13-åriga flickan som eftersöktes på Facebook återfunnen

Som vi skrev igår spred tiotusentals länken om den försvunna 13-åringen från Sala. I dag är hon återfunnen, rapporterar P4extra (med en snäll blänkare till oss, tack!)

Polisen i Sala menar att allt gick odramatiskt till.

– Vi fick ett tips om att hon var hos en kille, säger Mikael Lundqvist på Salapolisen till Ajour.

Polisen hämtade helt enkelt henne där och så var allt över. Trots att tiotusentals följt fallet och många har hört av sig till polisen menar Mikael Lundqvist att det knappast var mer drama nu än tidigare gånger.

– Vi jobbar inget annorlunda för det, säger Mikael Lundqvist.

Som vi skrev i går försvann den 13-åriga flickan från ett LVU-hem. Sala-polisen har varje månad ungefär 3-4 sådana fall, skillnaden med det här fallet var den stora uppmärksamhet som skapades efter att flickans morbror efterlyste henne på Facebook. Polisen vill inte säga om tipset hjälptes av efterlysningen på Facebook.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Ronnie Persson says:

    Vad händer den dag en misshandlad kvinna väljer att försvinna från sin förövare – varvid förövaren efterlyser henne via facebook ihop med en tårdrypande och trovärdig historia. Skulle vi isf ovetande hjälpa en förövare genom att sprida det i sociala kanaler?

    • Jack Werner says:

      Jävligt intressant vinkel.

    • Anton says:

      Bra problematiserat Ronnie! Jag har aldrig reflekterat över den aspekten.
      En sak jag har tänkt på är hur effektiva sådana kampanjer faktiskt är. Det är inte allt för många som har fotografiskt minne och att faktiskt koppla en bild på FB med ett ansikte IRL är ju i princip omöjligt om jag inte effektivt letar.
      Att dessutom gå fram till någon och inleda med ”Hej, är du den saknade flickan som jag sett en FB-kampanj om?” är nog obekvämt för de flesta. Personligen tror jag att dessa kampanjer är som de flesta ”likes”, ett sätt att få känna att man gör nytta utan att faktiskt lyfta rumpan från datorstolen. Ett slags självbedrägeri helt enkelt.

    • Jonkas says:

      Finns redan exempel på det och det är inte vackert. Fallet i Bjästa där killen som erkänt våldtäkt plötsligt lanserades som oskyldig på Facebook. Många tusen anslöt sig till gruppen som stödde killen och utpekade offret som lögnare, och mycket värre saker än så.

  2. Emma says:

    Jag delar aldrig med mig av sådana här efterlysningar och jag tycker det är fel väg att gå. Flickan har uppenbarligen rymt från hemmet flera gånger, det är extremt vanligt och jag tror verkligen att polisen vet vad de håller på med.
    Nu vet istället alla att flickan är på ett LVU-hem och frågan är hur det känns för henne att hela världen vet om. Varför skrev ni om detta från början?

    • Vi skrev om efterlysningen utan att dela med oss av den. Vi publicerade inte namn/bild till exempel. Vi skrev om det för att kort berätta hur polisen agerar i liknande fall, och för att ta upp fenomenet.

      • Tom Bror says:

        Vad skrev ni om sa du? 😉
        Det enda som kom upp om Polisens arbete var ju att de liksom inte använde hundar – den artikeln var ett riktigt lågvattenmärke på många sätt. Den var med rubrik och dess innehåll väldigt nära Aftonbladets direktöversatta artiklar mitt under sommaren… :/

        • Huh? Om tiotusentals delar, hundratusentals läser – är det då inte relevant att berätta om polisens arbete? Vad som hänt, om de hittat, vad de gör, om det är vanligt?

          • Tom Bror says:

            Jo, så klart det är… Men VAD berättade ni om det i artikeln? Eh, liksom ingenting… Det enda som kom fram var ju: ”Det är inte så att vi satt in hundar för att börja eftersöka”. Vad menar du mer att ni skrev att de GÖR? Gör om, gör rätt….

          • Läs den texten igen så ser du vad de svarade.

          • Tom Bror says:

            Du kan inte på allvar mena och rättfärdiga det hela med denna korta rad: ”Däremot tar de det på allvar, följer det som skrivs på nätet och har kontinuerlig kontakt med anhöriga”
            Är det det som du anser vara underlaget till rubriken: ”så agerar polisen”? Eh, snälla… Det är ju bara pinsamt ju… Finns som sagt mer substans i kvällspressens sommarnotiser liksom…

          • Rättfärdiggöra? Det var polisens svar. Att de knappast slår på storbevakning, utan pratar med anhöriga och följer tipsen.
            Om du tycker det är pinsamt tror jag det säger mer om dina förväntningar än om polisens agerande.

          • Tom Bror says:

            Emanuel. Jag förstår att det var polisens svar – ta inte ner mig på din nivå. Jag förväntade mig mer av Ajour, både i form av artiklar och substans samt rubriksättning – detta är ju bara samma gamla sk. ”journalistik” som kvällstidningarna redan har…
            Som sagt, gör om och gör rätt. Tänk efter, och slå inte mot era läsare, utan ta till dig det istället… Så det kan bli bättre i framtiden.
            Jösses. Jag trodde detta handlade om att ni hade koll på detta med nya medier och användar kontakt… Men du kanske har rätt… Mina förväntningar på något nytt och bra, kanske var för höga.. 😉

  3. 1000 spänn på att hon sett alla efterlysningar och inte brytt sig för 5 öre…

  4. Tom Bror says:

    Läste jag inte någonstans om att ni skulle göra något ”nytt”?
    Varför uppdaterar ni inte den urspunliga artikeln med en löpande och levande information, istället för att på traditionelltvis göra ytterligare en artikel om samma sak?

    • Det är en god idé! Ska fundera lite på den.

      • Minnia says:

        Skulle man inte kunna ”tråda” artiklarna likt ett forumsinlägg så att man lätt kan se om det finns tidigare eller senare artiklar/notiser i samma ämne.
        Det stör mig jättemycket att dom på traditionella nyhetssidor länkar till andra artiklar i ämnet utan att klargöra hur dom förhåller sig till varandra kronologiskt.
        Går man dessutom in på en tidigare artikel finns det aldrig länkar till senare i samma ämne.