Nej, julmusten kommer inte att förbjudas

Sveriges klenod, julmusten, är hotad. Hela internet och svenska medier är i gungning av nyheten som i morse släpptes av Dalarnas tidning. Enligt ett nytt EU-direktiv får man inte blanda karamellfärg i maltdryck. Nyheten spreds sedan till konkurrenter över hela landet. Men nyheten att det skulle hota julmustens existens är inte sann.
Facebookaren Kenneth Ölund såg nyheten spridas och tyckte den var konstigt. Han fann att nyheten plockats upp från Svenska bryggeriers sajt, där Cecilia Giertta bloggat om det nya EU-förbudet. Där skriver hon ingenting om något förbud för julmusten, däremot olika möjliga lösningar för de vars dryck innehåller både malt och karamellfärg. Hon är till och med extra tydlig när det gäller just julmust:
”Vad det betyder för julmusten är en annan sak, den innehåller ju både malt och karamellfärg, men säljs ju inte som  maltdryck precis och berörs inte av EU i det här fallet.”
Ölund tog därför kontakt med Giertta. Hon var snabb i sitt svar.
– Det som står i artikeln är helt galet och jag söker just nu reportrarna som skrivit och kräver en rättelse, säger Cecilia Giertta.
Skönt, julmusten är räddad. Även om den nu aldrig var hotad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Sonja says:

    Och jag som nästan hann starta en protestgrupp på facebook och allt. Är mkt lättad.

  2. En av reportrarna skyller på att ”kompisarna (de andra reportrarna) bara körde på” samt att vd:n inte hade koll. Ja, det var väl inte precis hennes jobb. Kolla in reporterns svar på
    http://www.sn.se/asikter/ledarbloggen/1.81314?blogPostEditorAction=view_public_blog