Arkiv för
vimeo

20 december

Kungahuset släpper egen granskning om kopplingar till nazismen


Ajour har tidigare flera gånger skrivit om hur kungahuset allt mer frekvent och strategiskt använder nätet för att publicera egna nyheter. Oavsett om det handlar om första – och hela tiden nya – bilder på nyfödda prinsessan Estelle, egna artiklar om Madeleine eller förlovningsvideos. Alla skapade för att äga nyheten själva, kunna styra mediebilden lite enklare.
Idag vid lunchtid släppte Kungahuset ytterligare ett videoklipp. Läs vidare →

25 oktober

Hovet gör rätt – igen

Kommer ni ihåg hur vi hånade hovet när de gjorde sitt första trevande försök ut på Youtube? Det var med förlovningen mellan Victoria  och Daniel och hela kungafamiljen tycktes gömma sig bakom ett väldigt högt bord på slottet. Det gick till och med rykten om att det var prins Carl-Philip som stod för filmandet. Så var det så klart inte. Men trots alla taffligheter var det ett första, smart steg ut på nätet. Och en insikt om att de själva kunde ha kontroll över hur de når ut till medborgarna. Att hovet inte alltid måste filtreras genom media. Läs vidare →

21 februari

Kungahuset publicerar video på kronprinsessan som vaggar fram med #kUnge

Jag är genuint osäker på den här texten och filmens nyhetsvärde, eller ens existensberättigande på Ajour, men på något sätt tycker jag det är lite fascinerande hur även Kungahuset, sakta men säkert, tar sig ut på nätet.
Idag gjorde kronprinsessan Victoria sitt sista offentliga uppdrag innan hon förväntas föda. Hon mötte med Finlands avgående president för en lunch.
Och innan scanpix eller någon av kvällstidningarna har hunnit lägga ut något rörligt lägger Kungahuset själv ut ett klipp på Victoria på, som vaggar sig genom slottets korridorer med en jordglobsmage. Klippet är inbäddat på hovets sida, men är tillgänglig för vem som helst att bädda in från Vimeo.
På hovets Facebooksida postar de klippet och får genast ett gäng ”gillar”.
http://vimeo.com/37175697
Jag tycker det är en så smart grej av hovet. Efter deras mindre lyckade entré på Youtube har de lärt, gjort läxan och tar några små, stapplande steg mot att söka sig närmare…pöbeln.
För övrigt har det varit en del prat om vilken hashtag som ska användas för att prata om vår blivande statschef. Det kommer säker utkristalliseras efter hand, men mitt förslag är: #kUnge Visst är det fyndigt?