Trött tyckarjournalistik är inte längre tillräckligt

I en tid då tidningar inte bara konkurrerar med varandra om att förmedla information, utan även med företag, organisationer, bloggar, privatpersoner och mycket annat, så ställer det förstås högre krav på dem att göra det där lilla extra. Det som inte krävdes av dem för tio år sedan.
Det har inte DN Sport gjort idag.
Inför åttondelsfinalerna i Champions League, där de första matcherna spelas nu ikväll, har DN Sports Anders Lundqvist gjort en snabbgenomgång där han bedömer varje lags chans att gå vidare i procent. Genomgången får även stor plats i papperstidningen. Problemet är bara att han i de flesta fall är ute och cyklar.

Det säkraste sättet att förutse resultat i fotbollsmatcher idag, eller i sportevenemang överlag för den delen, är att titta på vilka odds olika spelbolag sätter på dem. Spelindustrin omsätter miljarder, och att analysera utgången av matcher är företagens kärnverksamhet. Ett enkelt sätt för Lundqvist att motivera sina  bedömningar vore alltså att kika på vad spelbolagen tror. Men det har han uppenbarligen inte gjort.
Bland annat så anser Lundqvist, helt utan att förklara varför, att det är 50 procents chans att Manchester United slår ut Real Madrid. I själva verket är Real Madrid ganska klar favorit hos spelbolagen. Samma felaktiga analys görs gällande Arsenal, som får generösa 40 procents chans, när oddset på motståndaren Bayern München i själva verket i många fall är lägre än det som Unibet hade på Barack Obama som segrare i det amerikanska presidentvalet i höstas.
Faktum är att Lundqvists bedömning bara stämmer hyfsat bra i tre av de åtta dubbelmötena. Att Juventus och Barcelona är storfavoriter mot Celtic respektive Milan, vilket är relativt enkelt att räkna ut, samt att det är väldigt jämt mellan Porto och Malaga.
Antingen så anser DN att deras egna journalister kan göra bättre analyser än multinationella företag med spetskompetens på området och enorma resurser, eller så lever de kvar i den där världen för tio år sedan. Frågan är vilket som egentligen är värst?
DN har självklart rätt att göra sin egen bedömning, och jag hade gärna läst en kaxig, välmotiverade krönika om varför Manchester United kommer att slå Real Madrid. Men det var ju inte detta, och problemet för DN Sport är att det precis sån här trött journalistik som riskerar att göra tidningens innehåll orelevant för deras målgrupp. Inte nog med att det är totalt ointressant för mig som fotbollsintresserad läsare att ta del av till synes opåläst och ogrundat tyckande – det underminerar även DN:s trovärdighet som en pålitlig informtionskälla på ämnet.
Den värld där tidningar i princip hade ensamrätt på informationsförmedling finns inte längre. Om de vill behålla sin relevans bör det krävas mer än en googling för att dra ner byxorna på dem.
 
Ajours snabbgenomgång (med hjälp av spelbolagsodds från Unibet och Bet365):
Juventus – Celtic
DN: 90-10
Kommentar: Rätt, Juventus storfavorit till oddsen 1,14-5,00 och 1,16-5,00.
Valencia – PSG
DN: 50-50
Kommentar: Fel, PSG är klar favorit till oddsen 1,55-2,40 och 1,53-2,50.
Real Madrid – Manchester United
DN: 50-50
Kommentar: Fel, Real klar favorit till oddsen 1,62-2,20 och 1,57-2,40.
Shakhtar Donetsk – Borussia Dortmund
DN: 40-60
Kommentar: Tveksamt, Dortmund är större favorit än så. Odds 2,45-1,50 och 2,75-1,44. Faktum är att de har lägre odds som slutvinnare av turneringen än exempelvis Juventus.
Bayern München – Arsenal
DN: 60-40
Kommentar: Fel, fjolårsfinalisterna Bayern är näst intill storfavorit till 1,28-3,50 och 1,28-3,75.
Malaga – Porto
DN: 45-55
Kommentar: Rätt, spelbolagen säger 1,95-1,80 och 2,00-1,80.
Galatasaray – Schalke 04
DN: 60-40
Kommentar: Helt fel, det är tyskarna som är klara favoriter till 2,45-1,50 och 2,40-1,57.
Barcelona – Milan
DN: 90-10
Kommentar: Rätt, precis som fallet Juventus-Celtic så har det helt korrekt att Barcelona är storfavorit. Odds 1,08-6,50 och 1,12-6,50.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. CS says:

    Spelbolagen sätter såklart odds som DOM tjänar på, dom analyserar ju inte matcherna för din skull. Vi får väl se när matcherna är spelade vem som hade rätt, det är ju inte konstigare än så.
    Men INGENTING av det här är ju journalistik..

    • Truls says:

      …och de tjänar inga pengar om de har FEL. Herregud, tänk efter lite människa!

      • CS says:

        Och vad är fel?
        Dom sätter ju oddsen för spelarna i lika stor utsträckning.
        Säg att lag A är absolut favorit, vi ”vet” på förhand att dom kommer vinna över B. Ett lågt odds antyder ju detta, och alla som är som Markus kommer satsa på A. Vinner spelbolagen på det? Om dom istället sätter ett lågt odds på B, så kommer alla ”Markus” spela på B, och förlora, och då vinner spelbolagen garanterat.

  2. CS says:

    Dessutom undrar jag om din slutsats verkligen är grundad i fakta. Kan du på något sätt visa att spelbolagen har rätti sina odds? Det är ju ganska lätt att kolla, mem för det behövs ju mer än en Googling.
    Om det är som du säger så bör spelbolagen ligga närmare 100% än 50% i att det lag/resultat som har lägst odds, är det lag/resultat som vinner, är det verkligen så, eller antar du att det är så för att spelbolagen är ”multinationella”?
    Du kan väl visa ett facit på 1000 matcher under en given tidsperiod?

    • Markus Welin says:

      Det är klart att det finns enskilda individer som kan ha fler rätt än spelbolagen. Men Anders motiverar ju inte varför just han skulle ha det. Som ett enkelt test så kan vi väl rätta matcherna i efterhand och se om oddsen eller Anders har flest rätt.
      Dock – min poäng är ju att den här typen av artiklar inte tillför något. Som läsare vill jag ha antingen en krönika som driver en tes med bra argument, eller så vill jag ha något så när objektiva fakta. Detta är ingetdera – oavsett om oddsen har rätt eller inte.

      • CS says:

        Han kanske helt enkelt inte tycker det är någon idé att förklara saker för dig som du inte förstår?
        I likhet med en annan skribent som vi inte behöver namnge.

  3. KRS says:

    Hade det varit så enkelt att man kunde bara följa spel-, ja jag upprepar S P E L -bolagen så hade väl alla varit stenrika nu. men det är ju det som ligger som grund för folks spelande. att folk spelar emot oddsen för att i många fall vinner någon som hade sämre odds mot sig…
    jag har inte läst DN, eller Anders Lundqvist artikel och har inget för varken den eller den andre. men att avskriva någon för att de tror att ett väldigt bra fotbollslag som Man U kan slå Real är väl lite att ta i… det har skett större mirakel än så… Grekland vann EM 2004, var säkert inte många spelbolag som hade de som favoriter inför…

    • Markus Welin says:

      Min poäng är att det är fullkomligt ointressant för mig som fotbollsintresserad att läsa om vad Anders tror – om han inte motiverar varför. Hade som sagt gärna sett en krönika på ämnet, men den här typen av helt ogrundade sifferanalyser tillför ingenting.

  4. Marcus says:

    Tramsig artikel. Spelbolagen sätter odds utan motivering, DN sätter odds utan motivering, ändå har spelbolagen rätt?

  5. CS says:

    Nu är jag mer eller mindre ointresserad av fotboll, men du får gärna följa upp den här ”artikeln”, den match jag har sett resultat på är MU-RM som väl slutade oavgjort, som du menade var otänkbart, Real är ju klara favoriter, den journalist du spydde galla över sa 50-50, vilket jag får till oavgjort, hur gick det i övriga matcher?
    Du kanske inte är fullärd även om du är intresserad?

    • Markus Welin says:

      Du förstår verkligen inte – detta har ingenting med mina kunskaper att göra. Min kritik gick ut på att det är slarvigt att slänga sig med siffror godtyckligt, som journalisten gjorde. Och ingenting är otänkbart. Om jag slår en sexa två gånger i rad med en tärning, vilket på förhand är 1/36, så sitter jag ju inte och kritiserar de som påstod att det var osannolikt på förhand.
      Att du sedan inte ens vet att det är en returmatch kvar att spela den 5 mars ser jag som ett tecken på att jag inte ska slösa mer energi på att försöka förklara saker för dig.

      • CS says:

        Anders Lundqvist kanske känner samma sak med/för sina läsare? Att om dom inte förstår direkt vad han menar, om dom inte förstår hur bra han är, så är det iaf ingen idé att han förklarar hur han har kommit fram till sina resultat!?
        Ni kanske delar det föraktet för dom läsare som inte förstå eller inte är på exak samma nivå som ni i det aktuella ämnet, bara att han inte är så öppen med det?

        • VP says:

          Fine, denna artikel kanske är under all kritik, men att dra hela DN-redaktionen över samma kant för detta snedsteg känns väl lite överdrivet. Att de skulle behöva se sig om ryggen för medborgarjournalismen som du menar kan ersätta de kvalitativa nyhetsförmedlarna, typ DN – är väl å ta i. Sån journalistik fungerar möjligen där nyheterna utgörs av bilder och film som visar på faktiska bevis. Men hur ska man kunna se dessa ”bloggar, privatpersoner, organisationer” som legitima nyhetskällor i framtiden, när man vet att de redan idag är uppbackade av flertalet intressenter som vill utnyttja deras publicitet.
          Ain’t nobody got time for that!

          • Markus Welin says:

            VP: jag håller med, delar av den traditionella journalistiken blir svåra att ersätta för medborgarjournalistik och andra informationskällor. Men jag tror också att det blir allt viktigare för tidningarna att ha koll på vilka delar det är, och sedan lägga sin kraft på dessa – och inte på artiklar som Lundqvists.
            Det du nämner om legitimitet osv är förstås också en intressant aspekt på det hela. Just i detta fall bedömer jag spelbolagssiffrorna som en typ av ”data”, vilket då skulle legitimera att jag tycker journalisten gjort ett otillräckligt jobb. Men det finns förstås andra scenarion där det blir svårare. Legitimitet/källkritik är helt klart en relevant fråga, men jag tror att den är för stor för att jag ska kunna ta upp den som en parentes här.

  6. […] så ställer det också högre krav på journalisterna. Detta var något som jag behandlade i en text på Ajour i veckan, i samband med att Anders Lundqvist på DN Sport bedömde de olika lagens chanser att gå vidare […]

  7. Well, vi har nu resultatet och kan bara säga att DN hade mer rätt än spelbolagen.
    Juventus 3 – Celtic 0
    DN: Rätt
    Spelbolagen: Rätt
    Valencia 1 – PSG 2
    DN: Fel
    Spelbolagen: Rätt
    Real Madrid 1 – Manchester United 1
    DN: Rätt
    Spelbolagen: Fel
    Shakhtar Donetsk 2 – Borussia Dortmund 2
    DN: Rätt
    Spelbolagen: Fel
    Totalt:
    DN hade 3 rätt av 4.
    Spelbolagen hade 2 rätt av 4.

    • Markus Welin says:

      Fast det stämmer faktiskt inte. Både DN:s procent och spelbolagens odds var gällande vilket lag som kommer att gå vidare, och det är en returomgång kvar att spela innan vi vet svaret.
      Men självklart kan jag göra någon slags uppföljning i form av en kommentar här när vi vet. Så gott det nu går, i vissa fall kan det blir svårbedömt. För det kan förstås vara så att Lundqvist är en av dem som har fler rätt än spelbolagen. Det finns ju trots allt de som har det, hela systemet bygger ju på att många måste förlora för att en del ska kunna vinna. Men då hade det ju också varit intressant att få lite bättre motiveringar kring varför han tror som han gör.

      • Procentsatsen handlar ju om kvalitetsskillnaden mellan lagen just nu. Om det bara handlade om vilka som ska gå vidare så borde ju inte oddsen kunna vara 50-50. Ett lag måste gå vidare.
        Jag håller dock med dig om att DN borde gett en motivering till sina bedömningar. Men jag skulle akta mig för att generellt säga att sportjournalister har sämre koll än spelbolagen.
        Odds är ingen exakt vetenskap. Visst kan man göra statistiska analyser av lagens tidigare matcher mot andra och varandra. Om det vore så enkelt skulle man kunna avgöra CL genom att titta på t.ex. http://www.footballdatabase.com/worldrankings.php?Rnk=1. Förra året vann dock Chelsea trots att såväl Bayern Munchen som Barcelona var bättre än Chelsea enligt statistiken.
        Varför är det så? Det är mycket annat som kan spela in då matcherna spelas, exempelvis fysiken och stämningen i truppen, väder och kvalitet på spelplanen och händelser under matchen, till exempel tur, skador och utvisningar. Som klyschan lyder: bollen är rund.
        Som sportjournalist har du samma möjligheter som spelbolagen att undersöka förutsättningarna för just den aktuella matchen. Jag ser inte varför sportjournalister skulle kunna bedöma just dessa typer av matcher sämre än spelbolagen.

        • Markus Welin says:

          Jag håller helt med dig Pontus – odds är ingen exakt vetenskap och det kan alltid förekomma avvikelser. Så här i efterhand så kan jag tycka att spelbolagen fick lite för stort utrymme i min text, eftersom att i princip alla kommentarer handlat om dem istället för den verkliga frågan jag ville lyfta. Jag kunde t.ex ha skippat genomgången med odds vs DN och ändå fått fram min poäng – dvs att läsare idag är mindre intresserade av den här typen av journalistik (godtyckliga sifferbedömningar utan motiveringar) än de var under tiden före internet.

          • Jag tror att du är inne på något intressant. Sportjournalistiken har snuttifierats på senare år. Det är dock inte bara en trend som sammanfaller med webben. Tyvärr är det en generell trend i journalistiken som pågått sedan 1990-talets ekonomiska kris. Ta gärna fram en gammal DN från början av 1990-talet i broadsheet och jämför med nuvarande DN.se så förstår du skillnaden. Idag får vi fem stycken text, då fick vi flera spaltmeter.

          • Christian Thomasson says:

            Pontus har så rätt. DN var som bäst i början på 90-talet när den var 4-delar underbar broadsheet. Stil och kvalitet med långa texter. I dag liten tabloid och snuttifierat med massa tyckande och krönikörer.
            Jag framhåller Danska Politiken som förebild, broadsheet och bra texter. Dessutom går tidningen bra!
            Även danska kristeligt dagblad är broadsheet och mår utmärkt! Så nog borde svenska tidningar kunna återgå till kvalitetsjournalistik i broadsheet!