Arkiv för
os

13 augusti

Mina guldkorn från OS i London (del1)

Två veckor av intensivt sporttittande är över. Vi har alla olika upplevelser av veckan, sett olika saker, känt olika saker. I en serie texter skriver Ajour-redaktionen sin upplevelse av hur de upplevt OS. Höjdpunkter, skämspunkter och intressanta länkar. Se alla delar här.


Tänk att springa 1500 meter och hålla andan samtidigt. Dessutom måste du också le och vara synkroniserad dina rörelser med andra. Det är vad konstsim går ut på. Sporten som ofta blivit ganska hånad kräver otroliga insatser från alla vältränade atleter. Det kanske är lätt att göra narr av dem men sporten betyder mer än man kan tro.
I år är Egypten med som enda arabland och tävlar i konstsimmet med sin 8-mannatrupp. Helt okontroversiellt är det inte att tävla som kvinna. Tjejerna får höra att det inte är lämpligt att tävla i den här sporten. Därför tycker jag det är extra häftigt att det egyptiska laget tog sig ända till London och lyckades uppnå sitt mål att inte komma sist i finalen.
Allt detta går att se i ett klipp om konstsim på Svt Play: Linds London

28 juli

Här "heilar" mannen i publiken – när Tyskland gör entré i OS (video)


Hela nätet tjattrar om det. När Tyskland gjorde entré under OS-invigningen ikväll klippte bildproducenten över till den här mannen. Enligt uppgift är det tyska förbundspresidenten OS-kommitténs hedersmedlem Walther Tröger. Som hur som helst råkar göra en synnerligen opassande rörelse just när landet gör entré.
http://www.youtube.com/watch?v=gIyCoBB5Aas
En slump? En olyckligt slapp rörelse? Gör man det inte med högerhanden? Jag gissar att saken kommer vara en snackis inom timmar över hela världen. (alternativ länk)
Uppdaterat: Telegraph rapporterar om att flera tyskar ryckt ut till Trögers försvar. Och att det, såklart, knappast rörde sig om en nazist där på läktaren, utan någon som försökte vinka.