Arkiv för
yttrandefrihet

12 april

Tyska säkerhetstjänsten läste 2,9 miljoner mejl och SMS

Den tyska säkerhetstjänsten BND läste 2,9 miljoner mejl och SMS under 2011, skriver Die Welt. (BND hat Millionen Mails und SMS mitgelesen, 5 april 2013 – här på någorlunda engelska via Google Translate.)
Det är fråga om mejl eller meddelanden som granskats närmare, efter att säkerhetstjänstens automatiska sökfunktioner reagerat för ”misstänkta” ord eller fraser. Men endast i 290 fall hittade man vad man vagt kallar ”relevant material för säkerhetstjänsten”. Det ger en träffsäkerhet på 0,01 procent – en tiondels promille. 99,99 procent av alla inspekterade mejl var alltså oskyldiga. (Hur många meddelanden som sökts igenom i första steget, för att få fram de 2,9 miljonerna, avslöjas inte.)
Det är säkerhetstjänsten själv som redovisat siffran för den tyska riksdagen.
Policyn kritiseras kraftigt av tyska vänsterpartiets Die Linkes talesperson Ulla Jelpke. ”Säkerhetstjänsten har förlorat all känsla för proportioner”, menar hon. Det är orimligt med en metod som kränker fundamentala fri- och rättigheter i 99,99 procent av fallen.
Men antalet genomsökta mejl har minskat: året innan, 2010, sökte säkerhetstjänsten igenom mångdubbelt mer – hela 37 miljoner mejl! (Geheimdienste spähen über 37 Millionen E-Mails aus, 26 mars 2012 – knackig engelska här) Det året hittades endast 210 ”relevanta”!
Säkerhetstjänsten har rätt att söka efter tecken på terrorism, och på organiserad brottslighet som penningtvätt, narkotika- och vapenhandel. Det är okänt hur algoritmerna och sökbegreppen ser ut. Men det avslöjades att sökordlistan under 2010 innehöll över 15 000 begrepp – ett ohyggligt stort antal, som rimligen måste gett upphov till en enorm mängd falska misstankar. (Die Welt jämför med att den stora tyska ordboken Duden totalt innehåller 120 000 ord.)
Att systemet varit ohyggligt ineffektivt är ingen särskilt osäker gissning. Säkerhetstjänsten säger också att den stora minskningen av antalet granskade meddelanden från 2010 till 2011 berodde på ”bättre sökmetoder”.
Welt am Sonntag lät i söndags sin satiriker Hans Zippert förlöjliga övervakningen. I sin kolumn på förstasidan påstår han att säkerhetstjänsten går till rätta med ”eine zunehmende Konjunktivdiskriminierung, verbunden mit Dativhass und Gewalt gegen Genitive” – det vill säga tilltagande ”konjunktivdiskriminering, dativhat och våld mot genitivformer” och andra grammatiska missar och felstavningar. Det här är rent kriminellt, låter han chefen för säkerhetstjänsten säga, och meddelar att tusentals kan komma att sättas i omskolningläger för rättstavning (Gewalt gegen Genitive – BND ermittelt, 6 april 2013).
TEXT: Jonas Söderström, informationsarkitekt, ur-bloggare och författare till Jävla skitsystem!.

15 mars

Nordkorea dyker upp på Instagram

newsjean
Fram tills nyligen har det varit strängt förbjudet för turister att ta med sig mobiltelefoner in i Nordkorea. Regeln har nu släppts samtidigt som ett 3G-nät, exklusivt för turister, gjorts tillgängligt i landet. Nordkoreanerna själva står däremot fortfarande utan möjligheter att koppla upp sig mot internet.
Läs vidare →

19 oktober

Twitter blockerar nazi-konto – men bara i Tyskland

Hur skall digitala aktörer balansera krav på yttrandefrihet med krav på restriktioner från de stater i vilka de verkar? Googles tidigare beslut att införa ett censurfilter på sina sökmotorer på den Kinabaserade portalen Google.cn väckte stark kritik. Nu konfronteras Twitter med samma problematik, när företaget blockerar användare i Tyskland – men inga andra – från ett högerextremt konto. Läs vidare →

25 september

Tintin-debatten handlade alltså om en flytt av böcker

På tisdagmorgonen rasade en debatt om hur Tintin-böckerna skulle ”plockas bort från Kulturhuset”. Detta var en felaktig beskrivning i Dagens Nyheter-artikeln (och även TT), som ledde till många arga kommentarer i den efterföljande Twitter-stormen. Men i själva verket skulle böckerna bara flyttas till Serieteket, alldeles bredvid.
Jag begav mig till Kulturhuset för att undersöka hur långt hyllbytet skulle vara:

Även om sakfrågan kanske är nödvändig att diskutera, så borde utgångspunkten vara i fakta. Det handlade alltså aldrig om någon ”utrensning” från Kulturhuset, utan en flytt av böckerna.
Läs vidare →

2 september

Hotet mot feminister

Bloggaren My Vingren skrev ett blogginlägg i torsdags om hoten och hatet hon har blivit tvungen att utstå som offentlig debattör och feminist. Det spreds väldigt snabbt över nätet och många stämde igenkännande in i beskrivningen. Läs inlägget här.
utdrag från My Vingrens bloggutdrag från My Vingrens blogg
Jag ställde några frågor till My Vingren:
Varför skrev du inlägget?
– Det var framförallt för att jag fick kritik för att stängde av kommentarsfältet på bloggen efter mitt förra inlägg. Folk frågade varför, och då började jag reflektera att jag inte tänker på hatet som ett fenomen.
Läs vidare →

9 augusti

Twitter-olympiaden

Atleter har skickats hem från spelen efter att ha publicerat kontroversiella kommentarer, en tonåring i Storbritannien har blivit anhållen för att ha varit oförskämd mot en brittisk simmare, och atleter har dessutom dragit igång en protestaktion. Allt detta på Twitter. Plattformarna online har skapat en ny dimension av de olympiska spelen, på gott och ont.
Största svallvågorna skapades i måndags, då en journalist blev avstängd från Twitter, för att han kritiserat det amerikanska tv-bolaget NBCs täckning av eventet. Efter stora protester blev blockeringen hävd, NBC drog tillbaka sin anmälan. Det var Twitter som hade tipsat NBC om tweeten som orsakade blockeringen från första början — journalisten hade lagt upp mailadressen till NBCs olympiske ansvarige, Gary Zenkel. Läs vidare →

10 juli

Skillnaden mellan yttrandefrihet och yttrandefrihet

Tidigare i år annonserades att en av de största publiceringsplattformarna online, WordPress, nu har tillgång ett s.k. anti-censur-tillägg. RePress kallas det för, och omvandlar en wordpressblogg till en proxy. En proxy fungerar som en slags mellanhand och är ett användbart verktyg för människor som befinner sig i länder där yttrandefriheten är begränsad. När de inte kan nå information eller hemsidor, så kan en proxy skapa en teknisk omväg runt hindren, och materialet finns då tillgängligt.
Skaparna av det här tillägget heter Greenhost, och för att illustrera kraften bakom tillägget skapade de en proxy för den i Nederländerna spärrade sidan The Pirate Bay. Nu har Greenhost beordrats ta ner proxyn, utan att ens blivit hörda av den rättsliga instans som beslutat om åtgärden.
Denna åtgärd vidtogs strax efter att FN antagit en resolution som lagt till tillgång till internet och att uttrycka sig online till de grundläggande mänskliga rättigheter som antogs 1948. Det nya tillägget utvidgar den grundläggande yttrandefriheten att även gälla på internet, samt konstaterade att nätet är en drivande kraft för utveckling — särskilt i utvecklingsländer — och att tillgång till information ska stöttas — inte blockeras — av regeringar. Läs vidare →

30 mars

Krönika: Lever vi som vi lär i kommentarsfälten?

På internet uppstår ganska ofta ett slags slagfält både om och i kommentarsfälten. Ska de modereras, ska det vara tillåtet, ska det vara anonymt eller inte. Demokrati är ofta ett ämne som diskuteras i samband med internet, men intressant nog är inte själva uppbyggnaden av hemsidor och diskussioner särskilt demokratiskt. Jag brukar säga att internet består av miljontals diktaturer, till och med. Läs vidare →

19 februari

Twitter och censuren

I slutet av januari annonserade Twitter sin nya censurpolicy. Olika länder har olika lagar och för att kunna växa globalt har de accepterat möjlighet för länder att censurera inlägg. Som exempel anger de Tyskland och Frankrike, där pro-nazistiska kommentarer är otillåtna. I praktiken fungerar det som så att den som bryter mot en lag i sitt egna land blir censurerad där, men resten av världen kan se tweeten. Regionala användare möts i så fall av det här budskapet:

Läs vidare →

16 november

Krönika: Ulf Nilson skadar Expressens varumärke

Jag har en väldigt kluven inställning till kvällstidningar, något jag knappast är ensam om. En sak som gör att jag älskar dem är att de tar ställning. Ställning som när Aftonbladet lanserade sin ”Vi gillar olika-kampanj” på valdagen förra året, eller när Expressen vägrar ge sig i kampen för Dawit Isaak.
En sak som jag särskilt uppskattar med Expressen är deras liberala hållning, även på redaktionell plats. Det ständiga tjatet om yttrandefrihet och demokrati. Deras uttalat antirasistiska grundideologi som genomsyrat tidningen ända sedan den grundades för att ”motverka nazistiska strömningar från Tyskland”. Kampen mot apartheid är ett annat exempel på detta ställningstagande, som gör att jag förlåter de flesta övertramp och skit som ibland publiceras.
Läs vidare →