Arkiv för
UNT

18 januari

Polisen: Inget brott har begåtts i samband med "innebandypojken"

Förra veckan skapade ”innebandypojken” chockvågor genom Sverige. En tränare påstod att en pojke lämnats att gå hem av sin pappa vid en innebandyturnering, eftersom han ”spelat för dåligt”. Flera medier drog stort på saken, men ingen hade pratat med varken pojken eller pappan. Trots det kablades nyheten ut som sanning.
Jag skrev då en grej om saken, efter att ha pratat med UNT, som var den tidning som drev den mesta journalistiken kring saken, och deras ansvarige utgivare, Carl-Åke Eriksson. Han menade att det inte fanns något tvivel om att publicera saken eftersom ”allmänintresset är uppenbart i det här fallet”. Han menar också att UNT hade ”de uppgifter som behövdes för att publicera”.
När åklagaren idag offentliggör sin utredning har man en helt annan bild av skeendet. Där blir det också tydligt hur avgörande det var att få tag i pappan för att få en bild av hela sanningen: Läs vidare →

9 januari

Innebandypojkens familj jagas – var det rätt att publicera?

Många engagerar sig just nu i fallet med den 10-årige pojke som lämnades ensam kvar utanför innebandyhallen – för att hans pappa, enligt uppgift, tyckte att han spelade för dåligt.
Händelsen har skapat en våg av känslor i sociala medier efter att en bloggare uppmärksammade fallet. Uppsalatidningen UNT är den som lett journalistiken kring det och saken har engagerat flera riksmedier. När UNT fick tag på den ledare som hittade pojken och även pratade med pappan i telefon, bedömde de berättelsen så trovärdig och sanningsenlig att de publicerade den. Läs vidare →