Reklambyrå släpper tusen protestbjörnar över Minsk – i protest mot censur


I detta nu släpps knappt tusen nallebjörnar över vitryska huvudstaden Minsk. Alla med ett budskap om yttrandefrihet i ett land som är känt som en av världens värsta diktaturer.

Aktionen, som gjordes fem i morse utförs med stöd av den ökända, svenska reklambyrån Studio total. Enligt uppgift till Ajour kommer pengarna för kampanjen från Studio totals vinst från föregående år och är helt oberoende av externa uppdragsgivare. Syftet är att stödja kampen för yttrandefrihet i landet och den oberoende organisationen Charter97.org.
Ajour har tidigare uppmärksammat hur oppositionen i landet har använt nallebjörnar för att protestera mot regimen. Det är i den andan Studio totals aktion nu fortsätter.
Studio total är ökända för att med stora kampanjer provocera och lura konsumenter för att nå fram med budskap. Tidigare har de bland annat bränt pengar i Almedalen, skapat en fiktiv bloggkaraktär och hittat på en egen sport i Österrike.
Flera medier har försökt att hitta någon som kan bekräfta händelsen och är skeptiska till att det faktiskt har hänt. Regimen i landet har i flera medier dementerat händelsen.
På Flashback har det i en tråd försökts hitta bevis och där har också Studio total blandat sig i. Med ett nyregistrerat konto har Studio total-grundaren Tomas Mazetti skrivit ett inlägg där han bäddar in en film och ger kordinater till din förort till Minsk där släppet ska ha skett.
I sin kommentar skriver han också ” Jag har hört mycket om den kollektiva skickligheten hos Flashback. Just nu försöker flera stora media få videon konfirmerad genom försvarsmakten etc. Kanske kan detta vara ett tillfälle då Flashback hinner före världsmedia?”.
Följ Flashbacks försök att reda ut saken här.
http://www.youtube.com/watch?v=oPGmrFH-5no&feature=youtube_gdata_player
Uppdaterat: Studio total har nu lagt ut ytterligare en film som ska bekräfta händelsen och skrivit ett eget debattinlägg.
http://www.youtube.com/watch?v=btmb6CER6_s
Uppdaterat2: Här är den första oberoende källan som menar att aktionen faktiskt hänt. I en intervju med vitryska medborgare i staden berättar de om nallebjörnarna.
http://www.youtube.com/watch?v=pXECHPXj5pU
Vitryssland-kännaren Martin Uggla bekräftar att det är vad videoklippet handlar om och lägger till:
Intressant är förstås hur historien följts upp i Belarus. Försvarsdepartementet förnekar att något intrång har gjorts och kallar filmerna för ”montage med Photoshop” (sic). I ett större perspektiv riskerar det hela att bli en riktig skandal för Försvarsmakten, som uppenbarligen inte hade koll på det svenska planet. Jämförelser görs med Mathias Rusts legendariska landning på Röda torget i Moskva 1987. Så sista ordet är nog inte sagt än…(bilder: Studio total)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kommentarFlest rösterSenasteÄldst

  1. […] och lansera partiet i USA. Bakom detta dårskap ligger PR-byrån Studio Total (kända för att ha släppt nallebjörnar över Minsk). The Swedish Party’s hjärtefrågor är fri hälsovård, fri utbildning, neutralitet i krig […]