Har åter försöka samla veckans nyhetssnackisar för dig som vill hålla dig ajour utan att vara ständigt uppkopplad, och börjar med en uppföljning från förra veckan, då Katrin Zytomierska fick en hel del uppmärksamhet för sin nu borttagna text om sin barnflicka. Hon har följt upp inlägget och gjort ett försök att bemöta kritiken här. Patrik Svensson skriver bra i Sydsvenskan.
Fotbollsspelaren Alexander Gerndt har stängts av från spel i landslaget, efter en misshandelsdom. Inga konstigheter kan man tycka. Den här osignerade ledaren från Sydsvenskan sätter det hela i ett annat ljus, och texten blev mycket omdiskuterad. Läs och bedöm själv, om det är rimligt att likställa kvinnomisshandel med våld på fotbollsplanen.
Niklas Orrenius, reporter på Sydsvenskan, som i många år bevakat Sverigedemokraterna och även skrivit boken ”Jag är inte rabiat, jag äter pizza” släpper snart nästa bok, ”Sverige forever in my heart”. I tisdags bjöd DN på ett omarbetat utdrag ur boken, en text som alla bör läsa.
På självaste Lucia kom polisen hem till familjen Arustamjan/Danielian i Ånge, och satte dem på flyget till Armenien. Familjen har bott i Sverige i elva år, och barnen är rotade i landet. Nu engagerar sig hela Ånge för familjen, och vill hjälpa dem att komma tillbaks till Sverige. Aftonbladet har hälsat på familjen i Armenien.
Såpan om bilderna på kungen och de lättklädda damerna fortsätter. Expressen publicerade i veckan en bild som flera experter vid närmare granskning anser vara manipulerad. Upphovsmannen säger sig ha manipulerat bilden, men förnekar att kungen är inklippt. Än mer intressant blir soppan när man läser Mårten Schultz som enligt Expressen ska ha ”gett klartecken” att publicera bilden.
Och apropå Expressen – Thomas Mattsson har här försökt bemöta den kritik som riktats mot honom (bland annat här på Ajour) för publicering av Ulf Nilsons krönikor. Detta med anledning av att JK beslutat att ej utreda publiceringen närmare. Anmärkningsvärt att Mattsson lägger större vikt vid om det var juridiskt rätt att publicera än han gör vid varumärket Expressen och det moraliska ansvaret.
Regeringen och Socialdemokraterna har kommit överens om att ge SÄPO och Rikskriminalen tillgång till FRA:s spaningesresultat. Enligt Piratpartiet en ”hård julklapp”. Reportrar utan gränser vill att FRA-lagen ska rivas upp. Hos Henrik Alexandersson finns länkar till fler som tycker till.
Inte känner man sig mycket tryggare när man får veta att terroringripandet i Göteborg för ett år sedan byggde på ett enda vittne som hört en man tala i telefon.
Veckans Uppdrag Granskning avslöjar hur bland andra Sverigedemokraten Kent Ekeroth är engagerad i Counterjihad-rörelsen. Här kan du se hela programmet.
Alex Bengtsson om hur Avpixlat den här gången gått alldeles för långt, då de uppmanar till fotografering av barn med skyddad identitet.
Sveriges Radio lägger ut program på Spotify. Här kan du till exempel lyssna på Ekots lördagsintervjuer. På grund av upphovsrättsskäl är det pratradio som gäller, ingen musik.
Sveriges Radio har i veckan tillsammans med Sveriges Television gjort Musikhjälpen. I år går pengarna till utbildning för flickor runt om i världen, och i skrivande stund är summan uppe i drygt 9 miljoner kronor. Den som twittrar har inte kunnat undvika vad som pågår, både Musikhjälpen själva och personer runt omkring engagerar sig på de mest fantasifulla sätt för att få ihop pengar. Här på Ajour har vi uppmärksammat den insamling som pågår på Flashback. Det sägs ju att julen är givandets tid, och Stadsmissionen testar under veckan att sätta upp en betalvägg på Twitter. Det kostar 25 kronor att följa kontot, pengar som går till Stadsmissionens jobb för hemlösa i Stockholm. Jag är en av dem som twittrar bakom väggen, Emanuel Karlsten en annan.
En uppmärksammad hashtag på Twitter har också varit #killgruppen, initierad av Cimon Lundberg. Jag är uppriktigt sagt inte insatt, har inte hunnit med att läsa vare sig i själva tråden eller det som sagts om den, mer än att det i vanlig ordning verkar finnas starka åsikter, några är helt emot, andra väldigt för.
Nu finns listan på Sveriges bråkigaste kvinnor, med Anna Serner i topp. Övriga på listan är exempelvis Lina Thomsgård, Inga-Britt Ahlenius, Annie Lööf och Gunilla Herlitz. Och apropå den har Ulrika Good reagerat och skrivit om det märkliga i att kalla handlingskraftiga kvinnor för bråkiga.
Veckan här på Ajour har bestått av – förutom vad jag redan nämnt – nyheten att Ali Mansouri äntligen får uppehållstillstånd i Sverige, juicemärket som hånar Botox, den här fina anekdoten om hur presidentkandidaten spelade in en antigayfilm iklädd en ”gay-jacka”. Vi kunde inte heller låta bli att uppmärksamma att vår egen Jack Werner omtalas i flera internationella medier med anledning av att han under veckan twittrat för @sweden.
Med detta önskar jag er alla en riktigt god jul, och hoppas att vi ses nästa år! Jag kommer inte att skriva någon sammanfattning nästa helg, på grund av julfirande.
Illustrationen är gjord av Gustaf Öhrnell.