Påvens avgång – vår undergång?

1360581337964

En av de mest spridda nyhetstexterna om måndagens besked att påven Benedictus XVI i slutet av februari lämnar tronen (eller gudaskägget eller vad det nu är man sitter på som påve) kom från BBC News, och underströk hur överraskande nyheten var. ”Den oväntade utvecklingen – den första påvliga avgången på nästan 600 år – förvånade regeringar, Vatikanen-bevakare och även hans närmaste medhjälpare”, fastslogs där. Men alla delade faktiskt inte denna känsla av fundamental chock. Åtminstone inte surfarna på 4chans avdelning för övernaturliga diskussioner – /x/.

Skärmavbild 2013-02-11 kl. 17.57.45”NU HÄNDER DET… NÄSTA PÅVE KOMMER SKÅDA TIDERNAS SLUT” kungjorde nämligen en anonym användare i en trådstart vid lunchtid, kort efter att nyheten om påvens avgång blev offentlig. Hen bifogade en bild – se ovan – och länkade till en Wikipedia-artikel om en skrivelse med det fantasieggande namnet ”Prophecy of the Popes”. I en artikel på The Telegraph beskrivs den av historikern och katoliken Tim Stanley som en lista utgiven 1595, där en rad framtida påvar inklusive Benedictus XVI beskrivs. ”Faktum är att profetian varit spöklikt korrekt i förutsägelserna om påve efter påve, vilket gör den tämligen skrämmande att läsa i dag,” skriver Stanley.

Varför? Jo, för att Prophecy of the Popes fastslår att efter att Benedictus kommer en påve vid namn Peter, Petrus på latin, ta över. Och han är ingen gullviva, direkt. För under honom kommer ”the city of seven hills (Rom) be destroyed, and the terrible judge will judge his people”. En slags antikrist, helt enkelt, även om han råkar vara centrerad till Rom. Även Bibeln flaggar för detta – i Uppenbarelseboken 17:10-11 pratas om sju kungar, där den siste kommer regera en kort tid och därefter följas upp av ”the beast” själv. Det faktum att en favorittippad kandidat för påvskapet efter Benedictus är Peter (!) Turkson från Ghana får inte förutspåelsen att verka muntrare.

Vissa i 4chan-tråden tog profetian med en nypa salt, och andra gjorde inte det. En frågade sig om det var dags att bunkra upp med mat och guld, en annan skrev resignerat att det hade varit en ära att känna skribenterna i tråden. Även på Twitter och i Flashback-tråden om Benedictus avgång kom profetian på tal, och någon konstaterade trött att ”en ny 2012-hysteri” var i antågande.

Helt avgjord är dock inte frågan. Som National Review i ett blogginlägg konstaterar så går teorin efter klassiskt konspirationssnitt, där man börjar med profetian och sedan får händelsernas egentliga fakta att passa in. Dessutom är det oklart om S:t Malachy, som sägs vara profetians författare, verkligen står bakom texten eller om han tillskrivits den senare. Fakta är dock mer eller mindre strunt samma när ett intrigsuget nät ser möjligheten att väva mystik kring samtidshändelser – av såväl uttråkning som av ateism. En redig gåta gör ju som bekant även en grå februaridag gladare.