Mystiskt kodbudskap sätter igång jakt på "illa klädd" T-baneresenärs hemlighet

Om det är något som hela internet, i denna vår vetenskapsdyrkande och sekulariserade tid, går loss på så är det paradoxalt nog ett hederligt gammalt kodmysterium. Attraktionen verkar ligga i den okända avsändaren och möjligheten att hen, bortom alla reklamkampanjer och uppmärksamhetsgig, faktiskt är en genuint skum typ alternativt besitter en kunskap större än den vi andra dödliga har. Detta har bevisats gång efter annan, såväl kring Pink Floyds mystiska ombudsman ”Publius” som under zombiesagan som verkade greppa svenska Twitter om halsen i vintras.

Det ursprungliga kodade meddelandet


Nu har gåtporren slagit till igen, denna gång genom lösningen av ett budskap kodat i hundraårigt chiffer på den inflytelserika sociala länktipssidan Reddits förstasida. Det var i förrgår som användaren delverofsecrets i en nystartad tråd kunde berätta att han upplevt ett konstigt möte på tunnelbanan i New York. ”Jag stötte ihop med en illa klädd man när jag gick på, och han gav mig ett snabbt leende. Jag tänkte inte mer på det förrän han gick av, då han gav mig en $50-sedel och en lapp. Innan jag ens hann öppna munnen var han borta”, berättade delverofsecrets (i min egen översättning). Vid en närmare inspektion av lappen visade den sig innehålla långa rader av bokstäver, till synes helt slumpmässigt sammanfogade. ”Jag har tittat på lappen hela dagen, och jag behöver nog inte berätta att jag inte fattar ett dugg av vad den betyder” erkände den förvirrade Redditanvändaren och bad om forumets hjälp med dechiffrerandet.
Och användarna, som tidigare varit behjälpliga när det kommer till naturliga förklaringar till underliga situationer, lät inte vänta på sig. Koden identifierades som bifidchiffer, en byt-plats-på-bokstäver-och-siffror-kod från 1900-talets början, och kunde lösas och därmed utläsas som:

There’s plenty more money to make.
Figure this out and prepare to meet July 19th, 56th & 6th.
There’s a hot dog stand outside Rue57 cafe. Ask for Mr. Input.

Nu började teorierna dyka upp i kommentarsfältet. Var det hela en reklamkampanj för den nya Batmanfilmen The Dark Knight Rises – som faktiskt har premiär i Australien den 19:e juli? Studion bakom är trots allt känd för sina nyskapande virala PR-stunt. Eller var det ett okonventionellt sätt att kalla till en arbetsintervju? Eller var det helt enkelt ett sätt för användaren, delverofsecrets, att skaffa sig lite enkla internetpoäng och –kändisskap?
Bakom alla dessa spekulationer fortgick dock själva mysteriet. Delverofsecrets uppdaterade dagen efter sin ursprungliga post med nyheten att han fått ett privat meddelande av en som sade sig vara den illa klädde mannen från tunnelbanan själv. Användaren, som mystiskt nog, skrev under ett användarnamn som skulle visa sig vara delverofsecrets telefonnummer baklänges, bevisade sin identitet genom att beskriva delverofsecrets ryggsäck, och lade därefter till ännu ett kodat meddelande som snabbt kunde dechiffreras:

YOU HAVE MANAGED TO FIND THE MESSAGE WITH THE HELP OF FRIENDS. YOU CHANGED THE RULES NOW SO WILL I. JULY TWELVE FOUR PM. FIND THE BLUE JAY AT SIX AND A HALF AND FIFTY SIXTH AND TELL HIM YOU ARE THE LAST

Mannen med den blå seglarmössan. Bild: Mashable


Nu blev plötsligt hela historien betydligt mer aktuell. Tidpunkten för mötet var satt till samma dag som meddelandet skickades. Tillsammans med, som det skulle visa sig, hundratals Redditanvändare och ett flertal nyhetsbloggare bestämde sig delverofsecrets att möta upp mannen vid platsen det nya meddelandet fastslog. Mashable var på plats, och kunde rapportera om att minst 150 personer mötte delverofsecrets – som visade sig heta Ali, men ville inte avslöja sitt efternamn – när han slutligen dök upp. Efter en uppvisning av orginallappen han fick i tunnelbanan vidtog en nervös väntan – tills ungefär vid fyratiden, då en äldre man med långt vitt skägg och hår, iklädd en blå t-shirt och seglarmössa, gick förbi. ”Gruppen samlades omedelbart omkring honom i tron att han var den ’Blue Jay’ som det privata meddelandet varnat för” berättar bloggen Betabeat, och fortsätter ”Mannen verkade paff över den plötsligt folksamling som omringat honom, muttrade något ohörbart och gjorde sitt bästa för att ta sig därifrån. Redditanvändarna hade av misstag stormat en blåklädd man med ’hemlöst utseende’. Oops”.
Hela historien har nu upplösts i förvirring. Ali – det vill säga delverofsecrets – har inte uppdaterat sitt inlägg på sex timmar, trots att han senast utlovade en ny sammanfattning av situationen. Han har dock lyft sina händer från det andra kodade meddelandet, och hävdar nu att det förmodligen kom från en kompis som ville trolla honom. I kommentarsfältet till tråden bidrar människor med sina ögonvittnesskildringar från platsen och teorier om hur det hela hänger ihop. Den skäggiga mannen med blå seglarmössa har av vissa identifierats som en utklädd H. Keith Melton, chef över en närliggande spionutställning som de tror hela gåtan kan vara en reklamkampanj för. Andra verkar ifrågasätta delverofsecrets trovärdighet, och till och med psykiska välmående. Ett helt vanlig dag på internet, med andra ord.

"Ali" a.k.a delverofsecrets. Bild: Betabeat


Planen är emellertid fortfarande att Ali och många av de som möttes upp igår ska samlas den 19:e juli på den adress som nämndes i den ursprungliga lappen han fick. Vad som händer då återstår att se, men fram till dess kommer spekulationerna med all sannolikhet fortsätta. För det är egentligen resan som är det absolut roligaste här – inte målet. Även om målet, oavsett om det nu visar sig vara ett företag med en nylanserad produkt eller något ovanligare, förmodligen kommer få extremt mycket uppmärksamhet. Detta till det väldigt förmånliga priset av $50 och en papperslapp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Såg när det här blev upvoteat på reddit och folk blev som tokiga. Många som kommenterade om att ’Blue Jay’ var mördare och grejer hahaha.

  2. TkJ says:

    Väldigt underhållande läsning! Bra skrivet, det är sådana här grejor som är det bästa med Ajour.

  3. Joanna says:

    Det riktigt killar i magen av nyfikenhet. Jag skulle lätt bege mig dit om jag var i stan just då 🙂
    / Joanna