Saknad 13-åring eftersöks på Facebook – så agerar polisen

Uppdaterat: 13-åringen är nu funnen.
Sedan igår sprids en efterlysning efter en 13-årig flicka i Sala som löpeld över Facebook. På Facebook har efterlysningen redan minst 40 000 delningar (uppdelat på två bilder som sprids) och på bloggar och Twitter är det många som engageras, berörs och delar vidare.

Det är 13-åringens morbror som startade uppropet om att sprida bilden. Han berättar också att 13-åringen försvann för sex dagar sedan och antagligen befinner sig i Sala eller Täby-området.

Peter Danielsson, vikarierande chef för polisens utredningssektionen i Sala, har god koll på fallet. Han säger att 13-åringen har försvunnit från ett LVU-hem och att händelsen inte är helt ovanlig. Däremot tar de det på allvar, följer det som skrivs på nätet och har kontinuerlig kontakt med anhöriga. Men något brott misstänker de inte.

- Det är inte så att vi satt in hundar för att börja eftersöka. Händelsen är rätt vanlig. Bara i lilla Sala hade vi ett par, tre sådana här fall den här månaden, säger Peter Danielsson till Ajour.

Han poängterar att det brukar sluta med att de dyker upp efter några dagar, men understryker än en gång att de tar fallet med 13-åringen på allvar.

Av hänsyn till situationen skriver vi inte ut namn eller bild på personen och ber dig respektera det även i kommentarerna.