Är jag för PK eller är det här sällskapsspelet helt galet?

Jag har i några dagar försökt att få tag på någon pressansvarig på BR-leksaker. Utan att lyckas. Det kan säkert ha att göra med att jag först inte hittade någon kontaktperson. Eller att jag missförstod danskan när jag ringde växeln första gången. Men nu har jag hursomhelst väntat på återkoppling så länge att jag kör ändå.

Jag vill egentligen bara ventilera lite kring det här spelet vars länk har delats runt en hel del de senaste dagarna.

Det handlar om ett spel, nu i tredje upplagan, om den stora kampen om vilket könstillhörighet som är bäst. Ja, ni ser:

Kampen mellan kvinna och man. Det är ett ”fantastiskt partyspel”, säger BR leksaker själva. Från åtta år kan man spela spelet som ska avgöra hur låst du är i din könsroll. Jag försökte läsa på lite i reglerna. Där framgår också att spelet sedan tidigare är omdiskuterat och att detta är tredje upplagan av spelet. Spelets idé är att lagen ska svara på frågor kring saker som är typiskt könsstereotypa. Som strykning och matlagning för kvinnor. Och däckbyten och hylluppskruvande för killarna. Det lag som kan flest svar bland det motsatta könets frågor vinner. Typ.

På nätet har domarna varit klara: Det är ett befästande av fördomar och självklar genusproblematik. Men spelmakarna själva verkar vara klara över att de just bara leker med de fördomarna – och att det är därför det är roligt.

Själv ryggmärgsreagerar jag med att fördöma, skaka på huvudet. Men gör jag det väl lätt för mig? Om det där ville jag prata med BR om. Kanske får jag svar från antingen dem eller spelskaparen imorgon.

Tills vidare, vad tycker du?