Arkiv för
mediekritik

9 januari

Nej, julmusten kommer inte att förbjudas

Sveriges klenod, julmusten, är hotad. Hela internet och svenska medier är i gungning av nyheten som i morse släpptes av Dalarnas tidning. Enligt ett nytt EU-direktiv får man inte blanda karamellfärg i maltdryck. Nyheten spreds sedan till konkurrenter över hela landet. Men nyheten att det skulle hota julmustens existens är inte sann.
Facebookaren Kenneth Ölund såg nyheten spridas och tyckte den var konstigt. Han fann att nyheten plockats upp från Svenska bryggeriers sajt, där Cecilia Giertta bloggat om det nya EU-förbudet. Där skriver hon ingenting om något förbud för julmusten, däremot olika möjliga lösningar för de vars dryck innehåller både malt och karamellfärg. Hon är till och med extra tydlig när det gäller just julmust:
”Vad det betyder för julmusten är en annan sak, den innehåller ju både malt och karamellfärg, men säljs ju inte som  maltdryck precis och berörs inte av EU i det här fallet.” Läs vidare →

13 augusti

Svenska nördars bluff blev snackis i Apple-världen


Inför Apples förmodade lansering av Iphone5 går ryktena varma. Svenska produktionsbolaget Day4 ville testa om de själva kunde dra igång ett rykte – och lyckades. Genom att lägga upp en bild på en ”omöjlig” skruv och posta den på Reddit fick den spridning i första bloggen Cult of mac och sedan i Macworld, Wired och Yahoo.
Själva menar svenskarna att Apple-läsarna efter mediepubliceringarna tog ryktet som sanning och som ett bevis på hur lättmanipulerade internetläsaren är.
En annan tanke är att medier plockar upp rykten, dissekerar dem och sätter dem i perspektiv för sin publik.
Läs hela det svenska produktionsbolagets version om hur de gjorde här. (Läs även mer hos Nyheter24)