Arkiv för
internet

5 september

13 juni

FN diskuterar beskattning av internet i hemliga förhandlingar

I FN pågår diskussioner om att belägga internetaktörer med skatt, rapporterar c|net. Tanken är att försöka utvidga de nuvarande internationella avtalen för telekommunikation, som går ut på att mottagares nätverk betalar ett minutpris. Förslaget är skrivet av European Telecommunications Network Operators Association (ETNO) — en lobbyorganisation med huvudkontor i Bryssel, som  presenterat det för FN-organisationen International Telecommunication Union (ITU) enligt två nyligen läckta dokument (pdf 1, pdf 2).  Läs vidare →

12 juni

Oatmeal och hotbrevet från advokaten

Oatmeal är en populär serie online av Matthew Inman. För något år sedan upptäckte han att hemsidan Funny Junk hade praktiskt taget lyft allt hans material och lagt den på sin sida utan att berätta att de var hans verk, eller länka till honom. Efter att han kontaktat Funny Junk, beslutade de sig för att ta ner många av sidorna. Inman la då det hela på is, tyckte att han hade bättre saker att göra. Nu kräver Funny Junks advokat 20 000 dollar i kompensation för Inmans inlägg om händelsen, som i ren ilska då drog igång en insamling för pengarna. Dessa avser han ta kort på och skicka tillsammans med nidbild på advokatens mamma och en björn, och sedan skänka till välgörande ändamål istället. Det tog en timma så var summan nådd, och efter 24 timmar hade hans läsare samlat ihop 118 000 dollar. Insamlingen kommer att pågå i två veckor.

(Det går i skrivande stund inte att komma in på Oatmeal, på grund av det stora intresset som händelsen skapat.)

7 april

30 mars

Krönika: Lever vi som vi lär i kommentarsfälten?

På internet uppstår ganska ofta ett slags slagfält både om och i kommentarsfälten. Ska de modereras, ska det vara tillåtet, ska det vara anonymt eller inte. Demokrati är ofta ett ämne som diskuteras i samband med internet, men intressant nog är inte själva uppbyggnaden av hemsidor och diskussioner särskilt demokratiskt. Jag brukar säga att internet består av miljontals diktaturer, till och med. Läs vidare →

28 mars

Anonymouskulturen

Anonymous är en oorganiserad grupp människor, hackare och nätaktivister som utan egentlig central styrning försöker påverka politik och vardag genom att genomföra olika nätaktioner. Det finns ingen ledare eller specifik agenda, det räcker med att tillräckligt många tycker samma sak och hänger på. Gruppen, som egentligen inte är en grupp, har lika många olika strategier och engagemang som de har aktivister i princip. Läs vidare →

27 mars

Vad innebär Pinterests nya användarvillkor?

Pinterests uppdaterade användarvillkor innebär att de själva inte längre har rätten att sälja vidare de bilder som pinnats så användarna kan nu andas ut och behöver inte längre vara rädda för att bli stämda. Tänk ändå på att tydligt märka källan till de bilder du pinnar om det inte är dina egna eftersom de får ett eget liv sen. Om du repinnar något är det visserligen inte ditt ansvar att märka men ta inte bort källan om den ändå står där. Villkoren innebär även att man så småningom kommer kunna ha privata Boards och det blir också enklare att anmäla de bilder som är copyright-skyddade eller inkräktar på ett varumärke.
Om du är ett företag skulle jag främst föreslå att du jobbar med dina egna bilder, helst de som leder tillbaka till en webbutik, och plockar upp den inspiration som dina kunder redan bjuder på. Testa olika sökord på Pinterest och använd gärna en egen tagg för att hitta och sortera. Mäter du närvaron på bloggar passar det utmärkt att bjuda på länkkärlek i dina Boards genom att pinna bilden i inlägget och visar någon stolt upp din produkt ska du givetvis kommentera, tacka och följa den personen.
Jag är inte förvånad över att Pinterest tagit åt sig av kritiken och ändrat på sig efter användarnas protester. Det känns naturligt för ett växande företag som är beroende av sina fans att jobba tillsammans för att utvecklas och förhoppningsvis tar fler efter det goda exemplet. Nyfiken på Pinterest? Jag har skrivit en guide och en lista med 25 svenska företag på Pinterest här.

Source: etsy.com via Helen on Pinterest

 
TEXT: Helen Alfvegren

10 mars

Fotopromenader för rörelsehindrade

Den kanadensiske fotografen John Butterill tog med sin sängbundna väninna på en virtuell fotopromenad. Eller egentligen var det hon som styrde, och han fotograferade efter hennes önskemål. Det var upptakten till det nystartade Virtual Photo Walks. En fotograf tar sig an ett uppdrag för en rörelsehindrad och kan sen via Google+ funktion ”hangouts” interagera live under fotograferingen. Paul Pichugin, en australiensk fotograf, var ute härom dagen och tog bilder tillsammans med flera som inte har möjlighet själva:

7 mars

2 mars