Härmed introducerar jag det nya fasta formatet Veckans nätsnackisar – där jag sammanfattar de ämnen som varit hetast omdebatterade på nätet eller de nya memes som blivit störst under den gångna veckan. Varje måndag lägger jag upp denna sammanställning, så ni inte behöver oroa er för att missa något alls. Just denna måndag kan jag dessutom utlova intressanta samtal om några av ämnena nedan i morgondagens P3 Populär, där jag deltar tillsammans med Helen Alfvegren för att snacka om just nätsnackisar. Nå, enough meta – nu kör vi med den gångna veckans största nätnyheter!
Allt omkring UC Davis
Efter att ett gäng studenter som sittstrejkade mot nedskärningar på deras universitet UC Davis blev pepparsprejade av en väldigt kylig skolpolis har diskussionen om vad poliser i USA får och inte får göra hamnat om möjligt ännu mer på agendan än den redan var i och med Occupy Wall Street-rörelsen. Men inte bara det: polisen själv, och nästan allt omkring honom, har blivit ett meme. Bilden på när John Pike, som polisen heter, sprejar ungdomarna som inte gör något som helst motstånd, har gått nätet runt och Pike har blivit inphotoshoppad i allt från klassiska konstverk till andra memesammanhang. Den grundläggande idén är att få det att se ut som att Pike har pepparsprejat i princip alla viktiga frihetsrörelser genom tiderna, t.ex. franska revolutionen och amerikanska inbördeskriget, och för att toppa det även några allmänna konstsammanhang t.ex. Skriet av Munch och takfresken av Michelangelo där Gud ger Adam livet. När sedan Fox News-nyhetsankaret Megyn Kelly i ett samtal med kände/ökände Bill O’Reilly sa att pepparsprej inte egentligen var mer än en matprodukt blev det för mycket för nätpubliken. Om poliser och upplevt övervåld är ett effektivt sätt att få nätungdomarna att reagera är grodor från anställda på Fox News rena dynamiten, och samma sak hände här. Kelly klipptes in i andra sammanhang där hon fick förminska olika försyndelser, t.ex. ”Child Porn – It’s Family Photos, Essentially” och ”Skin Cancer – It’s a Tan, Essentially”.
Att Jimmy Wales pryder Wikipedias toppbanner
Wikipedias grundare Jimmy Wales är återigen ute på tiggarstråt, för att få in stålar till sajtens överlevnad. Det innebär att hans ansikte tapetserats över hela sidan, och det är något som stör nätbefolkningen till den grad att de inspireras. En mängd bilder baserade på hans ansikte i toppkanten har producerats, t.ex. en där där hans ansikte illustrerar fyra artiklar; Ferrari, Le Tigre, Blue Steel och Magnum – en referens till Zoolander. Eller en annan där det står ”Jag har gjort dina läxor sedan 2008. Ge mig nu för helvete lite pengar”.
Protect IP Act och vad vårt internet går mot för framtid
Anonymous meddelande till USAs regering
Kjell Häglund skrev i förra veckan en väldigt uppmärksammad text om problemet med det amerikanska lagförslaget Protect IP Act. Om lagförslaget går igenom skulle det innebära att det blir olagligt att hosta och länka till upphovsrättskyddat material. Facebook, Twitter och Youtube skulle få göra om sina communities i grunden, och du skulle kunna bli stämd om du bara sjöng en cover av en upphovsrättskyddad låt och lade upp det på Youtube. Det skulle med andra ord förstöra det internet vi har idag. Detta är något som Anonymous, det löst sammansatta nätverk av hackare och nätaktivister baserat på den enorma nätanslagstavlan 4chan, reagerat på, och i en Youtubefilm riktad till ”the citizens of the internet” säger de bland annat ” We must unite and stand up to those who wish to censor the internet. We must protect what is rightfully ours. We must attack in defense of our homeland.” Det här är intressant inte bara för att det är ett nytt exempel på hur Anonymous gått från att vara en klubb med busfrön på nätet till en faktiskt insatsstyrka som rycker in när olika grundläggande fri- och rättigheter hotas. En annan aspekt av Protect IP Act-lagen illustreras tydligt av det Community-påskägg som kom upp till ytan under förra veckan. Det visar sig att karaktärerna i den Emmybelönade NBC-serien, som vunnit stora fanmassor genom sin drastiska och smått absurda humor, under de tre säsonger som den gått sagt ordet ”beetlejuice” en gång per säsong. Och, precis som det var sagt i Tim Burtonfilmen Beetlejuice från 1988, den tredje gången man sa ordet dök karaktären Beetlejuice upp i bakgrunden. Ett påskägg som tagit folket bakom Community tre år att genomföra – och som kanske inte hade upptäckts alls om det inte var för Youtubes möjligheter att klippa, klistra och zooma in på enskildheter ur större sammanhang. Något som skulle bli helt omöjligt att göra om Protect IP Act genomfördes. Eftersom att många stora speare i branschen under den senaste veckan vänt sig emot lagen, bl.a Microsoft och Apple, är det dock osannolikt att den går igenom i sin nuvarande form.
Black Friday
Den traditionsenliga shoppingdagen i USA blev som väntat hysterisk. Det hela handlar om att affärer i USA brukar kicka igång julhandeln på dagen efter Thanksgivning, och då öppna tidigt på morgonen och locka med extremt bra priser på vissa utvalda varor. Effekten är inte sällan total panik i affären, och likaså detta år. En kvinna i Washington ville uppenbarligen delta i den trend som UC Davis skapade, och använde en pepparsprej mot kring 20 av de andra kunderna i affären för att vara säker på att nå fram först till ett gäng Xboxar på rea. En annan person i Kalifornien sköts utanför en butik som följd av ett Black Friday-relaterat rånförsök. Men hur mycket av uppgifterna kring Black Friday stämmer egentligen? Sidan Cracked.com passade i veckan på att krossa de flesta av myterna kring dagen genom en faktalista som snart nått en miljon läsningar. Bland annat är dagen bara USAs femte största shoppingdag på året, inte den enskilt största som media påstår. Dessutom blåses alltid våldshandlingarna upp mer än de butiker där shoppingen går lugnt och stilla till, och flera våldsbrott som sker utanför eller omkring butiker men som inte alls har med Black Friday att göra kopplas ändå till shoppingdagen. Allt för att mediedramaturgiskt blåsa upp detta till en nyhet under en nyhetstorr period. Allt enligt Cracked.com.
Conspiracy Keanu
Ett bildmeme som trendat i veckan är Conspiracy Keanu, ett bildmakromeme (en benämning för när man tar en bild, textsätter den och därmed låter den uppnå ännu en nivå eller referens) som går ut på att en bild på en rädd Keanu Reeves från filmen Bill & Ted’s Excellent Adventure gjord 1989 pryds med bildtexter som antyder att han får en tonårsmässigt skräckslagen insikt. Några favoriter i sammanhanget är t.ex. klassikern till höger, och några andra roliga kandidater är ”What if the CIA invented dinosaurs – to discourage time travel?” och ”What if I’m retarded – and my parents payed everyone to play along so I could be happy?”.
Skyrim
Den stora spelsnackisen är fortfarande Elders Scrolls-uppföljaren Skyrim, som släpptes den 11:e november. På Reddit, en social länktipsningssida, refereras friskt till spelet, bland annat genom att göra remixar av ”Fus ro dah”, ett krigsrop ur spelet. Det går ut på att man blåser folk åt fanders när man säger det, något som använts för att förstärka ett antal fail-filmer som redan ligger uppe. Ett kul men lite sorgligt exempel är när en andmamma och hennes andungar tas tag av vinden, och tumlas runt, kombinerat med ”fus ro dah”-vrålet. Detta är vanligt på Reddit när nya spelfavoriter släpps. Närvaron centreras kring olika speldiskussioner och –skämt, vilket dels leder till att de som spelar det känner sig jättehemma och har jättekul medans de som inte spelar det förvisas till ett hörn av tråkmånsar. På väldigt tydligt gott och ont.
Söt dotter har valt ”the dark side”
Mwhahahahah
Till sist kan vi nämna den Youtubefilm på en ettårig flicka som gått nätet runt i veckan. Det är en norsk-svensk-finsk liten tjej som puttar ner en leksaksbil från en hylla, och sedan ger upp det ondaste skrattet man kan tänka sig från en så liten kropp. Filmen har på två veckor fått fem miljoner views, och blivit tillfrågad att delta i all världens talkshows och nyhetsprogram. Det ryktas dessutom om att någon som skall förbliva namnlös har en intervju på gång med mannen som filmade hela händelseförloppet på en omdebatterad nyhetsblogg nära dig, så stay tuned…
Kina: Ai Weiwei betalar böter med hjälp av fans
I kommentatorsfältet upplyser Pekingbaserade journalisten Joe Olsson om att jag är svag på kinesiska nätnyheter, något han har alldeles rätt i. Vänligt nog hjälper han till med att kompensera denna brist, och ger oss landets största nätsnackis de senaste veckorna: hur den kontroversiella och internationellt kända konstnären Ai Weiwei lyckats betala en miljonböter med hjälp av en pengainsamling på nätet. Weiwei dömdes för skattebrott till böter på 15 miljoner yuan, en skuld som skulle inbetalas inom 15 dagar om han inte ville åka in i fängelse igen. Skulden, som enligt Weiwei är en statlig hämndaktion för hans frispråkighet och kritik, var alldeles för stor för att Weiwei skulle kunna betala den själv – men då ryckte hans breda fanskara in och samlade ihop pengarna via en nätinsamling. Efter bara några timmar hade cirka en halv miljon kronor samlats in, och enligt Joe Olsson är alltså tillräckligt av skulden inbetald för att Weiwei ska kunna gå till domstol med saken.
Har jag missat något, tycker du? Eller vill du helt enkelt bara dela med dig av din favoritsnackis eller ett särskilt bra meme från den gångna veckan? Frukta intet – kommentarsfältet står som alltid vidöppet för dina inspel!