Treyvon Martin är fortfarande i hetluften, och mannen som är ansvarig för hans död mer och mer kritiserad. Dessutom översvämmades nätet av aprilskämt för att högtidshålla världens fånigaste märkesdag, och företaget bakom Draw Something skapar vackra historier men beter sig mindre vackert själva. Detta, och dessutom några av rubrikerna som följer, i veckans nätsnackisar som du läser här.
En ung man med något nördig framtoning får en ordentlig skopa olycka i nya bildmemet Bad Luck Brian.
Full man sjunger ”Bohemian Rhapsody” i polisbil
Du har förmodligen spelat Hänga gubbe fel hela ditt liv. Ända tills nu.
Vill du ha fler följare än Lady Gaga för en dag? Med hjälp av en enorm ny tävling kan du få det fixat.
Så skulle jorden se ut om vi satt inne med Saturnus ringar.
I veckans näthit har jag fått tillfälle att återvända till en av mina favorithistorier: Marble Hornets och Slender man (läs mer här). Den senare är en skräckgestalt, enligt mig en av nätets mest intressanta, och jag hoppas jag väcker en och annan spökentusiasts intresse genom inslaget. Lyssna nedan!
Treyvon Martin heter, eller hette, den tonåring som några veckor efter att han blev skjuten av en självutnämnd medborgargardeskapten satte agendan i hela den amerikanska debatten. Diskussionen om rasism och vapenlagar har gått het sedan dess, något som inte minst märkts på natten. Detta och mycket mer – i veckans nätsnackisar.
Riktiga rasister, ”rasister” – och faktakoll på Twitter
Internationella ärkefiender kärlekskampanjar på Facebook
4chan-troll och deras photoshopblåsningar
Alla ser vansinnigt knäppa ut med en liten hand
ETT JÄTTESTORT PAPPERSFLYGPLAN!
Porrskådissökande skolbalskillens får ett tråkigt besked från skolan
Wikipedia arbetar för en jämställdare användarbas
Hur realistiskt ser det egentligen ut i lasersvärdsfajterna i Star Wars?
Veckans näthit då? Jo, den tar avstamp i ett färskt exempel på politisk musikalisk satir på nätet, och kommit ut i andra änden med en historisk sammanfattning av fenomenet. Vill du lyssna? Kör hårt:
Kony tar en vändning ingen kunde väntat sig (nämen seriöst, man skriver ofta det men den här gången stämmer det faktiskt), kampen för lika rättigheter mellan könen fortsätter och ett spökmailkonto skickar ut små meddelanden från andra sidan. Det, och rubrikerna som följer, är sånt ni kan läsa om i veckans nätsnackisar:
Mass Effect 3-slutet får en missnöjd spelvärld att resa sig som en
En av nätets äldsta porrchockhemsidor går ner
Katter blir forskare – och ersätter ditt ölglas
Rick Santorum fotas topless och internet älskar det
Amerikansk äventyrarkändis fråntas möjligheten att dricka sitt kiss
Folkförtryckarfest – låter det lockande? Nu ges du den perfekta spellistan.
Dessutom uppmanas ni att lyssna på veckans näthit. Den handlar om bröst, och hur de riskerade sabba hela Youtubes infrastruktur och -ekonomi. En spännande historia må jag säga.
Svårt att undvika Kony 2012 i det här sammanhanget, ja. Men jag har försökt trycka in andra intressanta saker utöver den mustaschprydde rebelledaren. Här kommer en sammanfattning.
Hackarlegenden Sabu avslöjas som FBI-kollaboratör
Internet trodde rätt: dokusåpestjärnan Snooki är gravid
Sorgsna baseballspelare, missförstådda hajar och Obama – en krigsvägrare?
Ingenjör förstör miljardtals dollar i flygsäkerhet
Den galna subkulturen juggalos har äntligen fått egen Facebook
Kvinnodag och hårighet firas på nätet
Spädbarnsdiskus, lego i atmosfären och strandade delfiner på Youtube
Veckans näthit, i en parantes, är ett försök från min sida att förstå varför en kampanj som Kony kan få så stor spridning. Dessutom kollar jag hur det funkar när man bestämmer sig för att gå motvals, istället. Lyssna på veckans näthit här. Och läs veckans nätsnackisar här!
I veckan har en särskild rymdentusiast tilldragit sig mitt intresse. Eller man kanske ska kalla honom rymdpessimist. Han är nämligen övertygad om att vi aldrig varit på månen, att hela den episoden i mänsklighetens historia är fabricerad av högt uppsatta hjärntruster vars existens vi aldrig kommer bli priviligerade nog att få känna av. Den övertygelsen ledde honom till astronauterna som vars först på månen, bl.a Buzz Aldrin. Och precis som man kan vänta sig, när någon träffar en som ifrågasätter hela ens livsverk och anledning till att bli ihågkommen, slutade det med tårar och vår rymdpessimist fick ett slag i ansiktet – bokstavligt talat. Han fick en smocka av Buzz Aldrin. Hör hela intervjun här. Och nu till veckans nätsnackisheadlines.
Oscargalan spred Kim Jong Ils aska
Flygande bebis tar över internet
Tonåringar vänder sig till Youtube för bekräftelse (morr, på min tid gruff etc)
Personerna bakom två mer eller mindre gåtfulla Twitterkonton avslöjas
Döda mormoner bögdöps online (ja, ni måste nog läsa för att förstå det)
Google Maps-konst blir viral
Detta och mycket mer – i Veckans Nätsnackisar! Du läser dem här.
De är här igen, lika troget som varje måndag. Denna måndag har jag dessutom, in related news, ställt frågan ”Vad vill ni egentligen läsa om?”. Det bör understrykas att mitt retoriska grepp att använda retweets som mått på uppskattning av det jag håller på med är, just det, retoriskt. Det finns självklart ett mått av uppmärksamhetskättja inbäddat, det är ju därför man gör grejer, men mest handlar det faktiskt om att jag märker att ni inte längre engageras av det jag skriver om. Och jag vill att ni ska engageras. Därför undrar jag alltså om jag är inne på rätt spår eller om jag bör titta närmare på något helt oväntat nätrelaterat i veckan. Hör av er, kära vänner! Nu till veckans headlines.
”Linsanity”, d.v.s basketrelaterad upphetsning, tar över världen
Två svenskar, en varm och en kall, har fångat inte bara våra utan även utländska blickar
Existensiellt skämtande sveper som pesten över Facebook
Boxxy återvänder till kändisskapet, du vaknar i ett mörkt rum och killar blir tjejer – allt på Youtube i veckan
Alla är arga på Chris Brown utom småflickor som vill ligga med honom
Veckans nätsnackisar har ju packat lådorna och, tillsammans med mig, flyttat till Sveriges Radios mediegranskande blogg Medieormen. Men eftersom jag inte vill låta någon slippa undan mitt mördande målmedvetna malande om webben tänkte jag varje måndag puffa för dem även här, på Ajour. Vad handlade då förra nätveckan om? Jo…
Whitney Houston dog, och nätet sörjde henne
Ett falskt rykte om Kim Jung-Uns död spreds
En saudist journalist riskerar dödstraff efter islamkritiska tweets
En amerikansk demokrat drev med ett preventivmedelslagförslag
Minecraftskaparen Notch spelfilantropade sig på Twitter
En katt avbröt en fotbollsmatch, och blev nätkändis
Julruschen brukar medföra några intressanta musiksläpp, innan marknaden nästintill helt dör ut under nyårsveckan. Så även i år, förlåt, förra året. Trent Reznor och Atticus Ross skapade filmmusiken till David Finchers tolkning av Stieg Larssons sensationella succébok ”Män som hatar kvinnor”. Musikens stämningsfulla mörker etablerade utan tvivel en filmisk känsla, men de ledsagande bilderna saknades alltför mycket.
Med klassiska hiphop-beats, poetiska rim och stor draghjälp av det återupptagna samarbetet med No I.D. lät Common lika bra som han gjorde på nittiotalet. Samtidigt försökte Young Jeezy utmana men lyckades bara när han lät sig gästas, och överskuggas, av hiphopkungar som Jay-Z och André 3000. Läs vidare →
Spotify lanserade i dag en ny version av Spotify Radio – ett försummat sorgebarn som förutom brister i vad det sänt ut också varit begränsat till ett fåtal genre- och artistgenererade radiostationer. Spotify-användarna har länge uttryckt kritik och visat på tydliga behov av att kunna alternera spellistor och musiksök med en väl fungerande radiotjänst – som fullt ut låter dem luta sig tillbaka och lyssna på rekommenderad musik utifrån vad de gillar.
Lanseringen sker också i ett för den amerikanska marknaden strategiskt viktigt skede. Spotify har introducerats och nu gäller det att plocka marknadsandelar från tjänster som exempelvis den i USA sedan många år etablerade internetradiotjänsten Pandora. Till skillnad från Pandora har Spotify mycket mer att erbjuda utöver rekommenderad musik via radiostationer, men för den initierade Pandora-användaren har Spotify hittills bara setts som ett ohotat komplement – och inte som en fulländad ersättare. Läs vidare →