Sverigedemokrat om kineser: "Föds utan empati"


UPPDATERAT: ”Kineser föds utan empati”. Det skriver Sverigedemokraternas kommunfullmäktigeledamot Dennis Ek på Twitter. Ett uttalande som går tydligt emot den nolltolerans mot rasism partiet nyligen satt upp.
– Det blir något för medlemsutskottet att utreda, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen.
Det är studenttidningen Enytt som uppmärksammat hur den kommunfullmäktige i Ekerö agerat i sociala medier den senaste tiden. Utöver den rasistiska tweeten har Enytt också hittat flera sexistiska uppdateringar. Den rasistiska tweeten, som skrevs för en knapp månad sedan, kan säkert tolkas ironiskt, men det är knappast första gången Dennis Ek trampar i rasistiska klaver. Expo har bland annat hittat citat i bloggar från Ek om att ”polacker” ska skjutas och att Ek hoppas att en ”äcklig liten unge från Mexico” ska dö. Ek motiverade det med att han försökte provocera och Sverigedemokraterna såg den gången mellan fingrarna på saken eftersom det handlade om känslor kopplade till djurplågeri. Men sedan dess har partiet infört nolltolerans mot rasistiska utspel.
Efter att Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen läst tweeten hänvisar han ärendet till medlemsutskottet. Där kommer man titta på ärendet och avgöra om det är tillräckligt för att utesluta Dennis Ek från partiet. Det är även i detta forum beslutet om Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Lars Isovaara ska tas. Även dessa kan uteslutas, menar Martin Kinnunen.
– I teorin är allt möjligt, men vi spekulerar inte vad man kommer fram till i de här processerna.
Kinnunen menar också att partiet inte har någon makt över om Dennis Eks framtid som kommunfullmäktigeledamot.
Dennis Ek har inte kunnat nås för en kommentar. Men när Ajour når han partikollega Sofie Lödahl, kommunansvarig på Ekerö, skrattar hon först åt saken. Hon menar att det säkert kan vara ironi som är svår att uppfatta.
– Jag skulle helst prata med honom själv om det här. Jag tycker att varje människa först och främst och har ansvar för sig själv.
Men han är ju politiker som företräder sina väljare och även partiet?
– Jo, det gör man ju. Det enda jag kan säga är att jag inte själv kan uttrycka mig så eller ens tro så.
Gäller partiets nolltolerans även lokalt?
– Alla människor har en benägenhet att säga klumpiga och mindre genomtänkta saker, så nolltolerans vad det än gäller… svart eller vitt passar ofta inte i alla sammanhang. Man ska inte döma någon, säger Sofie Lödahl kommunansvarig för Sverigedemokraterna på Ekerö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Skeptisk says:

  ALLA människor föds utan empati!!
  Nu får ni f-n ge er, jag röstar inte på SD, jag sympatiserar inte med dom, men den som inte ser mob-tendenserna i det här är farligt historielös.
  Ni har blivit dom ni så föraktar..

  • johan says:

   Men herregud, tydligen får journalister inte granska folkvalda politiker. tycker du att sveriges journalister mobbar moderaterna om Saudi-affären? Är SD så dumma att de spyr ut sig rasistisk galla offentligt så får dom vackert ta att folk skriver om dom. Eller föreslår du att man ska stoppa huvudet i sanden och rapportera om vad som hänt senast i Bonde söker fru istället?

 2. Palle says:

  Vaddå historielösa?
  Det handlar om orsak och verkan. Går du runt och förolämpar folk på stan så får du räkna med att åka på en snyting. Kan du inte ta en smäll så ska du kanske inte provocera i det första läget….
  Det är inte ett dugg synd om SD. De har faktiskt valt själva. För det är ju rätt märkligt att just SD-företrädarna har en benägenhet att säga klumpiga och mindre genomtänkta saker, men inte andra partiers företrädare.
  Om det är något vi kan lära oss av historien så är det att det inte blir så bra när man avhumaniserar människor, när man drar alla över en kam och tillskriver grupper av människor specifika egenskaper. Att reagera mot en sån avhumanisering visar, om något, att man lärt av historien.

  • Janne says:

   Du är nog dåligt uppdaterad när du skriver att andra partier än SD inte säger klumpiga saker. Läs historiken, ta upp huvudet ur sanden, tänk om och tänk rätt.

   • Palle says:

    Visst – SD är inte de enda som säger klumpiga saker. Men de är ganska ensamma om att ha företrädare som kutar runt med järnrör och muckar med folk på stan.
    Vilken historik ska jag läsa? Jag har sisådär 200 högskolepoäng i historia och är utbildad historielärare. Menar du att universiteten inte är uppdaterade?

    • Janne says:

     Historia kan du säkert vara duktig på men dina poäng innefattar nog inte detta ämne så universiteten känns inte särskilt relevanta.
     Ta och kolla igenom de senaste 20 årens nutidshistoria och du kommer att finna en mängd grodor och misstag från de fina partierna, en del som inkluderar våld.
     Kan avsluta med att säga att historien med järnrören var oerhört klantigt gjort och att jag inte försvarar ett sånt beteende.

 3. […] om kineser: ”Föds utan empati” (Ajour 2012-11-29) Share this:TwitterFacebookGillaGillaBe the first to like […]