 miljoner – hur kunde det bli så?

I veckan kom vi över en riktigt bra nyhet. Hockeyspelaren Mats Sundin skulle donera en stor summa pengar till forskning. Våra källor var bergsäkra och framförallt mycket, mycket trovärdiga. Det fanns inget tvivel om att det handlade om Mats Sundin, en donation och vi visste till och med summan.
Trots det ville vi såklart prata med Mats Sundin själv, få honom att bekräfta saken. Det var mycket, mycket svårt. Vi lyckades inte få tag i honom. Vi pratade även med Karolinska institutet, som inte vill yttra sig alls.
Däremot fick vi allt fler bekräftelser på att det faktiskt var sant. Vilket ledde till att vi på torsdagskvällen, som första medie, publicerade nyheten. Vi valde också att gå ut med summan, som enligt våra uppgifter var över 100 miljoner. En stor del av nyhetsvärdet låg naturligtvis här. Vi hade källor med extremt god insyn som påstod detta. Som vi helt enkelt litade väldigt mycket på. För mycket, kan vi konstatera i efterhand.
Vi borde ha varit mer noggranna gällande siffran. Vi borde ha väntat tills vi hade fått ytterligare en bekräftelse på summan. Misstaget låg ute i ungefär sex timmar. Klockan 05 på morgonen publicerade vi en uppdatering som hänvisade till Svenska dagbladet som hade pratat med Mats Sundin och klargjort att det handlade om två miljoner – inte hundra.
Journalistikens viktigaste uppgift är att ha rätt i det man publicerar. Vi kan inte längre vara först, bör inte sträva efter det och vårt sista unika är att läsaren alltid ska kunna lita på att vi har rätt. Vi brast här, vi ber om ursäkt för det och vi har lärt oss av det.
Nästa gång gör vi bättre.

3 februari

16 januari

Fuskande fotografen Terje Hellesö ställer upp i offentlig debatt – se det live

Ikväll gästar fotografen Terje Hellesö, som vi skrivit om flera gånger tidigare, Publicistklubben i Stockholm. Terje Hellesös bildfuskande blev ett begrepp i och med att Språkrådet uppmärksammade att ”terja” en bild (manipulera) som ett nytt ord. Under debatten kommer han att berätta om bildfusket och även att ta ansvar för sitt fusk.
Jag vet inte om det här är första gången Terje Hellesö ställer upp i en intervju, men oavsett det kan det bli mycket intressant: