Arkiv för
weibo

14 mars

Kina präglar listan över världens största sociala medier

Kan du nämna världens största sociala medier i ordning? Facebook – rätt! Twitter – fel! Qzone och Tencent Weibo – rätt!
För ett tag sedan skrev jag på Ajour om hur kinesiska tjänster dominerar världens näthandel. Detsamma gäller sociala medier, då Kina redan i slutet av 2012 hade 567 miljoner internetanvändare, vilket är fler än hela EU:s samlade befolkning.
Ny statistik från Go Globe visar att 91 procent av de kinesiska användarna är registrerade vid något socialt nätverk, jämfört med bara 67 procent i USA. Den snabba tillväxten av Kinas sociala medier gör att det i dag inte verkar finnas någon träffsäker lista över världens största sociala nätverkstjänster. Läs vidare →

5 december

Carl Bildt åker till Kina – håller öppen frågelåda på Weibo

Foto: Bengt Nyman (CC) http://www.flickr.com/photos/97469566@N00


Just nu sitter utrikesminister Carl Bildt på ett flyg till Kina. Där kommer han under veckan besöka Weibo – Kinas motsvarighet till Twitter – och hålla öppen frågestund. Carl Bildt är en av Sveriges största på Twitter, men i Kina finns knappt tjänsten. Allra mest på grund av statens hårda kontroll över nättjänster.
Teo Zetterman på Utrikesdepartementet förklarar bakgrunden för Ajour:
– Vi vill utnyttja sociala medier för att kunna ha direkt dialog med enskilda individer. I Sverige och stora delar av världen funkar bland annat twitter bra för detta. När resan till Peking planerades så kom Weibo upp. I Kina är det det dominerande sociala mediet, med cirka 400 miljoner användare. Därför naturligt att Carl när han är i Peking utnyttjar Weibo, säger Teo Zetterman.
Ajour har tidigare skrivit om när Carl Bildt har haft frågestund på Twitter, när nu besöket på Weibo planerades in har sajten redan öppnat för frågor. VFL översatte några av de som hittills kommit in.
Uppdaterat: Chatten är nu avklarad