Arkiv för
sms

31 januari

Formulär: Så slipper du reklamen från Wywallet

Från och med i morgon behöver alla som använder sms för att betala för sig i till exempel kollektivtrafiken registrera sig på nytt. Gör man det med Wywallet godkänner man också att man tar emot riktad reklam från dem och andra företag. Detta har Ajour skrivit långt om tidigare. Efter det har Wywallet uppdaterat sina villkor. Men fortfarande behöver man aktivt avregistrera med ett mejl för att slippa reklamen. Ett förfarande som är långt krångligare än det enkla sms som krävs för att godkänna avtalet (och reklamutskicken).
Därför har Ajour nu satt ihop ett enkelt formulär. Använd den mejladress du använde för att registrera dig på Wywallet, ditt namn och underskrift och tryck på ”skicka”, så har du avregistrerat dig från reklam-sms:en.
Läs vidare →

26 mars

Därför kan en tweet inte inledas med moderatförkortning

Jaha, ni har inget att göra? Då kan vi prata om en udda twitterfunktion jag stötte på under eftermiddagen. Den politiske tt-reportern Owe Nilsson ville twittra om Moderaternas nya handlingsprogram och började sin tweet med att förkorta moderaterna med ”M”. Tweeten postades, men syntes aldrig. Av märkliga skäl syntes den varken för Owe Nilsson eller någon annan.
Anledningen är enkel och letades snabbt fram av @infoerik. Twitter har ett antal kortkommandon för att användare ska kunna posta via sms. Börjar en tweet med M eller D kategoriseras de helt enkelt som ”direktmeddelanden” och syns inte utåt – oavsett om tweeten har en mottagare eller inte. Andra ord som inte går att starta en tweet med är till exempel ”LEAVE” och ”UNFOLLOW”.
Saken är såklart odramatisk, men blir lite märklig i Sverige där vi ofta kan inleda en tweet med just Moderaternas kortbeteckning. Och ännu märkligare när man inte får något felmeddelande om saken.
Hur många gånger har vi trott att vi twittrat något om moderaterna som i själva verket aldrig synts?

21 november

Pakistan förbjuder "apskrev" och andra olämpliga ord i SMS

En man för en i Pakistan omöjlig SMS-konversation. Bild: markhillary på Flickr, http://www.flickr.com/photos/markhillary/3170599391/


Det är av allt att döma slutsexat över SMS i Pakistan. Där har nämligen enligt Hindustan Times över 1 700 ord förbjudits från att användas i SMS, motiverat av att de anses olämpliga. Listan på ord, som ska börja sättas in i spärrlistor omedelbart, läckte ut på nätet för några dagar sedan och har sedan dess varit det stora samtalsämnet i Pakistan, och hånats obönhörligt av landets stora mängd bloggare och twittrare. Till och med Jemima Khan, den populäre politikern och cricketspelaren Imran Khans exfru, kommenterade listan med att hon skulle anstränga sig för att inkludera ordet ”apskrev” i varenda SMS hon från och med nu skrev till sina pakistanska vänner.
Läs vidare →