Arkiv för
copyright

25 januari

Finland crowdsourcar sin nya copyright-lag

En finländsk aktivistgrupp är fast besluten att ändra landets copyright-lag – och de kan faktiskt lyckas, rapporterar sajten The Daily Dot. Common Sense in Copyright, som gruppen kallar sig, tar nämligen hjälp av en lag från 2012 som gör det möjligt för alla finska medborgare att lämna in lagförslag via ett så kallat ”Open Ministry”-system. Om ett förslag lyckas samla in minst 50 000 namnunderskrifter under en sexmånadsperiod så måste den finska riksdagen rösta om det. Och just nu ser det väldigt ljust ut för aktivisterna – på endast två dagar så har lagförslaget samlat ihop 9 000 underskrifter, enligt deras kampanjsida.
Lagförslaget innebär bland annat mildare straff för upphovsrättsbrott och en bredare definition av ”Fair use”. Common Sense är dock noga med att påpeka att deras förslag inte ska ses som en ”pro-piracy-lag”, utan bara att den nuvarande lagen är alldeles för hård och att unga människor som laddar ner upphovsrättsskyddat material för eget bruk i dagsläget blir för hårt straffade.

9 april

Härvan kring Terje Hellesö växer

Flashbackgrävarna, som fick Guldspadens hederspris för sitt gräv om fotografen Terje Hellesö, fortsätter gräva kring fotografen.
Hela tiden dyker nya bilder upp som visar hur omfattande fusket med inklippta exotiska djur i naturbilder varit.
I dag visar grävarna att det inte bara handlar om bilder, utan också texter. I flera av Terjes texter har han kopierat rakt av från engelska böcker. Grävarna tar som exempel upp fyra avsnitt som visar hur det är närmast identiskt kopierat, utan källhänvisning.
Läs hela grävet på Terjade foton.