Arkiv för
sverige

16 juni

Daft Punks hemliga Sverigespelning

Uppdatering kl. 13:00: När något verkar vara för bra för att vara sant så är det ju tyvärr också oftast inte sant. Enligt rapporter under söndagsförmiddagen så var det två utklädda Spotify-anställda som uppträdde.
Daft Punk har under våren toppat listorna världen över med nya albumet ”Random Access Memories”. Det har emellertid varit tyst om huruvida det blir någon turné, och istället har det ryktats om att det inte blir några spelningar alls under 2013. De två medlemmarna, Guy-Manuel de Homem-Christo och Thomas Bangalter, ska dessutom ha sagt i en intervju att till och med deras vänner frågat dem om de inte ska ut på turné, men att tidpunkten för en sådan är ”not anytime soon”.
Men helt oväntat dök den franska elektroduon upp i Stockholm under lördagskvällen och genomförde en hemlig överraskningsspelning. Dock inte på Summerburst – utan på Spotifys sommarfest.
Här är lite bilder och videor från spelningen på Vine, Instagram och Twitter.

3 juni

”MaddeLisk” är en av Sveriges mest framstående kvinnliga gamers

Foto: Helena Kristiansson / Esportphoto.com

Foto: Helena Kristiansson / Esportphoto.com


På mindre än ett år gick Madeleine Leander, eller ”MaddeLisk” som är namnet hon använder sig av i spelvärlden, från att knappt spela dataspel till att vinna tävlingar. Två och ett halvt år efter att hon började spela är hon idag en av de främsta StarCraft2-spelarna i Sverige. Spelet StarCraft2 som hon spelar är ett så kallat ”real-time-strategy”-spel som bäst kan liknas vid ett parti schack som utspelar sig i realtid. Spelarna måste hela tiden ta snabba beslut och sedan utföra dem. Under en match på mellan 10-20 minuter snittar de professionella spelarna flera hundra tangenttryckningar och musklick i minuten. E-sport har de senaste åren vuxit till att bli ett begrepp även utanför gaming-världen. Traditionella medier som AftonbladetSVT och TV4 sänder och rapporterar numera regelbundet från svenska och internationella tävlingar. Ajour har pratat med Madeleine för att få en inblick i hur det känns att vara en av de bästa kvinnorna i en sport som domineras av män.
Läs vidare →

12 mars

Svenska Twitter kan inte längre ses som enbart en kanal

Hampus Brynolf visar upp utvecklingskurvan för svenska Twitterkonton.

Hampus Brynolf visar upp utvecklingskurvan för svenska Twitterkonton.


Twitter kan inte längre ses som en enskild kanal. Det är den viktigaste vetskapen att ta med sig från undersökingen ”Twittercensus”, som kommunkationsbyrån Intellecta idag redovisade för tredje året i rad.
– Det en användare ser i sitt Twitterflöde är fundamentalt annorlunda jämfört med vad många andra användare ser, säger Hampus Brynolf, som har tagit fram undersökningen.
Läs vidare →

1 mars

Android vanligaste smartphone i Sverige – men vi surfar med Iphone

Mobilanvändandet ökar explosionsartat i Sverige. Efter att branschen i flera år pratat om boomen är den nu här. Aftonbladet, Sveriges största mediesajt, märker det tydligt och har fler besökare bara i mobilen än vad Expressen.se har på hela sajten.
Så hur surfar vi? Nyligen avslöjade Twittercensus att ”Twitter for iphone” var den mest använda appen. Långt före eventuella appar för andra smartphones.  Trots det är Iphone inte den mest sålda smartphonen. Tittar vi internationellt har den inte varit det på länge. Läs vidare →

6 december

Därför googlar Sverige efter Google

Foto: Aray Chen CC-BY-NC-SA http://www.flickr.com/photos/pandaray/2576981899/


Googles årliga sammanställning av mest sökta ord kan tyckas navelskådande nördigt, men säger egentligen ganska mycket om Sverige. För när 97 procent av nätsvenskarna googlar – i snitt över 30 miljoner gånger varje dag – blir det en sammanfattning om vad vi tänker på. Och hur vi använder nätet. Läs vidare →

5 september

6 mars

Krönika: Hur bestraffas regeringar och myndigheter som begår brott?

Jag vet, man ska inte göra såna här jämförelser. Men tanken tog sig in, och är nu svår att skaka av sig: en sån skitsak som att ladda ner en låt är föremål för hårda straff, globala nya lagar och handelsavtal för att göra internet restriktivt — men när regeringen begår ett brott är det inte ens särskilt troligt att någon blir straffad för det. På det vis som vi kanske mest är vana vid att betrakta straff som alltså; böter och/eller fängelse. Det värsta som kan hända är att någon kanske förlorar sin plats i parlamentet efter kritik, om wikipedia är något att luta sig mot. Senaste gången någon blev åtalad var på 1800-talet. Läs vidare →

16 december

Ajourskribent tog över Sverigekontot – skapade internationell succé


Du har läst honom rapportera om internets undre värld, ordvränga fyndigt och skriva initierat om de mest bisarra nätfenomen.
Och nu har resten av världen också upptäckt Ajours Jack Werner.
I måndags tog Jack över Sveriges officiella twitterkonto för en vecka. Och hans twittrande får nu ansedda världstidningar som Time, Gizmodo The next web och The Verge att lyfta på ögonbrynen – och älska honom.
Och vem är vi att inte uppmärksamma och metahylla vår skribent för ett av de roligaste och kanske märkligaste genombrotten det digitala Sverige fått?
Läs vidare →

10 november

Wikileaks och separationsångesten eller De trognas chattrum

Väggmålning av Julian Assange. Foto: Abode of Chaos på Flickr


På Wikileaks hemsida finns det en chatt. Den är som så mycket annat i denna tekniknostalgiska organisation baserad på decenniegammal pålitlig nätverksteknik, och i samband med att jag kopplar upp mig garanteras jag full anonymitet i chatten. ”No one, not even IRC operator, can see your real IP address. It’s simply gone and replaced by our internal network fake addresses and represented as ’chat.wikileaks.org’.”. Jag registreras som Guest1925 och öppnar drastiskt för att känna lite på stämningen i chattrummet.

[16:07] <Guest1925> Is Wikileaks dying?
[16:07] <HomoCarnul> no
[16:07] <Guest1925> Well, what if?
[16:08] <HomoCarnul> no if

Aha. ”No if”. Wikileaks, som sedan i måndags tillfälligt lagt ner sin kärnverksamhet eftersom det är svårt att bekosta såväl en rättsprocess mot organisationens talesman som hundratals servrar världen över när i princip alla kort- och nätbetalningsföretag världen över bojkottar en, är odödligt. Precis som Julian Assange själv, som nu i fjorton månader med näbbar och klor kämpat mot att bli utlämnad till förhör i Sverige angående de anklagelser om sexuellt ofredande som riktats mot honom, vägrar användaren HomoCarnul tro att detta på något sätt skulle vara en avgörande tid för Assange och hans organisation. Och med hela historien tagen i beaktning har jag svårt att beskylla honom för det.
Läs vidare →

7 november

"Säg släke in i kameran" eller Sveriges konstigaste Youtubekanal

Släke på stranden, Skåne. Foto: egevad på Flickr, http://www.flickr.com/photos/egevad/3829949851/


På den nordiska underavdelningen av Wordrefence.com, ett av världens största språkforum, diskuteras allt från bakgrunden till Astrid Lindgren-uttrycket ”hu vale” till komplicerade frågor om satsadverbial. Mången språknördsdebatt har avgjorts genom en snabb koll med proffsen där. Därför kändes det förmodligen naturligt för användaren sarastus att vända sig dit med sin fråga om vad sjutton egentligen ordet ”släke” betydde. Användaren Tjahzi svarade snabbt och berättade att det ”verkar betyda ’havsväxter, tång etc, som spolats upp på land’ på gotländska”. Sarastus tackade för hjälpen och berättade att anledningen till frågan var att ”jag råkade hitta en bloggsida som heter släke, där några tonåriga tjejer försöker få kändisar säga släke i kameran, och sen sätter de det som de filmat på nätet”. Sarastus fortsatte med att spekulera i huruvida ordet kunde ha betytt något obcent eller opassande, och att tjejerna därmed blåste kändisar genom att få dem att säga det rakt in i en kamera.
Läs vidare →