ICA Kaxås blev nätkändisar – för att de hälsade flyktingar välkomna


Det var fredag på Ica i Kaxås, en ort med ungefär 140 invånare, och butikschef Bo Oskarsson la upp en Facebookstatus. Orten hade fått nya invånare genom en flyktingförläggning och Oskarsson ville välkomna dem. Han fixade ihop en bild lite snabbt i datorn och postade den på Facebook. I morse när han kom till butiken ringde telefonen och den slutade inte ringa förrän långt efter lunch. Folk och medier från hela landet hörde av sig och ville uttrycka glädje över den fina gesten, den välkomnande Facebookstatusen. Bo Oskarsson förstår ingenting.
– Kanske hör det inte till vanligheterna? Jag är så förvånad över att det här har slagit igenom, säger han till Ajour.
Bilden har toppat Twitter som det mest populära samtalsämnet sedan igår. På Facebook har det gillats snart tusen gånger och delats knappt femhundra gånger. Det delas ut kramar, hyllningar och önskningar om att ha en likadan Ica-handlare. Facebooksidan, butiken och orten har fått mer uppmärksamhet än någonsin. Men tanken var inte mer avancerad än att göra något bra för kunderna, nya som gamla.
– Det var ingen större tanke än att hälsa just välkommen. Att uppmärksamma våra kunder om att de anlänt eftersom många har varit osäkra på när de skulle komma.
Han är väl medveten om de många reportage som gjorts om små-orter som välkomnat flyktingar med armbågen. Några sådana tankegångar har han inte hört i Kaxås med omnejd.
– Känslan här har varit mer spännande, att man inväntar de nya. Sedan finns det säkert de som kan vara skraja  i tystnad, men det är inget som har hörts, säger Bo Oskarsson.

Kaxås och grannbyarna i jämtländska Offerdal har mött kraftig avfolkning de senaste åren. Bankkontoren har lagts ner och den branddrabbade pizzerian har inte byggts upp igen. Det finns bara några tunnbrödsbagerier i närområdet. Men invånarna är driftiga. När vårdcentralen skulle läggas ner så gick byborna samman i en ekonomisk förening och startade, tillsammans med den personalen ett medborgarkooperativ. Det är också i krokarna som Zlatan är hedersmedlem – i Offerdals spelemanslag.

Uppdaterat 22/1: Icabutiken har nu beslutat att ta bort bilderna från Facebooksidan. Efter den enorma uppmärksamheten har flera rasistsidor länkat till Facebooksidan och främlingsfientliga röster har höjts bland kommentarerna. Därför valde butiken att stänga ner.
Men det har också funnits positiva konsekvenser. Som hjälpen att översätta välkomsthälsningen till arabiska och sätta upp den i butiken.
Ica Ladan Kaxås Facebooksida har ökat antalet Facebookgillare från 100 till 500 sedan de i fredags postade välkomsthälsningen.
Uppdaterat: Aftonbladet skriver nu om att Icahandlaren nu har fått ta emot flera hot.
– Någon har skrivit att jag borde hängas upp i en lyktstolpe, säger Bo Oskarsson till Aftonbladet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Björn says:

  Lycka till Oskarsson! Ett tips är att googla ica glava + flyktingar och lära av hur andra ICA-handlare har gjort i liknande situation.

  • stefandexter says:

   Ett skolexempel på hur twitter/vänstermedia har utnyttjat honom till att vara en s.k. nyttig i***t. Själv har han förmodligen ingen aning om detta, och uppvaknandet kommer sedan inte att bli nådigt för denna ICA-Bob med tanke på det du tar upp.

 2. Nog Nu says:

  Min bojkott av ica efter Mazettiaffären har inte upphört och detta förstärker min uppfattning att jag gör rätt!
  En annan bojkott som nu går in på sitt 8:e år är en kommun som byggde en institution som jag inte vill ha i min närhet, istället för att som tidigare haft månatliga shoppingrundor i den staden har jag endast vid genomfart köpt en flaska vatten a’ 19:-.

  • Tamara says:

   Hur mycket vill du sätta på att den flaskan kom ifrån ett företag som startats, eller styrts av någon ifrån ”utlandet”?
   Det ar egentligen dig själv du straffar när du sätter gränser för dig själv sådär. Det är ju DU som maste åka runt stället.. du som måste vänta på att äta tills du kommit tillräckligt långt ifrån ”drägget”. Släpp stenen du bär i ditt hjärta istället och inse att livet blir enklare om man bara släpper in lite värme.
   Kramen

 3. erik says:

  Bara så synd att man inte kan utföra en så fin gest utan att bli hotad. Vissa gillar inte människorna som flyr till sverige, jag är inte säker på att jag uppskattar alla människor med ursprung i sverige.