I lördags lanserade Twitter en ny funktion: Selektiv censur. Om en stat rapporterar att en tweet bryter mot en lag i landet kan Twitter blockera tweeten från att visas i landet. Det syns fortfarande för världens övriga twittrare – men inte de som befinner sig i det aktuella landet.
Funktionen mötte snabbt hård kritik från stora delar av internet, vilket fick Twitter att snabbt gå ut och förtydliga att de inte censurerar i förväg, utan bara på uppmaning.
Nu har Twitter fått oväntat stöd – av två diktaturer. Thailand blev först ut när en officiell talesman från Thailändska myndigheter ”välkomnade beskedet” från Twitter. I Thailand är det till exempel olagligt att tala illa om landets kung.
Twitter blev kanske inte mycket gladare av att en av Kinas största tidningar, China Global Times, i en krönika dunkar Twitters rygg genom att säga att Twitter äntligen förstått att det är ”omöjligt att ha gränslös frihet”.
It is impossible to have boundless freedom, even on the Internet and even in countries that make freedom their main selling point.
The announcement of Twitter might have shown that it has already realized the fact and made a choice between being an idealistic political tool as many hope and following pragmatic commercial rules as a company.
Själv tycker jag saken är ganska ofarlig, från Twitters sida. I Twitters användaravtal har vi sedan länge förbundit oss att inte bryta lagar i landet. Det som händer nu är att Twitter gör en smartare teknisk lösning som bara blockerar tweeten från att synas i just det landet. Det är snarare en förminskning av censuren – eftersom inget nu raderas, utan bara speglas annorlunda.
Man skulle till och med kunna se det som att Twitter minskar censuren, genom att redovisa alla fall av blockad på Chilling effects.
Givetvis är det enkelt för den som vill att hitta sätt att runda censuren. Och antagligen gör Twitter mycket mer nytta genom att finnas i diktaturer, anpassa sig efter landets regler och låta användarna själva hitta sätt att ta sig runt censuren.
Alternativet att inte finnas alls hjälper knappast mot censuren.