Twittrande journalist blev deporterad

Det du skriver på nätet kan få oanade konsekvenser. Det fick en saudiarabisk journalist erfara efter att han twittrat nedsättande om profeten Muhammed.
Den 23-årige Hamza Kashgari tvingades nyligen fly till Malaysia efter att bland annat ha twittrat ”det finns saker med dig jag har hatat” om profeten Muhammed. Trots att han har bett om ursäkt har upprördheten varit stor i hemlandet, inte minst i sociala medier. Hamza Kashgaris twittrande ledde bland annat till krav på dödsstraff för 23-åringen.

Med hjälp av Interpol har nu Hamza Kashgari gripits, och enligt TT har han redan deporterats till Saudiarabien. Ett land som hamnar långt ner på listan när man rankar hur stor frihet pressen har. Kommentatorer har även påpekat det anmärkningsvärda i att den internationella organisationen för kriminalpoliskårer hjälper regimen i Riyadh i ett ärende som detta.

 The Daily Beast diskuterar händelsen
Ajour har kontaktat Interpol och bett att få en kommentar kring fallet. Det kan vara värt att nämna att detta inte är första gången twittrare hamnar i klammeri med myndigheter. Tidigare i år kunde vi läsa om hur britten Leigh Van Bryan skämtade på Twitter om att han skulle förstöra USA och gräva upp Marilyn Monroes lik. Det gjorde att han och hans resesällskap greps på flygplatsen i Los Angeles och nekades att resa in i landet.
Sensmoralen? Se upp med vad du skriver på nätet. Man vet aldrig när det kan användas mot dig.
Uppdaterat: Interpols presskontakt Pietro Calcaterra skriver följande i ett mejl till Ajour:
INTERPOL has played NO part in this case involving a Saudi journalist or blogger arrested in Malaysia, its channels and its offices (National Central Bureaus) in Kuala Lumpur/Malaysia and Riyadh/Saudi Arabia, have NOT been involved, nor has INTERPOL’s General Secretariat headquarters in Lyon, France. Fair Trials International has at no time contacted INTERPOL on this case, if it had conducted a basic, fair and balanced fact checking exercise it would have avoided getting its reporting on this case so very factually wrong.
Det verkar således som att uppgiften om Interpols inblandning i deportationen av journalisten Hamza Kashgari inte är korrekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Lukasz Lindell says:

  Jag tycker ni missar en viktig sak, att Interpol används som en diktaturs verktyg. Sen när kan man flagga folk rött för deras åsikter, och varför accepteras detta av de andra medlemsländerna?

 2. Pi Enell says:

  Intressant händelse. I synnerhet är det intressant att tänka sig vänstermedias villrådighet inför vems parti man ska ta. Å ens sidan är man starkt kritisk till Vilks och yttrandefrihet i frågan om att illustrera mohammed, men å andra sidan motsätter man sig statligt förtryck.. Intressant, som sagt.

 3. Carina Svendsen says:

  Så det mest intressanta för dig är att framföra någon annans åsikter, någon som du inte kan specificera närmare än ”vänstermedia”, och som du inte heller håller med i sak?
  Begreppet ”vänstermedia” är ju såå gammalt, såå trött, är oförmågan att tänka själv verkligen så djupt rotad?
  Jag tycker det är intressant att media överhuvudtaget (framförallt svensk) verkar oförmögna att lyfta några frågor som ligger närmare än 250 mils avstånd. Fattigdom, korruption, förtryck, övergrepp finns i andra länder, inte i Sverige.