Är jag för PK eller är det här sällskapsspelet helt galet?

Jag har i några dagar försökt att få tag på någon pressansvarig på BR-leksaker. Utan att lyckas. Det kan säkert ha att göra med att jag först inte hittade någon kontaktperson. Eller att jag missförstod danskan när jag ringde växeln första gången. Men nu har jag hursomhelst väntat på återkoppling så länge att jag kör ändå.
Jag vill egentligen bara ventilera lite kring det här spelet vars länk har delats runt en hel del de senaste dagarna.
Det handlar om ett spel, nu i tredje upplagan, om den stora kampen om vilket könstillhörighet som är bäst. Ja, ni ser:

Kampen mellan kvinna och man. Det är ett ”fantastiskt partyspel”, säger BR leksaker själva. Från åtta år kan man spela spelet som ska avgöra hur låst du är i din könsroll. Jag försökte läsa på lite i reglerna. Där framgår också att spelet sedan tidigare är omdiskuterat och att detta är tredje upplagan av spelet. Spelets idé är att lagen ska svara på frågor kring saker som är typiskt könsstereotypa. Som strykning och matlagning för kvinnor. Och däckbyten och hylluppskruvande för killarna. Det lag som kan flest svar bland det motsatta könets frågor vinner. Typ.
På nätet har domarna varit klara: Det är ett befästande av fördomar och självklar genusproblematik. Men spelmakarna själva verkar vara klara över att de just bara leker med de fördomarna – och att det är därför det är roligt.
Själv ryggmärgsreagerar jag med att fördöma, skaka på huvudet. Men gör jag det väl lätt för mig? Om det där ville jag prata med BR om. Kanske får jag svar från antingen dem eller spelskaparen imorgon.
Tills vidare, vad tycker du?
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Patrik says:

  Nu var du väl lite väl många år försent ute? Det här spelet har ju funnits på marknaden sen nästan mitten på 2000-talet. Det är ett roligt underhållningsspel främst avsett för vuxna o ja, det är roligt. Lägg av med att läsa in Genus o annat trams i allt tack.

  • Sant, borde lägga in att detta är tredje versionen av spelet. Fixar det direkt.

   • Hej Emanuel,
    Fortsätt gärna att läsa in att ”läsa in Genus o annat trams”.
    Det har inte slutat vara viktigt och man blir inte glad av att bli påmind om en gammal nyhet, men det skadar verkligen inte att blå påmind om såhär sunkiga grejer.
    Tack 🙂

    • Troppe says:

     Helt rätt!

     • Krister Karlsson says:

      Men vem är det egentligen som i högst grad befäster könssterotyperna? Svaret är enkelt – feministerna. Enligt den feministiska statsbärande ideologin är män onda och kvinnor alltid oskyldiga offer. Män påstås regera världen i patriarkala sammanslutningar trots att män har kortare livslängd än kvinnor, ofantligt högre självmordsstatistik, män är i praktiken de enda som omkommer i arbetsrelaterade olyckor osv osv. Feminismen är den mest framträdande företrädaren för Kampen mellan könen och borde jubla över detta spel som förstärker deras existensberättigande.

     • Sonja says:

      De här negativa effekterna av ”att vara man” som du lägger fram borde jämnas ut med lite jämställdhet tycker jag.

 2. Det är nog ett spel för folk med humor, ja. Ryggmärgsreagerare som skakar på huvudet ska nog inte spela dessa spel utan istället kanske blogga och fördöma spelet på Twitter för att få ryggdunk. Det tror jag.

 3. Lotta says:

  Verkar ganska harmlöst, speciellt i jämförelse med caremas ”besparingsspel”

 4. L says:

  Första gången jag spelade det där spelet blev jag så provocerad att jag råkade drämma till min dåvarande pojkvän.

 5. Kajsa says:

  Det värsta jag vet är när folk skämtar om könsstereotyper och sedan ursäktar sig med att det bara är på skoj och att jag borde slappna av för ”det är ju kul”. Kul? Är inte det här världens äldsta, mest uttjatade sak att skämta om tillsammans med ”höhö, äru böög eller”? Ska fan börja dra knock knock-skämt i sådana sammanhang och skylla på att ingen har humor när de inte skrattar.

 6. ida says:

  Vi har detta spel fast nog första upplagan. Fick det i present. Spelat en gång och aldrig igen. Så himla sjuka frågor och det är verkligen inget roligt med frågorna som är extremt könsstereotypa. Ett skitspel helt enkelt

 7. Ronald Karlsson says:

  Onödigt spel.
  Alla vet ju att män är bättre än kvinnor på allt utom hemarbete och att klaga och läsa skvallertiningar.

 8. Sonja says:

  Kan man vara ”för PK”? Varför har PK blivit ett skällsord?
  Att vara PK har blivit likställt med att vara tillrättalagd, och tillrättalagd har en klang av att man är falsk och kappvändande.
  Men är PK det?
  Var inte rädd att vara ”för PK” Emanuel 🙁 Plis, världen behöver PEKÅS!