Veckans nätsnackisar

God fortsättning, gott folk! De skarpögda bland er har noterat att Ajour till viss del gått i ide över jul, och vi är ledsna om någon känner sig övergiven. Detta till trots har vår jul varit fin, och under de kommande dagarna kan ni förvänta er båd’ en och två listor över höjdpunkterna från året som gått. Allt nog: här kommer julveckans största och mest dominerande nätsnackisar, för er som inte orkar sitta framför datorn hela dagarna men ändå vill kunna känna er sexigt nördiga!

GoDaddy stödjer SOPA och torskar tiotusentals kunder
Nätsnackisarnas nätsnackis förblir även denna vecka lagförslaget Stop Online Piracy Act, SOPA, och dess turer såväl på nätet som i Vita Huset. Mer än hälften av de länkar som varit hetast på länkdelningssidan Reddit under den gångna veckan är direkt kopplad till lagförslaget, mycket på grund av nyheten att ett av världens största webbhotell, GoDaddy, stödde SOPA. Den kom ut för ungefär en månad sedan, men det var först när Redditanvändaren selfprodigy annonserade att hen avsåg flytta det 50-talet domäner GoDaddy värderade till en annan leverantör som nätet reagerade. Mängder av konkurrenter passade på att komma med erbjudanden till de som lämnade GoDaddy, och en hemsida startades för att bojkotta företaget. GoDaddy svarade någon dag senare med att deklarera att de ”inte längre stödde SOPA”, men kort efteråt kom det i en intervju med teknikbloggen TechCrunch fram att en ledande person i företaget ändå svajade på målet i frågan. Bojkotten lär alltså fortsätta, och Ajour håller ögonen på händelseförloppet.
Talkshowvisslaren blir dubbad

https://www.youtube.com/watch?v=HQ_fO8BSPZo” frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>Det bästa jag sett i hela mitt liv

I början av december var Youtubefilmen på en hockeyfrilleprydde man som med ansträngt ansiktuttryck visslande framförde ”Georgia on My Mind” på en 80-talstalkshow en stor snackis, något som jag trogen mina ideal om att aldrig missa en vansinnigt konstig Youtubefilm naturligtvis rapporterade om. Trots att filmen var rolig och sjuk är det emellertid inget emot de parodier som under veckorna som följde ursprungspostningen poppat upp. Eller vad säger ni om en dubstepversion, en jazzversion, och – sist men absolut inte minst – den helt otrolig sångversionen (av vars 290 000 visningar jag förmodligen står för mer än hälften) som är inbäddad ovan. Sen den till höger och gråt. PS: Ralph Giese, visslaren själv, ska enligt en avbildad Facebookkonversation själv vara smärtsamt medveten om klippets framgång. Hans egen kommentar till klippet är att han egentligen helst av allt bara ville ligga med talkshowvärden.
Saker vi säger
Olika Youtubeserier och twitterkonton har på sistone satt på fokus på stereotypa saker olika människogrupper säger. Skämten, som baseras på folks hudfärg eller kön, skulle lätt kunna blivit rasistiska och sexistiska men personligen tycker jag den värmen de framförs med totalt desarmerar eventuell illvilja. Shit Girls Say, baserad på twitterkontot med samma namn, var den som skapade trenden och den driver med tjejer i allmänhet. Shit Black Guys Say gör detsamma fast med svarta män (reenectat av kvinnor) och finner sin motsats i Shit Black Girls Say. Många andra varianter finns, som Shit Asian Girls Say, Shit Gay Guys Say och naturligtvis bara Shit Guys Say – men om du inte alls håller med mig om att det är kärleksfullt gjort utan bara tycker allt känns förljuget och patriartalt finns också twitterkontot Real Shit Girls Say, som trycker ut de kanske viktigaste och sannaste iakttagelserna. Ungefär som den här.

Ryan Gosling fyller mängder av Tumblr-bloggar
Ryan Gosling är, i likhet med Keanu Reeves, en såndär kändis som nätet älskar. En hel uppsjö Tumblr-bloggar har startats, baserade på bildmemes kring filmskådespelaren som kanske främst är känd från filmer som Drive och The Notebook. Den första startades 2008, hette Fuck Yeah! Ryan Gosling och gick mest ut på att Gosling figurerade tillsammans med olika romantiska floskler inledda med ”Hey girl”. Sedan dess har bloggarna blivit mer och mer nischade, i oktober startades t.ex. Feminist Ryan Gosling och därefter har allt ifrån Political Science Ryan Gosling och Handmade Ryan Gosling till Hey Girl, I Love Vinyl Too dykt upp. Han är en mångfacetterad man, den där Gosling.
Veckans oförklarlighet

https://www.youtube.com/watch?v=MIxixNK1Uxg” frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>Om utomjordingarna har internet är våra dagar räknade

Kommer ni ihåg ”going to the store”? När den dök upp på Youtube i september utnämnde jag den raskt till ”veckans underligaste virala film”. Huffington Post, som instämmande kallade den ”förtrollande”, kunde berätta att den gjorts av David Lewandowski, chefsanimator bakom Tron: Legacy, till en ideell kortfilmsfestival. Och i veckan dök en ny version av filmen upp, där den animerade ryckiga mannen på väg till affären nu spelas av en riktig person. Och den är minst lika konstig och omistlig som sin föregångare.
Ny ”stjärna” på svenska blogghimlen
17-åriga Natalja Jelkina har med en väldigt frispråkig Youtubefilm betitlad ”JAG HATAR FULA MÄNNISKOR!!!” slagit igenom så smått i svenska bloggosfären under den senaste veckan. Som om det inte räckte slängde hon dessutom på ännu lite kol på elden genom en till Youtubefilm där hon ber fula människor ta livet av sig. Provokationsdrottningen själv, Kissie, har kommenterat klippet och kallat det mobbning, något som Jelkina svarat på med en nonchalant utmaning: ”Kissie, din tid är ute nu”. Och tja, i ett samhälle där man känner sig lyckad ju mer hatad man är stämmer väl det till viss del. Med den logiken är förmodligen Natalja Jelkina den nya Kissie.
Facebookchatta med Ragefaces

En uppmärksam Redditanvändare kunde i helgen avslöja att om man kopierar in vissa koder kan man använda de berömda rage-ansiktena, det vill säga klicheeansiken som uttrycker olika känslor, i Facebookchatten. Tricket funkar eftersom koderna refererar till olika profilbilder. Vill du har fler tips har The Daily What gjort en sammanställning över alla trick man kan göra.
Årslistorna fortsätter regna
Buzzfeed fortsätter leverera, och listar denna gång årets 50 bästa tidningsrubriker, vilka som har varit stygga respektive snälla under det gångna året samt 30 fantastiska bilder från Reuters inklusive dess bakgrundshistorier. Den alltid lika enastående listsidan Cracked.com vill inte vara sämre, utan ger oss listan över deras 25 mest populära artiklar från året som gått (och jag kan personligen garantera att alla 25 är lika läsvärda). Min kollega Emanuel tipsade vidare häromdagen om årets 10 mest virala Youtubeklipp, och jag kan putsa på det tipset med Youtubes toppfilmer per kategori samt julens 10 mest sedda filmklipp.
Alla fick inte vad de önskade sig i jul…

Era stackare.


Kawa Zolfagary, a.k.a Dödsmaskinen på Twitter, har som tema att varje måndag retweeta bortskämda ungars föräldragnäll under flaggan #fuckyoudadmonday. Efter jul gjorde han också en drive och retweetade amerikanska ungdomar som var missnöjda med sina julklappar, de flesta i stil med ”jag ville ju ha en svart iPhone, inte en vit, grr nu är jag arg”. Samma tanke slog Something Aweful-skribenten Jon Hendren (som jag tidigare berört i artikeln om Smashmouths äggätande), som samlade ihop och skärmdumpade en mängd olika missnöjda tweets. Se dem hos Buzzfeed och gråt bittra tårar över mänsklighetens förgänglighet.
Liten flicka genomskådar könsnormerna
https://www.youtube.com/watch?v=-CU040Hqbas” frameborder=”0″ width=”560″ height=”315″>
Unga Riley ifrågasätter att tjejleksaker alltid ska vara rosa, och det är mycket uppfriskande. Klippet, som lades upp redan i maj, hittade sin publik nu i konsumtionens högtid och har sedan den 21 december inhöstat ungefär 230 000 visningar.
Årets julkänsla: Louis CK skänker bort hälften av sina inkomster från nätshowen 
Jag har ganska ivrigt täckt ståuppkomikern Louis CK’s framfart på internet tidigare, och i förra veckans nätsnackisar skrev jag såhär:

Han spelade in, klippte och redigerade själv sin senaste show, och lade sedan upp den på sin hemsida för nedladdning à 5 dollar – ca 35 kronor – styck. Förra helgen gick han ut med den efterlängtade nyheten att han också lyckats gå plus på hela projektet – med stor kvarstående potential att tjäna ännu mer.

Nu har Louis genom att visa en skärmdump från hans Paypal-konto offentliggjort att han dragit in över miljonen dollar på sitt experiment. Men eftersom han inte anser att han är i behov av alla de pengarna delar han upp summan i fyra, och ger medarbetarna bakom filmen en saftig julbonus. Men dessutom donerar han över 200 000 dollar till välgörande ändamål, däribland till Kiva, en biståndsorganisation som förmedlar lån från I-landsbefolkningen till U-landsditon, och ett projekt för rent vatten i utvecklingsländer. Now aint that julstämning så säg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Lennart Orlander says:

    reenectat ?

  2. […] trogne Ajourläsaren kan genom vårt rapporterande om SOPA förledas att tro att precis varenda lag de däringa jänkarna föreslår är direkt […]