Ugh. Klockan är fem i två, imorgon ska jag intervjua Fredrik Backman, och jag har inte ens köpt ananasen än. Så inget onödigt kringsnack, läs bara om veckans nätsnackisar. Som denna vecka innehåller historier om alldeles för många personer på en gitarr, en TV-seriekaraktär som anhållits för ett verkligt brott samt en betaltjänst på nätet och deras bristande respekt för gamla instrument. Mycket nöje – här är veckans nätsnackisar.
Fem personer och en gitarr
Covers, tolkningar och referenser är nätets viktigaste spindeltrådar. Det är de som skapar material, de är följden av all inspiration som finns – och reaktionen på att det finns så få oupptäckta idéer kvar. När fyra personer gillar en sång – i det här fallet Somebody That I Used to Know av sångaren Gotye – vet de att det inte räcker att bara sjunga den i sin egen tappning. De måste skruva till det. Och tillskruvat är väl det minsta man kan säga om filmen de skapade, där alla fyra – plus snubben längst till höger, som Leonel Marjavaara uppger tidigare under kvällen levererade deras thaimat, verkade skön och fick en roll i filmen – ackompanjerar sången med hjälp av en och samma gitarr. Filmen har idag, bara tre dagar efter att den laddades upp, över 6 miljoner visningar – ställt mot de 45 miljoner Gotyes egna musikvideo till samma låt skrapat ihop.
Mr. Beezow Doo-Doo Zopittybop-bop-bop arresterad
Hur många resultat skulle du gissa att googlingen ”Beezow Doo-Doo Zopittybop-bop-bop” ger? Innan du kommer dragande med din nolla kan jag upplysa dig om att svaret är 137 000. Varför? Jo, för att en man med den nysningen till namn i förra veckan arresterades av polisen i Madison, Wisconsin, för vapen- och droginnehav. Zopitty-bop-bop, som föddes med det betydligt normalare namnet Jeffrey Drew Wilschke, är enligt hans Facebooksida singel – så om du vill att dina barn ska ha jordens spexigaste efternamn och till yttermera visso en knivbärande gräsrökare till pappa är det läge att slå till!
Rick Santorum pratar om ”blah people”
Under ett kampanjmöte i Sioux City, Iowa, sade den republikanska presidentkandidaten Rick Santorum att han inte ville ge fattiga människor andra människors pengar, utan att han istället ville ge dem möjligheten att själva tjäna dem. Eller? Det faktiska citatet innehåller ett verbalt frågetecken – sade Santorum att han inte ville hjälpa ”svarta människor”? Det låter så på filmupptagningen från mötet, men själv har han efter tre dagars tystnad gått ut och gjort en Kungen: han berättar att han ”inte tror han sa svarta människor”. Till John King på CNN förklarade sig häromkvällen med “In fact, I’m pretty confident I didn’t say black. What I think — I started to say a word and then sort of changed and it sort of — blah — mumbled it and sort of changed my thought”. Oklarheterna fortsätter, men en sak som är säker är att nätet inte köper hans förklaring utan istället skrattar åt den. Kommer ni förresten ihåg min text om Santorums dubbla betydelse på nätet? När jag lade upp den tyckte vissa att jag var lite efter – närmare bestämt 8 år efter – men nu har Buzzfeed hittat 25 andra personer på Twitter som inte visste att man hittar kroppsvätskor om man googlade den före detta senatorns namn.
Kopimismen gör entré
Sverige hamnade på världens löpsedlar igen i veckan, nu genom startandet av religionen Kopimismen. Det viktigaste inslaget i religionen, som i över ett år lobbat mot Kammarkollegiet för att få bli erkända som en faktisk trosuppfattning, är att man ska dyrka information. I ett pressmeddelande beskriver kopimisterna att ”information är heligt för Det Missionerande Kopimistsamfundet, och kopiering är sakrament. Information har ett värde, både i sig själv och i sitt innehåll, och detta värde ökar genom kopiering. Därmed är kopiering centralt för allt i samfundet”. Enligt kopimisternas hemsida har ett flertal länder, däribland USA, Ryssland och Frankrike, startat upp egna lokala ”kyrkor” (läs: egna hemsidor). Helt utan friktion har inte inträdet på den internationella religionskartan dock gått, bloggaren Hanna Fridén – som gått i spetsen för kritikerna – har kallat kopimismen för ett ”jäkla oseriöst tramseri”.
Kinesisk Steve Jobs-docka får Apple att vifta med advokater
Det kinesiska företaget In Icons har i veckan fått uppmärksamhet för sina verklighetstrogna dockor med Steve Jobs som förgrund. Dels för att Apple tyckt att de äger Jobs utseende, och därmed börjat hota med laga åtgärder. För fem dagar sedan fick In Icon ett brev av Apple där de bad företaget sluta omedelbart med sina Steve-dockor eller bli föremål för en stämning. Apple hävdade då att de ”ägde” Steve Jobs utseende – eller som de sa till Cult of Mac, ”any toy that resembles the technology company’s logo, person’s name, appearance or likeness of its products is a criminal offense”. Detta visar nu inte stämma. Juridikreportern Jeff Roberts på bloggen Paid Content förklarar:
Apple’s legal claim is largely bogus. While people can indeed own rights to their likeness, those rights usually apply only to living people. Unlike other forms of intellectual property like patents or copyrights, image rights do not survive beyond the grave in most places.
Det är alltså fritt fram att köpa en Steve Jobs-docka, vars pris nu ligger på ungefär 700 svenska kronor. Exklusive frakt.
Har Reddit blivit maktgalet?
Den trogna läsaren av mina nätsnackissammanställningar har nog sett Reddit, den sociala länkdelarsidan som styr mycket av vad som poppar upp på nätet, till leda. Men artikeln ”Reddit Has Gone Mad With Power”, skriven av Gawkerskribenten Adrian Chen, har under förra veckan återigen fört upp ämnet på agendan. Chen skriver där att projektet PullRyan.com, som jag nämnde i förra upplagan av veckans nätsnackisar, är missriktat. PullRyan.com, som går ut på att sänka den republikanska senatorn Paul Ryan, kom till genom en protesttråd på Reddit riktad mot amerikanska kongressmän som röstat för det tungt omdebatterade lagförslaget Stop Online Piracy Act, SOPA. Olyckligtvis visade det sig sedan att Paul Ryan inte alls röstat för SOPA, varför hela initiativet verkar lite snett. Och Adrian Chen, som en gång själv blivit utsatt för den samlade styrkan av Reddits vrede, skriver att han är måttligt upphetsad över idén.
While great for short bursts of fundraising or getting out a timely message, purely digital mobs like Reddit or the hacktivist collective Anonymous are not well-suited for thoughtful, sustained participation in the political process. Fuck the ”Wisdom of the crowd.” The thinking of the internet hive mind is shallow and frantic, scrambling from one outrage to the next.
Man bör dock komma ihåg att eftersom att Chen själv säger att han varit i luven med Twitter är hans text i det närmaste en partsinlaga. Den nu avsomnade men då mycket insatta bloggen Urlesque beskriver t.ex. hela historien bakom bråket annorlunda än Chen gör. Och på Reddit självt (som tidigare idag utropade sig som segrare eftersom Paul Ryan enligt dem i själva verket gjort en helomvändning när han inte längre stöttar SOPA) har nyheten mottagits med en sorts blandning av trötthet och ogillande – som användaren aconner86, som bara ber folk ignorera hela saken och inte klicka på länken. Eller för att använda användarens egna ord: ”(Adrian Chen) just wants to stir the hive for blog hits and publicity. Don’t feed the trolls”.
PayPal sabbar en violin
Helen Killer på bloggen Regretsy återgav i tisdags ett mail hon hade fått från en läsare, som i sin tur berättade om en violin hon sålde via PayPal. Köparen hade betvivlat violinens äkthet på grund av dess underliga varumärke, och när han meddelade PayPal detta bad de honom att förstöra violinen. Något köparen gladeligen gjorde och dokumenterade med bilden här till höger. Säljaren beskriver i mailet till Regetsy hur varumärken sällan betyder något för violiners faktiska klass och skick, och berättar att instrumentet överlevt andra världskriget bara för att möta detta öde. Historien har väckt starka reaktioner bland nätmedborgare i stort, bl.a kallar sociala media-experten Jocke Jardenberg hela historien ”för jävlig”. Bland PayPals villkor hittade en uppmärksam Regretsyläsare senare en paragraf som sade att ”PayPal kan komma att kräva av dig att du förstör det köpta föremålet, och att du senare kan bevisa att du gjort det”. Till Daily Mail säger en talesman för företaget att de avkräver sina kunder detta eftersom det i många länder är ett lagbrott att återsända förfalskningar till de som sålt dem.
Omar Little arresterad i Baltimore
No joke: Someone named Omar Little Jr. was arrested in Baltimore last night on a handgun charge
— Justin Fenton (@justin_fenton) January 2, 2012
Så, varför är denna över 200 gånger retweetade tweet anmärkningsvärd? Jo, för att verkligheten än en gång härmar dikten. I den hyllade TV-serien The Wire, som utspelar sig i just Baltimore, finns nämligen en rätt episk karaktär med namnet – ja, vad tror ni? Omar Little. Båda verkar ha samma förkärlek för handeldvapen, men seriens skapare David Simon säger till Baltimore Sun att det hela är ett rent sammanträffande. Själv säger jag som Brian Moylan, som skrev om detta för Gawker: jag vill bara ha en ursäkt att prata om The Wire.