Hägglund vägrade möta Narkolepisföreningen i TV


Socialminister Göran Hägglund vägrade möta Narkolepsiföreningens ordförande Margareta Eriksson i SVTs morgonsoffa i morse. Det var ett uttalat krav från Hägglund, annars hade han aldrig ställt upp på att intervjuas kring skandalen med massvaccineringen mot svininfluensa imorse.
– Jag blev paff och väldigt ledsen över Göran Hägglunds agerande. Jag förstår inte varför han vägrar att möta oss, säger Margareta Eriksson. 
Både Göran Hägglund och Margareta Eriksson intervjuades på torsdagmorgonen i SVT:s Gomorron om narkolepsiskandalen men inte samtidigt. Det var meningen att de skulle ha mötts men Hägglund hade då inte ställt upp berättade programledarna i sändning.
– Vi försöker bara få till en dialog med politikerna om hur ersättningen för våra barn ska se ut, säger Margareta Eriksson och tycker det är anmärkningsvärt att Göran Hägglund inte tar debatten utan istället villkorar sin medverkan i SVTs morgonsoffa.
– Så här brukar man i extrema fall hantera partier som man inte vill befatta sig med, säger Margareta Eriksson.
Narkolepsiföreningen är starkt kritiska till hur staten och socialminister Göran Hägglund har hanterat frågan om ersättning för narkolepsibarnen – den största medicinska skandalen sen neurosedynskandalen på sextiotalet. De drabbade har utlovats en ersättning via Läkemedelsförsäkringen – men bara om de avsäger sig rätten att ställa staten eller läkemedelsbolaget till svars i framtiden.
– Vi kan idag inte överblicka de konsekvenser sjukdomen kan få för våra barn i framtiden. Hur ska vi kunna skriva under ett sånt avtal? säger Margareta Eriksson.
Igår kväll visades dokumentären Efter sprutan som handlar om Emelie Olsson, 14 år. Hon är en av de hundratals barn- och ungdomar som drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerats med svininfluensvaccin för två år sen.

UPPDATERAT: Här kan man se intervjun med Hägglund. Ca 10 minuter in i klippet byter han plats med Margareta Eriksson.  ”Vi gör så här eftersom Göran Hägglund inte ville möta er direkt i en diskussion”, förklarar programledaren.
Ajour har kontaktat Göran Hägglund som meddelar via sin pressekreterare att han inte har tid att kommentera detta.
SVT skriver också själva om morgonens händelse.
UPPDATERAT 22:02: Hägglunds pressekreterare hör av sig och berättar att Hägglund träffat Narkolepsiföreningen vid flera tillfällen och kommer att göra det igen. Man tror dock inte att samtalen tjänar på att föras i medierna.
– Regeringen har skjutit till pengar till föreningen. Vi har också finansierat familjeveckor för att de ska kunna knyta kontakter med andra drabbade. Vi har också hjälpt dem att komma i kontakt med den främsta expertisen på narkolepsiområdet i Sverige, säger Anders P Gustafsson, pressekreterare hos socialminister Göran Hägglund.
– När det gäller Läkemedelsförsäkringen så är det en frivillig överenskommelse mellan läkemedelsföretag, inte en statlig försäkring. Däremot har regeringen och Socialdemokraterna tillsammans gjort en uppgörelse som garanterar att alla de barn och ungdomar som drabbades av narkolepsi till följd av vaccineringen ska få likvärdig ersättning, säger Anders P Gustafsson.
Läs om uppgörelsen här.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Cernael says:

    ”– Vi försöker bara få till en dialog med politikerna om hur ersättningen för våra barn ska se ut, säger Margareta Hägglund (…)”
    Margareta Eriksson ska det väl vara?

  2. Matthieu Hartig says:

    Narkolepsiföreningen får pengar från regering, medlemsavgifter och gåvor från allmänheten för att driva ersättningsfrågan och agera stödorganisation för familjerna till de som drabbade av narkolepsi i samband med vaccinerigen.
    Samtidigt utesluter Narkolepsiföreningen alla ”vanliga” narkolepsisjuka som inte blev sjuka som en biverkning av pandemrix-vaccinet. Normalt kan man tycka, de jobbar ideellt och måste väl fokusera på frågorna som är mest relevanta för familjerna som har drabbats av regeringens tillkortakommande.
    Men deras val haft förödande konsekvenser för oss andra narkoleptiker.
    Vi får ingen stöd, ingen uppmärksamhet och sämre vård än Narkolepsiföreningens medlemmar. Vi får kämpa för vår sak ensam, trots att vi har knappast den energi som krävs för det. Och ingen verkar bry sig.

  3. […] vägrade möta Narkolepisföreningen i TV (Ajour 2012-11-29) Share this:TwitterFacebookGillaGillaBe the first to like […]