12 september

Nu går vi vidare, Ajour blir kvar!

För över två år sedan startade vi Ajour. Efter en helt enorm hajp lanserade vi en sajt som upprörde, berörde och engagerade.
Vi är stolta över vad som blev och tror att den har varit till gagn för både branschdebatten, läsare och oss själva.
Men nu är det dags för oss att gå vidare.
När vi startade sajten gjorde vi det med en ganska enkel längtan att göra något nytt. Vi kom alla från sammanhang där vi begränsats av organisationsstrukturer, affärsmål och redaktionell ängslighet. Vi hade en längtan efter att inte bara prata, utan att också testa att göra något nytt utanför allt det där. Vi uppfattade att vi blev lästa för att vi var engagerade, inte för vilka ämnen vi valde. Och om vi som redan hade räckvidd och förtroende i sociala medier slog ihop oss, vad kunde det då bli?
Resultatet blev Ajour.
Ett nyhetskollektiv som tillsammans skapade en publik och tillsammans tog fram avslöjanden. Genom att vi gav plats åt det oetablerade – det vi brann för – blev vi först med nyheter och först med nya perspektiv. Men den bästa delen var relationen med läsarna. När vi skrev om främlingsfientlighet och blev trafikbombade av rasistsajter gjorde vårt karmasystem i kommentarsfälten att de goda krafterna ändå vann. Och när vi inte hade egna ögon på plats, fick läsarna själva hålla i videokameran. När de var mitt i en händelse blev de rapportörer och när de hade en story eller en ny vinkel, granskades den och publicerades. Vi gav mediekritik när det behövdes, nya perspektiv när de saknades. Vi fick enorm spridning, stor räckvidd. Och inte bara i början. Ajours all time high registrerades faktiskt under 2013. Allt eftersom utvecklade vi en bra känsla för hur vi ska paketera nyheter så de blev delade, virala.
Vi är väldigt stolta över vad vi åstadkommit, men nu är det dags att gå vidare. Vi har pratat om det en tid, velat informera alla inblandade och därför har det en stund varit tomt på sajten. Det är roligt att se att många saknat oss. Flera av oss som grundade sajten har inte skrivit på ett tag, men istället har  nya tunga namn anslutit, skapat bredd och förtroende. I vår öppna redaktion har närmare 50 skribenter, tipsat, mejslat och arbetat fram massor av artiklar. Det har varit inspirerande att vara en del av och många nya namn har etablerats.
Men allt har ett slut. Ajour hade aldrig som mål att bli ett nytt DN eller Resumé. Vi såg en chans att peka ut en riktning som vi tror media kommer ta och redan har börjat ta. Det har skapat en debatt som vi tror har varit nyttig, hjälpt oss att komma framåt och – om inte annat – lärt oss som varit inblandade väldigt mycket.
Ajour har tjänat sitt syfte. Och även om vi skulle kunna gjort mer, planerat för mer, finns det inget egenvärde att hålla igång sajten. Vårt löfte handlade om att testa, experimentera, våga och visa.
Det har vi gjort. Nu är vi klara.
Tack för att ni har läst, delat, kritiserat och hejat! Nu för vi facklan vidare på andra håll.
Mvh
Ajours kärntrupp: Emanuel Karlsten, Sofia Mirjamsdotter, Jack Werner, Johan Hedberg, Christian Bolstad, Damon Rasti
Ajours redaktionsgrupp: Tanvir MansurMarkus Welin, Ulf Bjereld, Emma Opassande, Jocke Gustin, Cherin Awad, Per-Ola Mjömark, Adrian Tomic,
Ett stort tack också till Thord Daniel Hedengren och Malin Crona som var med och grundade sajten men senare hoppade av, och till Ajours öppna redaktion på 50 smarta människor som gjort fantastiska bidrag!
Och tack också Gustaf Öhrnell som designade den snygga Ajour-loggan.
(Ajour kommer att finnas kvar som arkiv under all överskådlig framtid)

23 juli

Netflix om den nordiska lanseringen, rättigheter och nya profilfunktioner

Todd Yellin, Netflix

Todd Yellin, Netflix Foto: Sara Fritzon


 
I oktober 2012 lanserades Netflix i Norden, in i en marknad som redan var fylld med andra aktörer inom filmstreaming. Nio månader senare tros det gå bra för Netflix i Norden, även om de själva inte berättar hur många abonnenter dom har.
– Vi pratar inte öppet om det, på grund av affärsmässiga skäl, säger Todd Yellin, Netflix vice VD för innovationsavdelningen, som är på sverigebesök. Men han håller med om att lanseringen har gått bra.
– Vi har ett kontor i Beverly Hills som jobbar med licensieringen av materialet vi lägger ut i varje land och i Norden hade vi tidigt folk på plats innan lanseringen som försökte lista ut vilka filmer och program som skulle fungera bäst.
Läs vidare →

18 juli

Truecallers databaser hackade

Foto: Twitter & E Hacking NewsUppdaterat: 18 juli 14:18
 
Svenska teletjänstföretaget Truecaller är en app som fungerar som en global adressbok för de som har iPhones, Android, Blackberry, Symbian och Windows-telefoner. Användare som installerar Truecallers app i sin telefon får del av alla andra användares telefonböcker samtidigt som de egna kontaktuppgifterna i telefonboken delas ut till alla andra användare. De här utdelade uppgifterna går inte att se i klartext av andra användare utan läses av från Truecallers databaser.
Nu hävdar syriska hackergruppen Syrian Electronic Army att de hackat Truecaller och kommit över mängder med information. I en tweet skriver gruppen att dom behövde databaserna och ber om ursäkt för att dom tog dom.
Läs vidare →

13 juli

Rysk lag kommer blockera Wikipedia

Statsduman sammanträder, 2011. CC-BY-SA 3.0Statsduman sammanträder, 2011. Fotobank.er, CC-BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Statsduman sammanträder, 2011. Fotobank.er, CC-BY-SA 3.0, Wikimedia Commons


 
KORRIGERAD: Den 1 augusti kommer den ryska duman att stifta en lag som kommer att blockera tillgången till Wikipedia. Lagen är tänkt att stoppa brott mot upphovsrättslagen genom att tvinga internetleverantörer att blockera sidor som länkar till upphovsrättsskyddat material. Syftet är kanske välvilligt men det finns två problem: Läs vidare →

12 juli

Facebook raderar kvinnohats-tweets

BO-nN1sCMAQn3JW”Vi har tagit bort detta från Facebook eftersom det bryter mot våra gemenskapshetsregler”.
Så stod det när Julia Mjörnstedt loggade in på Facebook idag. Det förklarades också att hon nu är avstängd från Facebook i tolv timmar.
Igår postade Julia bilden som Jack Werner hade twittrat: Hur ett gäng manliga twittrare skrev nedsättande och sexistiskt om fotbollslandslaget. Julia Mjörnstedt postade bilden på Facebook med några meningar om att det var en vidrig attityd, men sedan ingenting mer.
Bilden fick en enorm spridning. I morse hade bilden över tusen kommentarer och mer än fem tusen delningar.
Samma bild har fått tusentals delningar även för andra som postat bilden. Men det är bara Julias bild som är borttagen.
Och det är bara Julia som är spärrad från Facebook.
Uppdaterad: När Ajour når svenska Facebooks talesperson, Jan B Fredriksson, ber han först om tid att utreda. Sedan återkommer han med ett svar från högkvarteret i Dublin.
– Facebook Dublin (HQ) har dubbelkollat. Det är omständigheter i fallet som gör att blockeringen på 12 timmar skedde. Exempel på omständigheter som kan spela in i fall som detta är saker relaterade till själva fotot – vilken/vilka som pekas ut, hur de pekas ut, hur fotot rapporteras till Facebook, etcetera, säger Jan B Fredriksson.
I Facebooks gemenskapsregler kan man finna flera regler om att man ska bete sig hyfsat och inte posta hatiskt innehåll. Däremot är det inte särskilt klart vilka regler som gällde för avstängning här.
Idag, lördag, är Julia inte längre avstängd från Facebook.
Upppdaterad 15/7: Även skärmdumpsskaparen Jack Werner är nu avstängd från Facebook.
Transparens: Julia Mjörnstedt är undertecknads fästmö

1 juli

27 juni

Wikipedias grundare förnekar att de letar efter Snowden

Jimmy Wales på prisutdelning 2011. Foto: Thomas Entzeroth, CC-BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Jimmy Wales på prisutdelning 2011. Foto: Thomas Entzeroth, CC-BY-SA 3.0, Wikimedia Commons


Igår meddelade den tyska tidningen Der Spiegel att Wikipedias grundare, Jimmy Wales, letar efter whistleblowern Edward Snowden. Inom loppet av någon timme hade flera tyska tidningar rapporterat om händelsen. Snart kom artiklar som tydde på att Wikipedia samarbetar med NSA för att avslöja Snowden. Men Jimmy Wales förnekar att han försökt att ”outa” Snowden, och om man går tillbaka till de ursprungliga källorna får man en annan historia. Läs vidare →

26 juni

Lotteriinspektionen kräver tillstånd av internetcaféer

internetcafe

Foto: Sergey Galyonkin – CC BY-NC 2.0


Lotteriinspektionen är den myndighet i Sverige som hanterar frågor kring spel och lotterier. Det är de som ger tillstånd för att i sin verksamhet till exempel få driva automatspel, kasinon och bingoverksamhet, men enligt en publikation från den 13 juni 2013 önskar inspektionen att samma tillstånd även söks när man bedriver LAN-spel. Med LAN-spel menas sådana spel som exempelvis spelas på internetcaféer där kunder betalar för tillgången till en dator för att sedan spela spel som Battlefield, World of Warcraft, Minecraft eller liknande.
Läs vidare →