Receptet på en viral hit


De senaste dagarna har onekligen kretsat kring Björn Ranelied,  författaren som numera även kan titulera sig estradör. Efter framträdandet under Melodifestivalen, där det berömda Ranelidska språket fick ordentligt med svängrum, har de flesta nätflöden varit fyllda till bredden med åsikter kring den excentriske adjunkten från Malmö. Nu har han dessutom blivit en viral hit efter att produktionsbolaget Delorean på rekordtid slängde upp en interaktiv musikupplevelse med namnet MC Ranelid.

Kalle Macklin är hjärnan bakom sajten och svarade på några av Ajours frågor i ett mejl.
Hur kom ni på den här idén?
Det var en tanke vi fick under måndagen när vi satt och funderade över helgens händelser. Vår erfarenhet säger att om det blivit nån form av tittarstorm finns det utrymme för Twitterstorm. Som i detta fall då vi tror att många hade starka känslor om herr Ranelids framträdande men inte riktigt fått ”leka av sig” dom. Det kändes lite ofärdigt på nåt sätt, så vi såg ett utmärkt tillfälle att få ha lite roligt, och dela den glädjen.
Gjordes sajten i marknadsföringssyfte för Delorean eller är det bara en kul grej?
Det var bara en kul grej. Lite ”public service” så att säga. Vi vet att många är besvikna på underhållningsvärdet i Melodifestivalen – inte Ranelids framträdande inräknat – så vi kände att om vi kan bjuda på något extra så är det vår skyldighet.
Var fick du tag på alla ljudklippen?
Vi klippte ut dom från olika klipp på youtube. Vi tyckte först att det var för bra för att vara sant, men det har visat sig att herr Ranelid har ett gäng standardfraser han använder sig av i de flesta sammanhang han framträder i. Helst hade vi önskat att han hade tid och möjlighet att komma förbi vår studio för att spela in lite extra material. Vi jobbar på det.
Vad har det blivit för reaktioner på Mc Ranelid?
Mängder av positiva reaktioner, verkligen jättekul!  ”Det här är troligtvis det bästa jag sett på internet”, och ”jag gillade inte hans bidrag, men det här är fantastiskt!” är några vi sett många varianter av. Jag såg en tweet som tog upp ämnet vuxenmobbing i samband med detta och det är ju klart att man funderar en extra gång innan man gör en sån här grej. Herr Ranelid har nog utsatts för värre saker än detta dock, och jag tror och hoppas att han har den självdistansen att han går med på att bjuda på sig själv i det här fallet. Jag tror han gör det, faktiskt.
Vad tror ni Björn Ranelid hade sagt om han lyckats klicka sig in på sidan?
Jag tror han nu skulle ifrågasätta huruvida världens främsta dator i Pentagon verkligen inte HAR fått en sexuell utlösning, med tanke på hur fin sida vi har gjort åt alla datorer.
Hur ska ni toppa det här?
Det vet vi inte än. Vi gjorde Chipsräknaren, http://chips.delorean.se, för ett tag sedan som fick liknande reaktioner, så historiken visar att vi hittar på nånting i slutändan.
Det brukar komma naturligt allt eftersom. Nånting hittar vi nog på! Kanske en uppdatering av nuvarande sidan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Fredrik Kullberg says:

  Ok. Ranelid, hovet, ett gäng ”nätsnackisar”, en bil som kilas fast i Visby (två gånger) och så hovet igen. Lättsmält och lättklickat. När tänker Ajour ägna sig åt eurokrisen och miljön?

  • Hej Fredrik! Vi tar mer än gärna emot förslag på ämnen och vinklar som vi missat. Tipsa gärna någon av våra skribenter eller här i kommentarsfältet.

   • fredrik kullberg says:

    Jag saknar djupanalyser av Eurokrisen. Krigsrapportering från Syrien. Det senaste om republikanerna i USA och aktuell litteraturdebatt.
    Kort sagt sånt som äktmedia traditionellt ägnat sig åt men som Karlsten lovat sköts lika bra av anonyma bloggare och sajter som den här.