Arkiv för
fn

4 januari

KRÖNIKA: En miljon dog medan Sverige njöt av Ravellis straffräddning

Nik
Visst minns vi 1994. Det svenska herrlandslaget i fotboll kom trea i VM och Sverige var i lyckorus. Det var värmerekord, öltält och kärlek. Det finns en Flashbacktråd om den sagolika sommaren. En person med rötter i ett annat land undrar:
”Jag tillhör den där förargliga gruppen som i folkmun kallas invandrare och flyttade hit först 2003. Något jag som utomstående betraktare lagt märke till är hur folk älskar att tala sig varma om den fantastiska sommaren 94. Så fort sommarhelvetet kommer på tal får alla något nostalgiskt i blicken och börjar desperat gräva i minnesbanken efter en anekdot. Alla försätts i något sorts rofyllt sinnestillstånd. ”
Jag minns själv hur lite jag brydde mig om folkmordet i Rwanda den sommaren. Det pågick som bäst när vi i Sverige jublade över fotbollsframgångarna. Bilderna på människor i massflykt efter folkmordet kommer jag ihåg, men inte mycket mer. Jag var tjugo år och hade annat att tänka på. Läs vidare →

10 juli

Skillnaden mellan yttrandefrihet och yttrandefrihet

Tidigare i år annonserades att en av de största publiceringsplattformarna online, WordPress, nu har tillgång ett s.k. anti-censur-tillägg. RePress kallas det för, och omvandlar en wordpressblogg till en proxy. En proxy fungerar som en slags mellanhand och är ett användbart verktyg för människor som befinner sig i länder där yttrandefriheten är begränsad. När de inte kan nå information eller hemsidor, så kan en proxy skapa en teknisk omväg runt hindren, och materialet finns då tillgängligt.
Skaparna av det här tillägget heter Greenhost, och för att illustrera kraften bakom tillägget skapade de en proxy för den i Nederländerna spärrade sidan The Pirate Bay. Nu har Greenhost beordrats ta ner proxyn, utan att ens blivit hörda av den rättsliga instans som beslutat om åtgärden.
Denna åtgärd vidtogs strax efter att FN antagit en resolution som lagt till tillgång till internet och att uttrycka sig online till de grundläggande mänskliga rättigheter som antogs 1948. Det nya tillägget utvidgar den grundläggande yttrandefriheten att även gälla på internet, samt konstaterade att nätet är en drivande kraft för utveckling — särskilt i utvecklingsländer — och att tillgång till information ska stöttas — inte blockeras — av regeringar. Läs vidare →

13 juni

FN diskuterar beskattning av internet i hemliga förhandlingar

I FN pågår diskussioner om att belägga internetaktörer med skatt, rapporterar c|net. Tanken är att försöka utvidga de nuvarande internationella avtalen för telekommunikation, som går ut på att mottagares nätverk betalar ett minutpris. Förslaget är skrivet av European Telecommunications Network Operators Association (ETNO) — en lobbyorganisation med huvudkontor i Bryssel, som  presenterat det för FN-organisationen International Telecommunication Union (ITU) enligt två nyligen läckta dokument (pdf 1, pdf 2).  Läs vidare →

12 mars

FN: "Bradley Mannings behandling har varit grym och inhuman"

Juan Mendez, rapportör för FNs kontor för utredningar om tortyrbrott, har under 14 månader utrett behandlingen av Bradley Manning som bland annat hölls isolerad under elva månader. Mendez har kommit fram till att soldaten, som anklagas för att vara den läcka som försåg Wikileaks med material, utsatts för grym och omänsklig behandling under sin fängelsevistelse. FNs utsände har emellertid inte kunnat avgöra om den anhållne blivit torterad, eftersom han förnekats den form av tillträde till fången som en sådan utredning kräver, skriver The Guardian. Fängslandet av Bradley Manning har fördömts, både nationellt och internationellt, bland annat för att han inte fått möjlighet att försvara sig inför rätta. Amnesty International har bett regeringen i Storbritannien att sätta tryck på den amerikanska regeringen i detta ärende. Följ rapporteringen via bradleymanning.org.