Arkiv för
Mac

29 november

Så löser du ljudproblemet på din Macbook Air

Jag köpte en ny dator för ett tag sedan. En Macbook air. Det var en lite plågsam resa i början när jag skulle vänja mig, men nu sitter jag här som en beroende och tycker min gamla Macbook känns klumpig och kan för mitt liv inte förstå hur man kan ha något annat än den sylvassa Macbooken.
Om det inte vore för det där med ljudet.
Av någon anledning försvinner ljudet ibland. Det händer oftast med att jag trycker in eller drar ut hörlurarna. Så blir det helt tyst. Ljudkortet fungerar och sånt, men själva ljudet funkar inte utan att jag stänger av datorn.
Jag har ryckt lite på axlarna åt det där, men efter att det i dag hände för femte gången frågade jag på twitter. Tydligen är det en vanlig sak. Och märkligt nog handlar det om ett mjukvaruproblem i operativsystemet Lion. Alltså borde det vara enkelt fixat.
Och det är det ju. Genom att starta om. Men i dag fick jag tips om en lösning om hur man kommer runt det. @antonmalmberg tipsar mig om Kai Yen som har gjort ett litet program.
Ladda ner programet, lägg det i din program-mapp, starta det och – vips – så funkar ljudet igen!
Som en liten blessing att ta till när Appleodjuret straffar oss för att vi föll för dess former.
Varsågod.

2 november

Apples mest irriterande problem för Mac är löst

NÖRDPOST! Jag har alltid ägt en PC, men i mediebranschen är Mac standard och jag har fått vika mig och gå över. Det har i många hänseenden varit ett fint möte. Jag gillar mycket att man till exempel på en Mac kan öppna locket på datorn och direkt vara igång.
Men sedan finns några saker som jag verkligen ogillar. Som hur Mac håller på och mästrar hur jag ska bete mig med datorn. Att de till exempel vägrar låta mig flytta filer som jag vill. Ska flytta en fil från en mapp till en annan har jag varit tvungen att 1) Kopiera filerna i den ena mappen och klistra in den i den nya mappen. 2) Sätta upp två fönster bredvid varandra och dra filen mellan mapparna. Som ett barn.
Men i dag hintar uppmärksamme @wennborg på att @pogue har haft en webcast i dag (länk?) där han tipsar om nya tips och trix i Macs senaste operativsystem Lion.
Och titta! Där finns en lösning till problemet!
Kopiera filen som vanligt (med cmd+c), men när du ska klistra in den använder du cmd+alt+v och VIPS så har du inte längre någon kopia kvar i den gamla mappen utan har faktiskt gjort en riktig flytt!
TACK Apple!