Twitters nya censurfunktion hyllas av världens diktaturer

I lördags lanserade Twitter en ny funktion: Selektiv censur. Om en stat rapporterar att en tweet bryter mot en lag i landet kan Twitter blockera tweeten från att visas i landet. Det syns fortfarande för världens övriga twittrare – men inte de som befinner sig i det aktuella landet.
Funktionen mötte snabbt hård kritik från stora delar av internet, vilket fick Twitter att snabbt gå ut och förtydliga att de inte censurerar i förväg, utan bara på uppmaning.
Nu har Twitter fått oväntat stöd – av två diktaturer. Thailand blev först ut när en officiell talesman från Thailändska myndigheter ”välkomnade beskedet” från Twitter. I Thailand är det till exempel olagligt att tala illa om landets kung.
Twitter blev kanske inte mycket gladare av att en av Kinas största tidningar, China Global Times, i en krönika dunkar Twitters rygg genom att säga att Twitter äntligen förstått att det är ”omöjligt att ha gränslös frihet”.

It is impossible to have boundless freedom, even on the Internet and even in countries that make freedom their main selling point.
The announcement of Twitter might have shown that it has already realized the fact and made a choice between being an idealistic political tool as many hope and following pragmatic commercial rules as a company.

Själv tycker jag saken är ganska ofarlig, från Twitters sida. I Twitters användaravtal har vi sedan länge förbundit oss att inte bryta lagar i landet. Det som händer nu är att Twitter gör en smartare teknisk lösning som bara blockerar tweeten från att synas i just det landet. Det är snarare en förminskning av censuren – eftersom inget nu raderas, utan bara speglas annorlunda.
Man skulle till och med kunna se det som att Twitter minskar censuren, genom att redovisa alla fall av blockad på Chilling effects.
Givetvis är det enkelt för den som vill att hitta sätt att runda censuren. Och antagligen gör Twitter mycket mer nytta genom att finnas i diktaturer, anpassa sig efter landets regler och låta användarna själva hitta sätt att ta sig runt censuren.
Alternativet att inte finnas alls hjälper knappast mot censuren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

6 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Jojje Olsson says:

  Thailand är ingen diktatur, det är en parlamentarisk demokrati och konstitutionell monarki.
  Visst är det olagligt att tala illa om kungen där. Men med samma logik skulle man ju även kunna kalla Sverige för diktatur, eftersom vår kung inte ens kan åtalas om han bryter mot lagen.

 2. Nja. Censur är aldrig helt enkelt.

 3. Carina Svendsen says:

  Censur är väl något av ett lyxproblem idag, rentutav ett icke-problem.
  Hoppar man tillbaka 10-15 år i tiden, och ser på internet generellt, och twitter specifikt, så är ju det största problemet att det inte behövs någon censur, journalistiskt så har ni sänkt, eller nivån sänkts, och utjämnats så att skillnaden mellan högsta/lägsta-nivån har suddats ut, så det behövs ingen censur, det finns inget att censurera.

 4. Johan A Olander says:

  Samt: i fråga om censur och yttrandefrihet är alla inskränkningar tveeggade. Även twittrare kan ju förneka Förintelsen exempelvis.

  • Carina Svendsen says:

   Nu förstår jag inte hur du menar, menar du att det yttersta stresstestet för yttrandefriheten 2012, 67 år efter 2:a världskrigets slut, i en värld full med konflikter, övergrepp och mörkläggningar, fortfarande är om man kan/ska/får ifrågasätta förintelsen?
   Censur är censur, helt enkelt, och är det något vi borde ha lärt oss så är det väl att förbud att diskutera saker, och oviljan att göra så, att det aldrig fungerar.

 5. fredrik kullberg says:

  Twitter är ett privat företag som i första hand strävar efter att tjäna pengar.
  Twitter, upptäcker vi nu en smula yrvaket, är ett tveeggat svärd som lika gärna användas till indoktrinering, övervakning och propaganda som i demokratiska syften. Precis som telegrafen, radion och tv:n, teknik som en gång i tiden också var ”revolutionerande” och skulle frälsa världen.
  DN i dag: tjänstemän i världens största kommunistiska diktatur Kina har beordrats börja twittra.