Ali Mansouri får uppehållstillstånd efter flera års kamp

Den politiska flyktingen Ali Mansouri har äntligen fått uppehållstillstånd. Mansouri som har varit utvisningshotad till Iran, har hållts i förvar i flera månader, och två försök att utvisa honom har stoppats av aktivister. Fallet har blivit omskrivet i diverse medier och svenska myndigheters tillvägagångssätt har varit kraftigt ifrågasatt. När jag når Foujan Rouzbeh som har engagerat sig starkt i fallet känns det som att lyckotårarna är nära. 
– Jag fick beskedet för en kvart sen. Han ringde och sa att han har fått uppehållstillstånd och ska nu packa sina grejer för att komma hem, berättar Rouzbeh. Hon har hjälpt Ali under en låg tid och bl.a. polisanmält polisens övervåld. Fallet med Ali blev känt när aktivister dels stoppade en utvisning på Arlanda, där de protesterade på plats och köpte en flygbiljett och väl på planet lyckades få piloten att vägra lyfta med Ali ombord, och dels när polisen i smyg – utan att ha meddelat ombudet – försökte utvisa honom, och medpassagerarna på planet i Amsterdam vägrade sätta sig när de förstod vad som höll på att ske.
Vi återkommer med en längre intervju med Ali Mansouri när denne känner sig redo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kommentarFlest rösterSenasteÄldst

  1. […] här på Ajour har bestått av – förutom vad jag redan nämnt – nyheten att Ali Mansouri äntligen får uppehållstillstånd i Sverige, juicemärket som hånar Botox, den här fina anekdoten om hur presidentkandidaten […]