Arkiv för
politik

12 april

Tyska säkerhetstjänsten läste 2,9 miljoner mejl och SMS

Den tyska säkerhetstjänsten BND läste 2,9 miljoner mejl och SMS under 2011, skriver Die Welt. (BND hat Millionen Mails und SMS mitgelesen, 5 april 2013 – här på någorlunda engelska via Google Translate.)
Det är fråga om mejl eller meddelanden som granskats närmare, efter att säkerhetstjänstens automatiska sökfunktioner reagerat för ”misstänkta” ord eller fraser. Men endast i 290 fall hittade man vad man vagt kallar ”relevant material för säkerhetstjänsten”. Det ger en träffsäkerhet på 0,01 procent – en tiondels promille. 99,99 procent av alla inspekterade mejl var alltså oskyldiga. (Hur många meddelanden som sökts igenom i första steget, för att få fram de 2,9 miljonerna, avslöjas inte.)
Det är säkerhetstjänsten själv som redovisat siffran för den tyska riksdagen.
Policyn kritiseras kraftigt av tyska vänsterpartiets Die Linkes talesperson Ulla Jelpke. ”Säkerhetstjänsten har förlorat all känsla för proportioner”, menar hon. Det är orimligt med en metod som kränker fundamentala fri- och rättigheter i 99,99 procent av fallen.
Men antalet genomsökta mejl har minskat: året innan, 2010, sökte säkerhetstjänsten igenom mångdubbelt mer – hela 37 miljoner mejl! (Geheimdienste spähen über 37 Millionen E-Mails aus, 26 mars 2012 – knackig engelska här) Det året hittades endast 210 ”relevanta”!
Säkerhetstjänsten har rätt att söka efter tecken på terrorism, och på organiserad brottslighet som penningtvätt, narkotika- och vapenhandel. Det är okänt hur algoritmerna och sökbegreppen ser ut. Men det avslöjades att sökordlistan under 2010 innehöll över 15 000 begrepp – ett ohyggligt stort antal, som rimligen måste gett upphov till en enorm mängd falska misstankar. (Die Welt jämför med att den stora tyska ordboken Duden totalt innehåller 120 000 ord.)
Att systemet varit ohyggligt ineffektivt är ingen särskilt osäker gissning. Säkerhetstjänsten säger också att den stora minskningen av antalet granskade meddelanden från 2010 till 2011 berodde på ”bättre sökmetoder”.
Welt am Sonntag lät i söndags sin satiriker Hans Zippert förlöjliga övervakningen. I sin kolumn på förstasidan påstår han att säkerhetstjänsten går till rätta med ”eine zunehmende Konjunktivdiskriminierung, verbunden mit Dativhass und Gewalt gegen Genitive” – det vill säga tilltagande ”konjunktivdiskriminering, dativhat och våld mot genitivformer” och andra grammatiska missar och felstavningar. Det här är rent kriminellt, låter han chefen för säkerhetstjänsten säga, och meddelar att tusentals kan komma att sättas i omskolningläger för rättstavning (Gewalt gegen Genitive – BND ermittelt, 6 april 2013).
TEXT: Jonas Söderström, informationsarkitekt, ur-bloggare och författare till Jävla skitsystem!.

4 januari

KRÖNIKA: En miljon dog medan Sverige njöt av Ravellis straffräddning

Nik
Visst minns vi 1994. Det svenska herrlandslaget i fotboll kom trea i VM och Sverige var i lyckorus. Det var värmerekord, öltält och kärlek. Det finns en Flashbacktråd om den sagolika sommaren. En person med rötter i ett annat land undrar:
”Jag tillhör den där förargliga gruppen som i folkmun kallas invandrare och flyttade hit först 2003. Något jag som utomstående betraktare lagt märke till är hur folk älskar att tala sig varma om den fantastiska sommaren 94. Så fort sommarhelvetet kommer på tal får alla något nostalgiskt i blicken och börjar desperat gräva i minnesbanken efter en anekdot. Alla försätts i något sorts rofyllt sinnestillstånd. ”
Jag minns själv hur lite jag brydde mig om folkmordet i Rwanda den sommaren. Det pågick som bäst när vi i Sverige jublade över fotbollsframgångarna. Bilderna på människor i massflykt efter folkmordet kommer jag ihåg, men inte mycket mer. Jag var tjugo år och hade annat att tänka på. Läs vidare →

16 maj

Med pirater i parlamentet

Det tyska piratpartiet — Piratenpartei — har blivit invalda i flera parlament i Tyskland. Under valdagen i Nordrhein-Westfalen kunde man följa deras valvaka live på nätet. När det var dags att fira spelades temat från Nyan-katten och man kunde se dansande ponies på skärmen. My Little Pony är inte helt oviktiga i det tyska partiet — där använder man sig av ”pony time” när känslorna svallar, till och med. Alla får släppa diskussionen, ta en paus och se ett avsnitt av barnprogrammet. Läs vidare →

24 april

Så använder journalister Twitter för att pressa makthavare

Mikael Hansson, redaktör, skribent, föreläsare och kommunikatör vid Infotech Umeå, skriver i dag om hur journalister använder nätet för att bända fram svar från politiker som lägger locket på. Texten är tidigare publicerad på hans privata blogg, men vi bädda in den även här för att texten förtjänar bredare läsning om ett nytt sätt för journalister att sätta press.
Twitter har som ingen annan digital kanal öppnat upp för spelet bakom rubrikerna när journalister i sina inlägg för alla visar hur de söker svar från politiker och makthavare. Läs vidare →

12 april

27 mars

Krönika: Var finns samtalet om politisk etik?

Idag berättade Ekot om ytterligare en hemlig detalj i den s.k. Saudivapen-affären. Jag gjorde en mental snabbsummering av det som fastnat i form av kommunikation från regeringen i ämnet. Tolgfors som förnekat men kommits på att ljuga. Bildt som sa något om att han underförstått måste få vara oetiskt för att kunna vara förtroendeingivande för andra länders regeringsrepresentanter. Reinfeldt som sa sig vara orubblig om att detta var en bra grej för Sverige. Vill dra mig till minnes nåt om nån som sålt avlyssningsutrustning också? Läs vidare →

7 mars

Om politik, passion och sociala medier – men framförallt om vad det kan åstadkomma tillsammans

Vad händer med politiken när den slutar engagera? Kanske skapar det större utrymme för de som lyckas hitta engagemanget?
Den här texten handlar egentligen om ett filmklipp som du borde se. Om Kony. Så skippa hela texten och titta bara på klippet om du har lite tid. Men låt mig börja i en ände som för mig gav klippet kontext.
Förra veckan deltog jag i en panel som diskuterade Demos nya undersökning om Sverigedemokraterna på Facebook. Ulf Bjereld har redan skrivit lite om det här på Ajour. Jag ska inte upprepa det han sa, men hela samtalet satte igång tankarna. Läs vidare →

25 november

Krönika: Till min nyvunna, f.d Facebookvän

Bild: screenshot från Facebook


Hej, min gamle vän.
När du hörde av dig för några veckor sedan, och därmed väckte ett minne från min tonårstid som jag effektivt försökt förtränga, var det en påminnelse om vem jag i grunden trots allt är. Vi mailväxlade och ringdes för några år sedan, när jag var som sämst. Jag är övertygad om att det intryck jag gav dig då var bland de tristaste jag någonsin gett någon, helt enkelt för att jag under mina tidiga tonår sög. Missförstå mig inte, jag är ingen martyr. Men om många är rätt dumma under den där åldern var jag ändå kanske särskilt dum. Och mycket av det finns nog kvar, i grunden. Antingen min dumhet eller min personlighet det vill säga, beroende på hur man vill se på det.
Läs vidare →

10 november

Republikansk presidentkandidat gör bort sig för all framtid

http://www.youtube.com/watch?v=xQ5PU7r5fi4
Rick Perry, som sedan George W Bush avgått är senator i Texas, är en av politikerna som föddes ur Tea Party-rörelsen. Han är tokkonservativ och har fastställt fler dödsstraff under sin tid som senator än någon annan någonsin. Dessutom har han övervägt Texas utträde ur USA, för att delstaten ska slippa beskattning. Såsom varande passionerad libertarian vill han alltså avskaffa det mesta. Faktiskt i så hög utsträckning att han inte minns allt. Ta en titt.

2 november

Amerikansk republikansk presidentkandidat sjunger bort sextrakasserianklagelser

https://www.youtube.com/watch?v=pZe75JSXhyU?rel=0″ frameborder=”0″ width=”560″ height=”315″>
Den republikanska presidentkandidaten Herman Cain framträdde på måndagen hos National Press Club, amerikanska motsvarigheten till svenska Journalistförbundet. Han förväntades förklara de anklagelser om sexuella trakasserier som två kvinnor han arbetade med på 90-talet, då han var chef över arbetsgivarorganisationen National Restaurant Association, framfört. Och det gjorde han, fast på sitt sätt, genom att sjunga en psalm med andemeningen ”gud har förlåtit mig”. Eftersom USA är en konstig plats gick det friggeboska tilltaget hem hos publiken, och Cain gjorde succé. In other news: svenska PR-konsulter funderar nu på att ringa Carl Bildt och föreslå en cover på Shaggys sommarhit ”Wasn’t me” för att en gång för alla sätta P för det långlivade snacket om konstiga oljeaffärer.