Bil kilades fast i Visby – gav klickrekord och idéer om lokalsajt

Foto: gotland.net (copyright, lånad med tillstånd)Foto: gotland.net (copyright, lånad med tillstånd)


Natten till söndagen hände det. Igen. En bil har kört fast i en gränd. För mig, som är uppvuxen i Visby, är det inte helt unikt. Utanför min port är det många bilar som har skrapat upp sin sida. Men detta är spektakulärt. Allra mest för att det sker precis bredvid strykjärnet, den spetsiga gamla byggnaden bredvid den avsmalnande gränden. Föraren själv har inte gett sig tillkänna och bilen stod fastkilad under hela söndagen. Märkligt nog la lokaltidningen inte upp mer än en notis från polisrapporten, utan istället blev det öns turistsajt som vandrade ner och fotade bilen för att sedan lägga upp på sin Facebooksida.
Artikeln Gotland.net skrev blev snabbt viral.
– Artikeln blev ett riktigt klickmonster med så här långt 10.008 visningar på 20 tim. Vi skriver ju normalt inte nyheter av denna karaktär, vi är ju en turistsajt, men med facit i hand så ser vi att vi lockat helt nya läsare till Gotland.net som även kan relatera till de trånga gränderna och annat förknippat med stan och av kommentarerna på fb at döma triggar bilderna folk att besöka vår sköna ö, säger Bosse Eriksson från Gotland.net till Ajour.
Att lokalmedier inte bemödade sig att gå ner och fota en sådan lokalsnackis har också väckt en del förvåning och tankar om att skapa upp nya, oberoende, medieinitiativ. Henrik Löwenhamn skriver på sin blogg:

Varför finns det inte fler lokala bloggar som är som lokala nyhetssajter? Som rapporterar väldigt lokalt? En blogg som bara rapporterar senaste nytt från innerstan, en som bara handlar om affärerna på Östercentrum, en som bara handlar om det som händer i Hemse? Lokala nyheter relevanta för de som bor just där, eller känner någon som bor där, eller som själva har bott just där.
Om man sedan länkar ihop alla dessa lokala nyhetsbloggar på Gotland till en enda stor sajt där man flödar in allt som skrivs, så har man plötsligt en webbpalts som i snabbhet absolut kommer att klå till exempel helagotland.se. Förmodligen även i läsarmedverkan.

Uppdaterat: I kommentarerna tipsar @henke om att exakt samma sak hände på exakt samma plats för något år sedan. Se Hanna Kastås bild på händelsen här: http://galleriet.hanna.kastas.nu/040704/index.asp?nummer=84
Uppdaterat2: Helt osannolikt, jag vet, men dagen efter hände det – igen! En bil kilades fast på samma plats!