Kommer black metal-stjärna pryda Norwegians plan?


Högoddsaren Øystein Aarseth leder just nu Norwegians tävling
Det norska flygbolaget Norwegian startade för ett tag sen en tävling som kortfattat går ut på att kora en norsk medborgare att pryda ett av flygbolagets plan. Dels finns det ett antal kandidater som är framtagna av en jury, dels kan besökarna själva nominera kandidater som alla sedan kan rösta på.
Bland de nominerade hittar man storheter som Wenche Foss, Einar Gerhardsen, Grete Waitz och Birger Ruud.

Men nu har även den lite otippade Øystein Aarseth inte bara letat sig in på listan utan innehar från och med idag även förstaplatsen. 

 

Aarseth, som även är känd under namnet Euronymous var en av förgrundsgestalterna inom norsk black metal och förutom att ge ut skivor öppnade han en skivaffär, startade ett skivbolag och närvarade vid nedbränningen av kapellet i Trondheim. Aarseth mördades 1993 av en annan av förgrundsgestalterna inom genren – Varg Vikernes.
Just nu kokar detnätet av uppmaningar att rösta fram Aarseth och likt när grundaren av onlineforumet 4chan lyckades knipa Times titel World’s Most Influential Person 2009 handlar det om en subkultur som lyckas engagera fansen och samordna sina krafter för att lyfta fram sin förgrundsgestalt.
En genomgång av de kriterier som ställts på en vinnare (betydelsefull, har influerat andra och så vidare) visar att det inte finns några formella hinder för att Aarseth ska kunna stå som segrare men frågan är i slutändan hur Norwegian väljer att resonera. Det kan finnas en stor vinst på lång sikt att hedra den som rättmätigt är vinnaren även om det svider en hel del i början. Något som exemplet med Times tävling tydligt visade.
13 april är sista omgången klar. Då vet vi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kommentarFlest rösterSenasteÄldst

  1. Kal Ström says:

    Det är inte orimligt heller. Euronymous var en förgrundsgestalt och mycket viktig för döds- och black metallens utveckling. Hans affär var navet och hans skivbolag mediet. Hoppas!