Det finns många sammanhang där det finns väldigt starka manliga strukturer. En av dem är sportjournalistiken. Från att till ganska nyligen bestått av något i stil med 98% män kommer det glädjande nog fler och fler kvinnor till skrået, inte bara under förutsättning att de visat framfötterna (och mer därtill) på någon lista över de 69 sexigaste kvinnorna.
Men hur ser de manliga kollegorna egentligen på den här förändringen och hur villiga är de att ge plats åt kvinnorna när det kommer till kritan? Det kan man bara spekulera i, men dessa frågor väcktes onekligen till liv i morse när twittraren @emfilus fångade den här ögonblicksbilden i SVT:s nyhetssoffa, där sportpanelen, bestående av SVT:s Jonas Karlsson, Aftonbladets Jennifer Wegerup och Expressens Mathias Lühr, tagit plats.
Läs vidare →
Arkiv för
genus
29 januari
14 januari
"Därför är Sveriges mästerkock kraftigt sexistiskt"

Sveriges Mästerkock är inne på sin tredje säsong och jurymedlemmarna blir bara mer och mer tröttsamma. De tre alfahannarna Per Morberg, Leif Mannerström och Markus Aujalay har suttit som enhällig jury i alla tre säsonger. Läs vidare →
2 september
Hotet mot feminister
Bloggaren My Vingren skrev ett blogginlägg i torsdags om hoten och hatet hon har blivit tvungen att utstå som offentlig debattör och feminist. Det spreds väldigt snabbt över nätet och många stämde igenkännande in i beskrivningen. Läs inlägget här.
utdrag från My Vingrens blogg
Jag ställde några frågor till My Vingren:
Varför skrev du inlägget?
– Det var framförallt för att jag fick kritik för att stängde av kommentarsfältet på bloggen efter mitt förra inlägg. Folk frågade varför, och då började jag reflektera att jag inte tänker på hatet som ett fenomen.
Läs vidare →
12 juli
Fotoagentur tvingade ner bildkritik från blogg – "Vi var tvungna att agera"
För en månad sedan postade bloggaren och fotografen Tomas Gunnarsson en mycket uppmärksammad bloggpost om foton i Arlandas tidning Xpress. De hade enligt honom, som granskar hur fotografer porträtterar kvinnligt i sina foton, ett uppenbart vridet genusperspektiv. Många höll med honom, delade den på sociala medier och snart plockade traditionella medier upp den. Tidningen gick ut och bad om ursäkt för bilderna och även fotografen och agenturen som tagit bilderna höll med om att det inte var ”de bästa bilderna”. Läs vidare →
17 oktober
Dockan som satte mammarollen på sin spets
Vid en snabb överblick över faunan av svenska mammabloggar framstår några exemplar som lite speciella. Barnen på bilderna har glasartade blickar, och deras händer och fötter är bleka. Men i bloggarna i fråga nämns barnen icke desto mindre alltid vid namn, och beskrivs som levande barn i meningar som ”Sigge sover” och ”Linus ligger på gräsmattan, är han inte söt?”. Vad är det för stela zombiebarn, till synes döda men ändå helt uppenbart högt älskade av sina bloggande föräldrar, det handlar om? Jo, det är dockor. Väldigt naturtrogna dockor.
I början av 90-talet var den amerikanska dockkulturen rastlös. Högre realism och naturalism efterfrågades, och dockbyggarna lade mer tid på att få sina verk att se ut som de kommit direkt från livmodern själv. 2002 lades så en docka under benämningen ”reborn” upp på eBay, och vips var en helt ny genre av små konstgjorda bebisar född. Reborn babies, eller pånyttfödda barn som den lite yxigare – och mycket läskigare – svenska termen för det skulle låta, är helt enkelt dockor som byggs för att till varje pris efterlikna riktiga levande småbarn. De byggs unika, hårstrån stoppas in i skalpen ett efter ett, och de målas omsorgsfullt för att passa in i babyns övriga karaktär. De föds genom en konstnärs händer under en process som tar flera månader, och som kulmineras genom ”bortadoptionen”, reborn-sfärens eufemism för en försäljning av en reborn-docka.
Läs vidare →