Arkiv för
media

1 juli

20 juni

16 juni

Omni satsar på snabba nyheter

Nyfikenhet är stor inför nyligen släppta nyhetstjänsten Omni från mediekoncernen Schibsted. Den finns just nu ute i en betaversion för att testas av en första utvald grupp nyhetskonsumenter. Målsättningen från redaktionen är hög och man beskriver tjänsten som ”ett nytt sätt att uppleva nyheter”.
Ambitionen är att sammanställa och erbjuda alla mediers perspektiv och nyheter på ett och samma ställe. Egna reportage utlovas inte, däremot snabba nyhetsöversikter med korta sammanfattningar och länkar som tar läsaren vidare direkt till ursprungskällorna. Med andra ord, inget sökande och surfande runt om på nätet för nyhetskonsumenten. Det ska Omni med sin redaktion stå för, utlovar man. Läs vidare →

17 mars

Readly vill vara tidskrifternas Spotify

Det går tungt för tidskrifterna i Sverige. Även om det finns undantag så kämpar de flesta med vikande upplagor. Arbetsmiljöforums tidning Du&Jobbet tappade 21,8 procent 2012. Teknikens värld backar med 10,4 procent, Vagabond med 17,8 procent och PC Gamer med 12,2 procent. Enligt TS statistik för 2012 tappar nio av tio tidskrifter på konsumentsidan i upplaga.
Nya vägar till läsarna behövs och kanske är det nya tjänsten Readly som kan bli lösningen för digital distribution av tidskrifter på samma sätt som Spotify blivit det för musiken och strömmande filmtjänster för filmtittandet.
Måndag 18 mars släpps appen Readly på App Store. Då blir det möjligt att för 99 kronor i månaden tanka hem och läsa alla tidskrifter som finns i Readlys utbud. Ett fyrtiotal titlar finns från start i sortimentet, ett antal som grundarna enligt uppgift räknar med att snabbt kunna utöka. Läs vidare →

1 mars

Manning erkänner att hen läckte till Wikileaks – berättar om motiven

screenshot 2013-03-01 kl. 10.34.14Det var Breanna Manning, mer känd som Bradley Manning, som läckte dokumenten till Wikileaks. Det erkände hen själv i ett skrivet uttalande som blev publikt under gårdagen. Hen godkänner därmed tio av åtalspunkterna, som var för sig kan ge max två års fängelse. Hen nekar dock bland annat till anklagelsen om att han ”hjälpte fienden”. Det finns flera saker i Mannings uttalande som är intressant. Journalisten Alexa O’brien var på plats under förhöret och har transkriberat och publicerat delar av Mannings uttalande på Twitter idag. Läs vidare →

16 januari

Tågkraschen blev internationell nyhet – för att den är rolig


Igår inträffade det ännu en gång. En lokal nyhet utan egentligt internationellt nyhetsvärde spreds till en rad etablerade nyhetskällor världen runt. Denna gång från Sverige. Jag syftar givetvis på tågkraschen i Saltsjöbaden där en ”städerska snodde ett tåg och kraschade in i ett hus”. En spektakulär nyhet som är för bra för att vara sann men som samtidigt manar till besinning. En person är allvarligt skadad, en familj överlevde med blotta förskräckelsen och kanske döljer sig en tragedi bakom det inträffade. Denna nyhet går bland annat att läsa på CBSHuffington PostGawkerReutersThe SunABC News, och många fler sajter. Läs vidare →

29 oktober

Stålmannen säger upp sig från tidningen – börjar med medborgarjournalistik


I senaste numret av amerikanska ”Superman” säger Stålmannens alterego, Clark Kent, upp sig själv. Han har fått nog av att vara en del av en tidning som inte skriver sanningen, utan vad publiken vill ha, menar manusförfattaren Scott Lobdell.
– Det är det här som händer när en 27-år gammal kille sitter bakom ett skrivbord och får ta emot instruktioner från ett större koncern med bekymmer som inte är hans egna, säger Lobdell till USA today.
Men det blir knappast ett nytt mediehus som får tag på Clark Kent med de mystiskt unika ingångarna till Stålmannen. Istället kommer han bli en medborgarreporter.
– Jag tror inte han kommer att söka jobb någonstans. Det är mer sannolikt att han startar nästa Huffington Post eller Drudge report än att han går till någon annan uppdragsgivare eller plats där han kan hämta ut en lönecheck, säger Lobdell.
Det låter kanske mer drastiskt än vad det är. Stålmannen har flera gånger i historien skrivits ut från jobbet på Daily Planet. Syftet den här gången är att visa Stålmannen i ett modernt perspektiv, precis som skaparen av serien en gång ville. Ett där ett ”modernt journalistjobb är mer relevant än ett med en tradionell, trött reporter för en papperstidning”.
 

Sverigedemokraterna skriver motion om att begränsa TV:s självständighet

Jag vet inte om ni har sprungit över sajten ”Inte rasist, men…”, men den är många gånger imponerande. Den antirasistiska sajten drivs ideellt av en växande redaktion och bevakar den främlingsfientliga delen av vårt samhälle. Förra veckan lyfte de upp hur den nytillträdde SD-riksdagsledamoten Stellan Bojerud kategoriserade Thailändare som våldsbenägna. ”Din kännedom om Thailändare är ofullständig. Exponerade för alkohol blir de snabbt berusade och ofta våldsbenägna”, skrev han i den nazistiska bloggen Realisten. Läs vidare →

30 september

21 juli

Reddit ett av de viktigaste nyhetsnaven för dödskjutningarna på Batmanpremiären


Ett enormt arbete med att följa dödskjutningarna i Aurora, USA, på Batmanpremiären grupparbetades fram på forumet Reddit.com. Där tog en kille initiativ till att lägga upp rapporter om skeendet minut-för-minut och många hjälpte till att leta information för att fylla på. Bevakningen innehöll länkar till nyheter, tweets, youtube-videor, ljudupptagningar av räddningspersonal, uttalanden från myndigheter, var man kan donera pengar till offren osv, och man hjälptes åt att skilja rykten från fakta. Där kunde man även hitta länkar till människor som var på plats och bevittnat händelsen och allmänheten kunde ställa frågor och ge tröst och stöd direkt till dem. I underforumet /Denver har flera postat om sin upplevelse på biografen och där finns även människor som erbjuder hjälp på olika sätt.