Den tyska säkerhetstjänsten BND läste 2,9 miljoner mejl och SMS under 2011, skriver Die Welt. (BND hat Millionen Mails und SMS mitgelesen, 5 april 2013 – här på någorlunda engelska via Google Translate.)
Det är fråga om mejl eller meddelanden som granskats närmare, efter att säkerhetstjänstens automatiska sökfunktioner reagerat för ”misstänkta” ord eller fraser. Men endast i 290 fall hittade man vad man vagt kallar ”relevant material för säkerhetstjänsten”. Det ger en träffsäkerhet på 0,01 procent – en tiondels promille. 99,99 procent av alla inspekterade mejl var alltså oskyldiga. (Hur många meddelanden som sökts igenom i första steget, för att få fram de 2,9 miljonerna, avslöjas inte.)
Det är säkerhetstjänsten själv som redovisat siffran för den tyska riksdagen.
Policyn kritiseras kraftigt av tyska vänsterpartiets Die Linkes talesperson Ulla Jelpke. ”Säkerhetstjänsten har förlorat all känsla för proportioner”, menar hon. Det är orimligt med en metod som kränker fundamentala fri- och rättigheter i 99,99 procent av fallen.
Men antalet genomsökta mejl har minskat: året innan, 2010, sökte säkerhetstjänsten igenom mångdubbelt mer – hela 37 miljoner mejl! (Geheimdienste spähen über 37 Millionen E-Mails aus, 26 mars 2012 – knackig engelska här) Det året hittades endast 210 ”relevanta”!
Säkerhetstjänsten har rätt att söka efter tecken på terrorism, och på organiserad brottslighet som penningtvätt, narkotika- och vapenhandel. Det är okänt hur algoritmerna och sökbegreppen ser ut. Men det avslöjades att sökordlistan under 2010 innehöll över 15 000 begrepp – ett ohyggligt stort antal, som rimligen måste gett upphov till en enorm mängd falska misstankar. (Die Welt jämför med att den stora tyska ordboken Duden totalt innehåller 120 000 ord.)
Att systemet varit ohyggligt ineffektivt är ingen särskilt osäker gissning. Säkerhetstjänsten säger också att den stora minskningen av antalet granskade meddelanden från 2010 till 2011 berodde på ”bättre sökmetoder”.
Welt am Sonntag lät i söndags sin satiriker Hans Zippert förlöjliga övervakningen. I sin kolumn på förstasidan påstår han att säkerhetstjänsten går till rätta med ”eine zunehmende Konjunktivdiskriminierung, verbunden mit Dativhass und Gewalt gegen Genitive” – det vill säga tilltagande ”konjunktivdiskriminering, dativhat och våld mot genitivformer” och andra grammatiska missar och felstavningar. Det här är rent kriminellt, låter han chefen för säkerhetstjänsten säga, och meddelar att tusentals kan komma att sättas i omskolningläger för rättstavning (Gewalt gegen Genitive – BND ermittelt, 6 april 2013).
TEXT: Jonas Söderström, informationsarkitekt, ur-bloggare och författare till Jävla skitsystem!.
Arkiv för
Samhälle
12 april
15 mars
Nordkorea dyker upp på Instagram
Fram tills nyligen har det varit strängt förbjudet för turister att ta med sig mobiltelefoner in i Nordkorea. Regeln har nu släppts samtidigt som ett 3G-nät, exklusivt för turister, gjorts tillgängligt i landet. Nordkoreanerna själva står däremot fortfarande utan möjligheter att koppla upp sig mot internet.
Läs vidare →
12 mars
REVA-protest ledde till våld från ordningsvakter
Tumult uppstod i T-Centralen i Stockholm vid en protestaktion mot det kritiserade REVA-samarbetet i lördags. Ordningsvakter och polis försökte avvisa demonstranter från platsen, men till slut kunde inte ordningsvakterna håll sig och använde batong mot aktivister. Ajour sammanställer här filmer på tumultet.
Spåren från ordningsmaktens övervåld 9/3 lever kvar på aktivisternas kroppar, skriver Aktion mot Deportation på sin Facebook-sida.
Under lördagseftermiddagen hade flera demonstranter öppnat upp spärrar i T-Centralen som en aktion mot REVA-samarbetet. När några av dem senare stod och delade ut flygblad om REVA och de utökade ID-kontrollerna i tunnelbanan kom ordningsvakter till platsen.
Läs vidare →
16 februari
Kinesiska tjänster dominerar världens näthandel
Vad heter världens största marknadsplats online räknat i försäljning, och världens största betaltjänst online i transaktionsvärde? Svaret är inte längre amerikanska eBay och Paypal, utan istället kinesiska Taobao och Alipay.
Kinas näthandel har nämligen ökat lavinartat på senare år. För sex år sedan handlade bara 20 miljoner kineser online. Men enligt ny statistik som i veckan presenterades av Go-Globe, översteg motsvarande siffra i fjol 220 miljoner. Det innebär en ökning med 25 procent från året innan, och att Kina nu har cirka 50 miljoner fler näthandlare än USA.
Läs vidare →
28 januari
ICA Ladan Kaxås får stöd från jämtlänningar – och Stefan Löfven
Det här inlägget skulle egentligen handla om hat. Om hur ICA Ladan Kaxås och ICA-handlaren Bo Oskarsson har blivit hotad på nätet för att han försökte välkomna människor som flytt från krigets Syrien. Om hur så många initiativ för förbättrad integration ständigt bemöts av hat, hot och rasism. Men under förra veckan upptäckte jag en ny tendens, att hatet i sig började bemötas av stöd till den utsatte. Att allt fler engagerar sig för att ge varandra stöd i kampen mot rasism.
Läs vidare →
19 oktober
Svenskt webbverktyg blockerar oempatiska internetanvändare
Twitter har i veckan blockerat tillgången till ett nazistiskt konto på begäran av den tyska polisen. Något som skapade en debatt om sociala medie-sajter bör ta ställning i viktiga samhällsfrågor. Nu finns det ett nytt redskap som kan hjälpa till.
Läs vidare →
28 september
Bra att känna till om böneutrop i moskén i Fittja
Nu ska ansökningen från moskén i Fittja om böneutrop behandlas. Ärendet handlar om ett böneutrop som sker en gång i veckan under ca 2 minuter. Förhoppningsvis blir diskussionen kring böneutropet saklig, trots att jag redan nu vet med mig att medierapporteringen inte kommer bli det.
Läs först om moskén på Stockholms länsmuseums hemsida.
Jag minns att när jag var liten (från 1998, då jag var 11) och storhandlade på OBS (som sedan blev Coop Forum och som nu har lagts ned) i Fittja med familjen, så stod moskébygget mittemot parkeringen där alltid orört, för föreningen hade inga pengar. De samlade ihop pengar till bygget genom privata donationer. Till slut när jag fyllde 20 stod alltså moskén färdig.
Läs vidare →
5 september
Trängselskattekampanjen: Kan man samla in 45 000 namn på papper i en digital tid?
Som den uppmärksamme läsaren av Ajour känner till genomför Expressens västsvenska edition Göteborgs-Tidningen (GT) en kampanj för en kommunal folkomröstning om införandet av trängselskatt i trafiken i Göteborg. Kampanjen väcker starka känslor, trängselskatten är inte särskilt folkkär. Men kommer kampanjen att lyckas? Det krävs 45 000 namnunderskrifter på fysiskt papper. I vår digitala tid är det kanske, oavsett ändamålet, en oöverkomlig uppgift. Läs vidare →
13 augusti
Den överentusiastiska robotrecensionen
Så, en Wall street journal-reporter testar en robot som är en korsning mellan Skype och Segway. Genom att sitta i Texas och ha en robot på redaktionens huvudkontor i New york kan hon via nätet styra var segwayroboten ska åka i huset och samtidigt se och höra vad andra säger. För folk i närheten kan de se en lite videobild av henne samt höra vad hon säger genom små högtalare.
Recensionen, som är gjord med video, är kanske en av de mest positiva jag sett kring något som till synes kan ha en livslängd på max en vecka. En knackig, svårnavigerad robot som rör sig – och stör – på redaktionsgolvet, där man knappt hör vad som sägs och mestadels bara åker in i saker kommer inte fungera. Och till vilken nytta? Reportern berättar att hon genom roboten nu kan uppleva spontana möten i korridoren, men skulle det verkligen vara skäl nog att lägga en halvtimme på att försöka navigera en robot genom korridorer, istället för att använda de redan installerade videokonferensrummen?
Jag är skeptisk, milt sagt. Men ändå är det intressant och en fingervisning om någon typ av framtid, antar jag.
2 augusti
Så vad har Anonymous haft för sig, på sistone?
I Danmark hackades den fackliga organisationen 3F, som genomfört en blockad mot en restaurangägare i Vejle. Användaren Elan0r1 sade sig göra det i Anonymous namn, samtidigt som han tog på sig ett individuellt ansvar för aktionen. Flera andra organisationer som stöttat 3F i blockaden, bland andra danska LO och ungdomsorganisationen för det danska socialdemokratiska partiet, attackerades också.
Igår publicerades dock en video signerad Anonymous som tog avstånd från aktionen mot 3F. De kritiserar det då medlemmar under flera dagar inte kunde använda sig av hemsidan för att registrera sig för arbetslöshetsersättning. ”Vi kan inte låta en grupp danska losers förstöra vårt rykte och allt som vår organisation spenderat åratal för att bygga upp.”
Att liknande motstående budskap av den här typen inte händer oftare, är lite av ett under, då Anonymous inte är en organisation så mycket som en kultur, och definitivt inte hierarkiskt styrt. Vem som helst kan kalla sig Anonymous, när och hur de vill. Läs vidare →