Saknad 13-åring eftersöks på Facebook – så agerar polisen


Uppdaterat: 13-åringen är nu funnen.
Sedan igår sprids en efterlysning efter en 13-årig flicka i Sala som löpeld över Facebook. På Facebook har efterlysningen redan minst 40 000 delningar (uppdelat på två bilder som sprids) och på bloggar och Twitter är det många som engageras, berörs och delar vidare.
Det är 13-åringens morbror som startade uppropet om att sprida bilden. Han berättar också att 13-åringen försvann för sex dagar sedan och antagligen befinner sig i Sala eller Täby-området.

Peter Danielsson, vikarierande chef för polisens utredningssektionen i Sala, har god koll på fallet. Han säger att 13-åringen har försvunnit från ett LVU-hem och att händelsen inte är helt ovanlig. Däremot tar de det på allvar, följer det som skrivs på nätet och har kontinuerlig kontakt med anhöriga. Men något brott misstänker de inte.
– Det är inte så att vi satt in hundar för att börja eftersöka. Händelsen är rätt vanlig. Bara i lilla Sala hade vi ett par, tre sådana här fall den här månaden, säger Peter Danielsson till Ajour.
Han poängterar att det brukar sluta med att de dyker upp efter några dagar, men understryker än en gång att de tar fallet med 13-åringen på allvar.
Av hänsyn till situationen skriver vi inte ut namn eller bild på personen och ber dig respektera det även i kommentarerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

37 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Henrik says:

  Men varför väljer ni att inte visa namn och bild när det handlar om en efterlysning där familj och släkt faktiskt VILL att namn/bild ska spridas?
  Vad är då syftet med er publicering öht? Fattar inte det.

  • Jack Werner says:

   Vi vet ju i grunden inte alls vad som har hänt här, och väljer därför att i första hand skydda den minderåriga flickan. Därför fokuserade vi mer på den stora spridningen detta fått i sociala medier, samt hur polisen arbetar med dylika fall.

   • Henrik says:

    Så det er artikel egentligen säger är att något fått stor spridning och att polisen tar det på allvar?
    Lite väl grunt kan jag tycka.

    • Jack Werner says:

     Vi vill inte göra något övertramp på den minderåriga flickans integritet. Men det är fullt möjligt att detta är den första artikeln i en vidare bevakning av det här skeendet, varför vi kan komma att fördjupa oss mer senare.

    • Ja, jag gör inget anspråk på att ha gjort ett gräv, snarare svara upp mot vad tiotusentals delat och hundratusentals läst. Och ge en uppdatering om vad som hänt, hur sätta situationen i perspektiv. Det tycker jag är relevant.

     • Deeped says:

      Precis som du skriver så har det delats tiotusentals gånger och reachen lär vara sjukt stor del av svenska Facebook så jag funderar lite över valet att maskera det hela.

     • Eftersom det handlade om ett lvh-barn och att hon kan dyka upp närsomhelst så valde vi att låta det vara anonymt. Vi bedömde att det vi inte ville vara ansvariga för skadan som uppstår av att sprida vidare ett fall som händer flera gånger i månden.

     • Fredrik says:

      Det låter som det skillnad på barn och barn med den kommentaren. Hoppas jag har fel?

     • Känns dock som ni kunde skippat den klassiska anonymiseringe-sudd-bilden.
      Vad fyller den för syfte?

   • svenn says:

    Censuren i detta fall är ett märkligt val.
    Vem har denne Peter Danielsson pratat med, er? Det borde framgå av texten.

    • Jack Werner says:

     Intervjun med Danielsson är gjord av artikelskribenten själv, ja.

    • Blir det inte märkligt att skriva ”säger han till Ajour”? Tycker själv det är en av de mest irriterande sakerna när man läser texter hos andra. ”Enligt uppgifter till Expressen”, liksom. No shit sherlock, vem är det annars, liksom.
     Men det är möjligt att det ligger ett överraskningsmoment i att Ajour ringer polisen, så jag tar till mig kritken. Tror till och med att vi lägger till det nu eftersom ni är flera som poängterat saken.

     • svenn says:

      Nej det handlar om tydlighet. För mig är det elementärt att få veta vem källan pratat med. Det är praxis i alla medier. Nu visste jag inte om ni plockat citat någon annanstans eller själva intervjuat.
      Sen står det inte någonstans i texten att Danielsson är polis, utredningssektionen skulle kunna tillhöra socialen i mina öron. Dessutom, varför inte kalla honom för ”arbetsledare i fallet” som du skriver i kommentaren ist för ”vikarierande…” etc? Återigen tydlighet.
      Ni borde göra en deal med någon redaktion. Ni gör gratis föreläsningar om twitter och sociala medier för dom så kan de i gengäld hjälpa er med grundläggande kunskaper i att skriva artiklar och upprätta publicistiska riktlinjer. I’m just sayin..

     • Henrik says:

      Håller verkligen med om tydligheten.
      Jag vill veta om en person pratat med Ajour, Expressen, TT eller någon annan. Det ger mig vägledning i min värdering av en text.

     • Svenn: Just redaktion har jag jobbat på i flera år, men tackar ändå för dina synpunkter!

     • Moa says:

      I min värld är det logiskt (och snyggast) att nöja sig med ”säger” om Ajour själva intervjuat, medan man självklart bör lägga till ”till Expressen” om det någon gång råkar vara Expressen som är källan.

     • Maria says:

      Det är väldigt märkligt att skriva ”säger han till Ajour” – så varför la ni till det? Det är absolut inte praxis att skriva så. Det Moa skriver är normalt förfarande.

     • Jag är med dig Maria (och Moa), men eftersom det var ännu fler som hade reagerat på det (och att det kanske ligger någon slags förvirring i vad Ajour är – en blogg, en aggregator, en nyhetssajt), så valde jag att lägga till det.

   • Ni drar alltså slutsatser hur polisen arbetar baserat på en polis uttalande?
    Dessutom intervjun med polisen i fråga, har ni gjort den själv?

   • Ni drar alltså slutsatser hur polisen arbetar baserat på en polis uttalande?
    Dessutom intervjun med polisen i fråga, har ni gjort den själv?

  • Det handlar om publicitetsskada. Som i det här fallet inte motiverar att sprida namn och bild. Däremot är det något som hundratusentals engagerats i på under ett dygn. En sådan sak förtjänar uppföljning,t tycker jag.

 2. Minnia says:

  Tack!
  Har sett den här efterlysningen på både Twitter och Facebook och undrat vad som händer mer konkret. Tusentals engagerar sig genom att dela vidare och oroa sig men ingenstans har jag kunnat läsa om hur arbetet går för att faktiskt hitta flickan.

  • kristin jansson says:

   håller med! varför får man inte veta vad polisen gör om dem ens gör något alls? när jag ringde polisen verkade hon jag talade med lika förvirrad som jag.

 3. Har läst alla kommentarer och inser att jag måste ha missat något allvarligt i texten. Det jag läser är en helt vanlig notis som snabbt sammanfattar läget. Eller?

 4. Tom Bror says:

  ”…så agerar polisen”, står det i rubriken… Men VAR i texten står det hur Polisen agerar? Det framkommer väl inte alls? Det enda som näms är att såna här fall händer och vad man inte gör (hundarna)…?!?
  Denna notis är ju värre än kvällspressen. Den hjälper inte till i sökandet (i och med att man tar bort allt sånt – hurvida flickan är på ett LVU-hem, har väl EGENTLIGEN inget med saken att göra. Hon är försvunnen….), och notisen i sig säger absolut ingenting samt rubriken speglar inte alls innehållet…
  och detta skall vara den nya journalistisken????

  • Tom Bror says:

   Läste på Aftonbladet deras artikel och noterade två saker. För det första så var hon: ”polisanmäld som försvunnen och en efterlysning har gått ut i landet.” samt, Agneta Kumlin, chef vid närpolisen i Sala sa: ”Även om det skulle vara så att hon är borta frivilligt, kan hon ha hamnat i dåligt sällskap och råkat illa ut. Det är därför mycket viktigt att vi kan komma i kontakt med henne”.
   Trots att föräldrarna hade anmält henne försvunnen och till och med polisen ansåg det MYCKET VIKTIGT att komma i kontakt med henne, så valde ni här att dölja hennes namn och bild.
   Vad säger det om den nya journalistiken som ni skulle förespråka? Någonstanns så känns det som om tanken kring Ajour inte handlar om nyheter, fördjupning, utan om att visa up er själva, eller något liknande.
   Jag är väldigt besviken på hur denna artikel och annat kommit upp här. Jag trodde mer på detta efter att läst era egna ord. Ajour känns mer som en ny variant av Buzz eller någon liknande sida från början av 2000-talet, än som något nått och viktigt.

 5. Kalle says:

  Jätte bra att ni värnar om flickans integritet. Stackarn kanske har rymt hemifrån och föräldrarna kanske är overprotective eller liknande. Stackars flickan är ju snart kändast i sverige. Hon kanske inte vill vara känd. Ingen som tänkt på det? Hon kanske bara vill försvinna. Jäkligt svårt att göra i vårt samhälle idag.
  Se denna: http://urplay.se/161055

  • svenn says:

   Nu är det så att tjejens välbefinnande kommer först, hennes integritet i andra hand eller bortom. Föräldrarna vill ha allmänhetens hjälp för att hitta henne. Det är vad vi har att ta ställning till om vi vill medverka till eller inte. Diskussioner om integritet och dagens samhälle är bara jidder.
   ”Hon kanske bara vill försvinna”. Ska hon få göra det då? Är du på riktigt människa? Det är en trettonåring vi snackar om, hon kan hamna i alla sorters trubbel på rymmen. Eller du tror kanske att hon fått husrum hos en snäll tant som serverar henne bullar och varm choklad?

 6. Den 13-åriga flicka som varit försvunnen i en vecka har återfunnits av polisen. Flickan befann sig i Sala, berättar flickans föräldrar för P4 Extra.

 7. […] vi skrev igår spred tiotusentals länken om den försvunna 13-åringen från Sala. I dag är hon återfunnen, rapporterar P4extra (med en snäll blänkare till oss, […]