Arkiv för
normer

1 augusti

Yttrandefrihet, memer och sociala normer

Zeddie Little sprang ett enmilslopp när någon råkade ta en bild på honom och memen kallad ”the Ridiculously Photogenic Guy” var född. En solskenshistoria; memen gjorde att han fick massvis med uppmärksamhet och då hans ambition var att slå sig in på PR-marknaden, underlättade detta för honom betydligt. Det finns många sådana här fina exempel, men det är inte alltid en positiv grej att bli ansiktet i ett mem.
Ta till exempel ”jag kan räkna till potatis” (I can count to potatoe). Uttrycket användes för att etikettera någon som ovanligt korkad och rätt snart seglade det upp en bild på en tjej med Downs syndrom som illustration. Föräldrarna till henne försökte vända sig till polisen för att få hjälp med att få bort memen där hennes bild användes, men det fungerade inte. Uppmärksamheten i media har dock gjort att memen tappat fart, då folk läst och kopplat tjejens ansikte till en människa.
Folk som hänger på och skrattar tänker i första hand inte på att det är en person på bilden, som finns och kan bli påverkad. Det är inte av elakhet nödvändigtvis, handlar kanske mer om att det är oväsentligt att veta vem det är; det är själva attityden, skämtet, andemeningen man ser, inte personer. Läs vidare →