Efter några veckors uppehåll på grund av julfirande och allmän vila från nätet och nyheter är Veckans måsteläsning nu tillbaka. Länkar för dig som vill hålla dig ajour men inte hinner ha koll.
Allmänt:
Nathan Shachar har svamlat en del om att ADHD inte finns på riktigt. Isobel Hadley-Kamptz säger det nödvändiga.
I Nordkorea sörjer man den nyligen avlidne Kim Jong Il, åtminstone officiellt. Och det är inte bara människorna som sörjer honom, nu rapporteras att även björnar setts fälla tårar över den döde ledaren. Skrattet fastnar i halsen.
Jägarnas Riksförbund vill utrota vargen ur Sverige. No further comments.
Det här debattinlägget av miljöpartisterna Carl Schlyter och Etelka Huber gav upphov till en diskussion om huruvida kortare arbetstid är något bra, eller om det är så att vi borde jobba mer.
Innebandy har varit på tapeten den senaste veckan, av olika skäl. Engelholms FBC använder minst sagt kontroversiella metoder när de tränar pojklaget. Läs även Feministiskt perspektiv. Det andra skälet att det har pratats om innebandy, eller kanske snarare föräldraskap, är förra veckans nyhet om pappan som lämnade sonen ute i kylan för att han spelat dåligt. En nyhet som innehåll många frågetecken, som veckans Medierna redde ut på ett föredömligt sätt.
Jag gillar Svenska Dagbladets faktakollen. Den här veckan har de rett ut integrationsminister Erik Ullenhags påstående att det är en myt att invandringar kostar ”tiotals miljarder varje år”. Det blev grönt ljus för ministern.
Efter beskedet att tvångssterilisering kommer att tillämpas också i framtiden för den som gör könsbyte har Vänsterpartiet beslutat ta ett utskottsinitiativ i frågan, som tycks väcka en hel del förvirring.
Malmö – Sveriges Chicago. Skottlossning och kravaller, mord på öppen gata. Malmö omtalas ibland som en stad som många är rädda för att bo i, knappt skulle våga besöka. Vad är det egentligen som händer i Malmö? Maggie Strömberg har skrivit mycket bra om Malmö, i Fokus.
Bloggar:
Cherin Awad berättar om två nedlagda förundersökningar, gällande hatbrott. Och jag kan inte riktigt förstå att dessa förundersökningar läggs ned, medan andra, brott som inte skadar en annan människa, drivs till sin spets. Inte för att det nödvändigtvis måste vara antingen eller, men om jag måste välja ser jag hellre rustning mot hatbrott och våldsbrott i största allmänhet, än mot fildelare.
Ulf Bjereld har skrivit ett kort med kärnfullt inlägg om problemet med att omnämna kvinnomord som ”familjetragedier” i media. Och faktiskt så tangerar det min krönika på Allehanda.se, om ett helt annat ämne, men med samma poäng. Även om det såklart är en familjetragedi när någon mördar en famijemedlem, eller när ett barn utsätts för övergrepp i hemmet, så angår det oss alla. Det är inget som behöver sopas under mattan, för då kan vi aldrig komma åt orsakerna.
Har du lagt märke till Persbrandts nya superkropp? Det har Jonas Adner också.
Internet:
Det är nu fritt fram för den som har en fet plånbok att ansöka om helt nya toppdomäner.
Spotify har på många sätt revolutionerat inte bara mitt eget personliga musiklyssnande, utan också musikbranschen som helthet. David Stark har i musikbloggen Eightdaysaweek tagit en titt på grundaren Daniel Eks Spotifyprofil. Vilken musik lyssnar han själv på? Här har du svaret.
Aftonbladet lyckades skrämma upp ganska många i början av veckan när de berättade om en bugg i Facebook som skulle göra så att privata meddelanden plötsligt dyker upp på folks profilsidor/tidslinjer. Personligen var jag dum nog att kommentera uppgifterna från bladet utan att själv kontrollera dem, vilket fick mig att under dagen dels bidra till skrämseln, men även att framstå som riktigt jävla dum i huvudet. Inte minst sedan Aftonbladet korrigerat artikeln och fick mig att rasa över något som inte var något. Efter att Resumé uppmärksammat min irritation på bladet tog reportern kontakt och strök sedan alla mina kommentarer. Emanuel Karlsten reder här ut missförståndet.
Att bloggande kan hjälpa mot ångest visste jag redan. Men det är bra att det nu bekräftas av vetenskapen.
Media:
Expressen inför ny policy för credd och länkar till källor. Roligt att det kommenterades så här på Twitter:
Andreas Ekström står för veckans måsteläsning för den som är intresserad av mediebranschen. ”Att vara Jan Helin”. Så många poänger.
Andreas Johansson har ritat en Sverigekarta ”enligt journalister i Stockholm”. Den stora frågan nu – är jag själv en varg, eller kanske en varulv?
Övrigt:
Lever du det liv du vill leva, eller kommer du att ångra dig den dagen du ska dö? Här har en sjuksköterska samlat vad hon uppfattat är de vanligaste saker vi ångrar när ingen återvändo finns.
Veckans dråpligaste missförstånd – Örnsköldsviks kommun tar hit talare från Zeitgeiströrelsen, för att de trodde han var NASA-ingenjör.
Jag kan villigt erkänna att jag inte förstår grejen, men av mitt flöde att döma är det jättestort att Refused återförenas.
I torsdags vaknade jag upp till beskedet att Hannes Råstam dött under natten. Först ut med nyheten var Sture Bergwall, även känd som Thomas Quick. En person vars liv drastiskt förändrades tack vare Råstams envisa grävande. Här finns Magasinet Filters stora reportage om Hannes Råstam, från i fjol.
Ajour:
Vi har bland annat berättat om tonåringarna som byggt en egen community, om Thomas Mattssons present till Fredrik Virtanen, om Twitters översättning till svenska, att Heberlein slutar twittra (eller ska man måsta säga tweeta?) och så har Jack Werner gjort en stor intervju med Fredrik Backman, och försökt få honom att äta en hamburgare med ananas.
Saknar du något? Vad har varit bäst, intressantast, viktigast eller roligast enligt dig? Tipsa gärna i kommentarsfältet.