Arkiv för
jämställdhet

29 januari

Att vara kvinna i sportjournalistikens värld

Det finns många sammanhang där det finns väldigt starka manliga strukturer. En av dem är sportjournalistiken. Från att till ganska nyligen bestått av något i stil med 98% män kommer det glädjande nog fler och fler kvinnor till skrået, inte bara under förutsättning att de visat framfötterna (och mer därtill) på någon lista över de 69 sexigaste kvinnorna.
Men hur ser de manliga kollegorna egentligen på den här förändringen och hur villiga är de att ge plats åt kvinnorna när det kommer till kritan? Det kan man bara spekulera i, men dessa frågor väcktes onekligen till liv i morse när twittraren @emfilus fångade den här ögonblicksbilden i SVT:s nyhetssoffa, där sportpanelen, bestående av  SVT:s Jonas Karlsson, Aftonbladets Jennifer Wegerup och Expressens Mathias Lühr, tagit plats.
Screen Shot 2013-01-29 at 3.08.01 PM Läs vidare →

29 oktober

Kvinnor lyfter varandra på nätet

Foto: Linda Håkansson (c)


De senaste dagarna har flera uppmärksammat den snedfördelningen på deltagande av kvinnor och män i paneler och på föreläsningar på IT-relaterade evenemang. Förra veckan hamnade Internetdagarna i blåsväder då fördelningen av könen på scenerna inte var femtio-femtio. Ett annat evenemang som fått kritik är SIME. Bland annat tog Maria GustafssonBrit Stakston och Therese Göterheim initiativet till hashtaggen #ggalert, som står för Geek Girl Alert, som man kan använda om man vill uppmärksamma att det behövs tjejer till IT-sammanhang och under hashtag #kvinnolyft lyfter nu kvinnor varandra på Twitter och i andra sociala medier. Initiativtagare till #kvinnolyft är Karin Berg, sociala medie-konsult och egenföretagen som driver den egna firman DiggaK men också sajten enbokcirkelföralla.se. Läs vidare →